imgonline com ua Resize

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Starptautiskā Baltā spieķa diena atgādina to, ka neredzīgi un vājredzīgi cilvēki ir daļa no mūsu sabiedrības, ka vide ir jāveido pielāgota un pieejama ikvienam, kā arī pievērš uzmanību baltajam spieķim un tā simbolikai. Atzīmējot Starptautisko Baltā spieķa dienu, Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēka-informācijas centrs aicina uz pasākumu – izglītojošu stundu un vairākām izstādēm.

14. oktobrī. plkst. 11.00 bibliotēkā notiks izglītojoša stunda “Uz redzi!”, kurā klātesošie tiks iepazīstināti ar Latvijas Radio oriģinālraidierakstu “Uz redzi!”, piedāvājot noklausīties ierakstu ar neredzīgo Māri Orbitānu. Latvijas Radio podkāsts ar vairākām epizodēm veidots ar mērķi veicināt izpratni par vājredzīgo un neredzīgo cilvēku ikdienu, lai dažādas sabiedrības kopienas varētu veiksmīgāk mijiedarboties un lauzt stereotipus, kas traucē un biedē ikdienas saskarsmē. Pasākumā tiks izmantots ieraksts no Latvijas Radio "Youtube" kanāla.

Līdz 16. oktobrim aicinām ielūkoties tematiskajā izstādē “15. oktobris – Starptautiskā Baltā spieķa diena”. Izstādē eksponēti materiāli un publikācijas par Starptautisko Baltā spieķa dienu un neredzīga cilvēka palīglīdzekli – balto spieķi.

Līdz 31. oktobrim bibliotēkā skatāma Latvijas Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centra Rēzeknes filiāles klientu radošo darbu izstāde “”Redzīgo roku” rokdarbi” (foto attēlā). Cilvēks ar pilnīgu vai daļēju redzes zudumu apkārtējo uztver ar citām maņām. Būtiska nozīme ir taustei. Mēdz teikt, ka neredzīgu cilvēku acis ir rokas. Darinot dažādus rokdarbus cilvēks ar redzes zudumu “skatās” ar rokām.

Savukārt līdz 30. novembrim vēl apskatāma Ievas Stikānes skaistā gleznu izstāde “Kad atmostas talants”.

Baltais spieķis paver iespēju neredzīgam cilvēkam būt patstāvīgam. Bet lai tas varētu notikt, pārējai sabiedrībai jābūt informētai, ko nozīmē cilvēks ar balto spieķi.

Uz tikšanos bibliotēkā!

Pasākumā tiks fotografēts un iegūtais materiāls tiks izmantots publiskajā vidē!