abondarenko2024Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

      No 1. līdz 31. augustam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā apskatāma fotogrāfiju izstāde “Rēzekne Aleksandra Bondarenko objektīvā”.

      Aleksandrs Bondarenko, dzimis 1953. gada 11.maijā Novosibirskas apgabala Vengerovas rajonā. Viņa ģimene cieta no politiskām represijām padomju laikā: tēvs Pāvels Bondarenko tika izsūtīts uz Sibīriju par dalību ukraiņu partizānu vienībā, un māte Anastasija Apeināne tika represēta par brāļa dalību mežabrāļu vienībā. Pēc tēva atbrīvošanas 1956. gadā ģimene pārcēlās uz Anastasijas dzimteni – Latviju, apmetoties uz dzīvi Rēzeknē. Aleksandrs Bondarenko, dzimis 1953. gada 11. maijā Novosibirskas apgabala Vengerovas rajonā. Viņa ģimene cieta no politiskām represijām padomju laikā: tēvs Pāvels Bondarenko tika izsūtīts uz Sibīriju par dalību ukraiņu partizānu vienībā, un māte Anastasija Apeināne tika represēta par brāļa dalību mežabrāļu vienībā. Pēc tēva atbrīvošanas 1956. gadā ģimene pārcēlās uz Anastasijas dzimteni – Latviju, apmetoties uz dzīvi Rēzeknē. Aleksandrs mācījās Rēzeknes 1. vidusskolā un pēc tās absolvēšanas 1971. gadā iestājās Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā, bet pēc pusotra gada saprata, ka pedagoga profesija viņu nesaista. Pēc dienesta padomju armijā viņš atgriezās Rēzeknē un sāka strādāt par šoferi Starpkolhozu celtniecības organizācijā, vēlāk par atslēdznieku Rēzeknes Elektrisko būvinstrumentu rūpnīcā, paralēli mācoties Rīgas Industriālajā politehnikumā.

 

      A.Bondarenko aizraušanās ar fotogrāfiju sākās pēkšņi, un viņš nolēma pilnībā veltīt savu dzīvi šai mākslai. Viņš sāka darbu Rēzeknes Kultūras namā, kur vadīja foto pulciņu bērniem, strādāja par autobusa šoferi un vēlāk par direktora vietnieku saimnieciskajā darbā. 1980. gadā Aleksandrs sāka strādāt Rēzeknes Novadpētniecības muzejā (tagad Latgales Kultūrvēstures muzejs) kā fotogrāfs. Viņš nodibināja fotoklubu “Rēzekne”, kuru vadīja desmit gadus, organizējot vairāk nekā simts izstādes un piedaloties daudzos foto konkursos, kur A.Bondarenko un kluba biedri guva atzinību un apbalvojumus. 1997. gadā Aleksandrs kā daļa no 38 Latvijas fotogrāfu grupas ieguva Pasaules Kausu melnbaltajā fotogrāfijā Austrijā. Viņš ir sarīkojis apmēram 20 personālizstādes un radījis vairākus simtus mākslas fotogrāfiju. Viņa darbi fiksē dažādus Latvijas un īpaši Latgales kultūras un dzīves aspektus, kā arī laika gaitā notikušās izmaiņas. 42 darba gadus A.Bondarenko strādāja Latgales Kultūrvēstures muzejā, kur viņš digitalizēja tūkstošiem muzeja krājuma priekšmetu un radīja plašu fotodokumentāciju par dažādām tēmām, ieskaitot Rēzeknes kultūras dzīvi, pilsētas ainavas, cilvēku portretus un dabas skatus.

 

      Aleksandrs Bondarenko ir atzīts par vienu no izcilākajiem Latgales fotogrāfiem, kura darbi dokumentē reģiona vēsturi un kultūru, vienlaikus izceļoties ar savu māksliniecisko vērtību.