RV 80 horiz.afisa

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

“Rēzeknes Vēstis” ir laikraksts, kas iznāk Rēzeknē, Latvijas austrumu daļā. Šis laikraksts ir svarīgs informācijas avots Latgales reģiona iedzīvotājiem. Laikraksts “Rēzeknes Vēstis” pilsētā tiek izdots kopš 1944. gada augusta, kad Rēzekne bija gandrīz pilnīgi sagrauta, bet pilsētas iedzīvotāji novāca gruvešus un darīja visu, lai varētu sākt jaunu, mierīgu dzīvi. Pēckara laikā, no 1951-1956 (Nr.1-132) – laikraksts iznāca ar nosaukumu “Pa Staļina ceļu” (“Сталинский путь”), avīzi vadīja rēzeknietis, frontes dalībnieks, kara korespondents Veniamins Budovskis. Viņš aizrautīgi ķērās pie lietas, un redakcijā sāka ieplūst informācija ne tikai par pilsētas dzīvi, bet arī lauku korespondentu piezīmes. Pēc viņa galvenais redaktors bija Jānis Pelšs.

Vēlāk laikraksts ir mainījis nosaukumus – no 1956.g tas iznāca ar nosaukumu “Ausma” (“Заря”). Padomju Savienības gados laikraksts, tāpat kā citi Latvijas mediji, tika pakļauts stingrai cenzūrai un kalpoja kā propagandas instruments. Tomēr tas turpināja būt nozīmīgs vietējo ziņu avots. Periodā no 1962. gada līdz 1990. gadam laikraksts iznāca ar nosaukumu “Darba Karogs” (krievu versijā “Знамя Труда”), bet  no 1992. gada – “Rēzeknes Vēstis”( krievu versijā – “Резекненские вести”).

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, “Rēzeknes Vēstis” atkal kļuva par brīvu preses izdevumu, fokusējoties uz vietējām un reģionālām ziņām, kā arī analizējot aktuālos notikumus. Pašlaik avīze iznāk divas reizes nedēļā – otrdienās un piektdienās, gan  latviešu, gan  krievu valodā. Galvenā redaktore daudzus gadus bija Māra Nizinska, bet no 2023. gada 3. novembra galvenās redaktores amatā ir Marina Tetarenko . Avīzē aktīvi ir darbojusies arī tautā iemīļotā rakstniece Plōciņu Mase (Anita Graudiņa). Krievu valodas izdevuma redaktore ir Gaļina Maslobojeva.

“Rēzeknes Vēstis” piedāvā plašu tematisko diapazonu, informāciju par notikumiem Rēzeknē un tās apkārtnē, apskatus par reģiona ekonomisko attīstību, uzņēmējdarbību un tirgus tendencēm, par kultūras pasākumiem, izstādēm, koncertiem, sportu,  kā arī sabiedrisko dzīvi, arī aktuālas tēmas par veselības aprūpi un izglītības sistēmu Latgalē. 

21. gadsimta digitālās pārejas periodā “Rēzeknes Vēstis” seko līdzi globālajām mediju tendencēm, aktīvi attīstot savu digitālo platformu, lai sasniegtu plašāku auditoriju arī ārpus drukātā formāta. 

Līdz 22. augustam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā (3. stāvā) skatāma tematiska izstāde “Laikrakstam “Rēzeknes Vēstis” – 80!”, kurā  var iepazīties ar novadpētniecības krājumā apkopotajiem materiāliem. Bibliotēkas krājumā ir pieejami arī paši  laikraksti sākot no 1952. gada līdz šodienai. 

Laipni gaidīti, priecāsimies Jūs redzēt mūsu bibliotēkā!