78750d37 eb2c 48e4 8008 475becd00a59

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

10. maijā, sagaidot Mātes dienu, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tika atklāta  fotogrāfiju izstāde “KATRA MAMMA VAR!” ar mērķi – aktualizēt, izcelt un novērtēt māmiņas lomu un ieguldījumu sabiedrības attīstībā, stāstīt par aktīvām Rēzeknes valstspilsētas un Rēzeknes novada māmiņām, kā arī popularizēt veselīgu dzīvesveidu un iedrošināt citas māmiņas būt fiziski aktīvām. Izstāde popularizē spēli “Mamanet” un veicina sieviešu pievēršanos šai brīvā laika pavadīšanas iespējai. Izstādēs aplūkojamas fotogrāfijas no Mamanet komandu “BezĒ”, “Letijas”, “Ma-Dāmas”, “Rēzeknes Lapsenes” arhīviem.  

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās Rēzeknes valstpilsētas Sporta pārvaldes vadītāja vietniece Valentīna Svilāne, sporta pedagoģe, Mamanet spēlētāja Anita Gudrenika, Mamanet komandas “BezĒ” trenere, Rēzeknes novada Maltas pagastu apvienības sporta pasākumu organizatore Svetlana Mikanova, Rēzeknes Tele2 centra vadītāja, Mamanet spēlētāja Larisa Jaudzema. Lūgtas dalīties pieredzē un sajūtās par Mamanet spēlēšanu, dalībnieces atzina, ka šī spēle ļauj izkustēties, būt aktīvām un patīkami pavadīt brīvo laiku. Dalība dažāda līmeņa – vietēja, reģionāla  un nacionāla mēroga sacensībās ļauj pārbaudīt fiziskos spēkus un saliedēt māmiņas. Izstādes idejas autore, māmiņa un Mamanet spēlētāja Ruta Suseja pastāstīja, ka ideja par fotogrāfiju izstādi radusies vērojot un tiekoties ar māmiņām treniņos un sacensībās, redzot sacensību garu un daudzās emocijas, ko rada šī spēle.

Mamanet spēlēšanas tradīcijas Rēzeknes reģionā meklējamas 2022. gada sākumā, kad Latvijas Tautas sporta asociācijas (LTSA) Valdes locekle, LTSA ģenerālsekretāre, Valsts nūjošanas trenere Gaļina Gorbatenkova Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes novada Maltā novadīja pirmās apmācības Mamanet spēlē. 2022. gada nogalē  Rēzeknes novadā bija divas Mamanet komandas – “Ma-Dāmas” un “BezĒ”.

Pašlaik Rēzeknes pilsētā Mamanet spēlē komanda “Rēzeknes Lapsenes”, Rēzeknes novadā – “BezĒ”, “Letijas”, “Ma-Dāmas”, “Prozit”, Dricānu un Kaunatas apvienību komandas. Spēles popularizēšana un iedzīvināšana Rēzeknes novadā notikusi pateicoties Mamanet treneres Svetlanas Mikanovas uzņēmībai un entuziasmam.

Kas ir MAMANET? Šo spēli spēlē galvenokārt sievietes-mammas, tāpēc tai arī šāds nosaukums. Mamanet spēlē var piedalīties sievietes vecumā 30+, bet pārsvarā tās ir mammas un pat vecmāmiņas. Spēle ir ļoti līdzīga volejbolam, tā notiek volejbola laukumā ar 6 spēlētājām katrā laukuma pusē. Dalībniecēm bumba jānoķer rokās, pirms tā tiek nodota nākamajai spēlētājai (nevis kā volejbolā, kur tā ir jāatsit).

Izstādes atklāšanā tika pārrunāts jautājums par Mamanet spēles nosaukumu. Izrādās, ka savulaik līdzīgu spēli saukuši par “pionierbolu”. Angļu valodā ir arī nosaukums “catchball”.  Piemēram, Ogrē notika “Ker un met “ kausa izcīņa.  Kāds  turpmāk būs nosaukums šai spēlei?!

Līdz maija beigām aicinām bibliotēkā  aplūkot  fotogrāfiju izstādi “KATRA MAMMA VAR!”