Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 29 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Anitas Rožkalnes monogrāfija “Brīvie vektori” rada dziļu, plašu un vienlaicīgi niansēs precīzu un pārliecinošu ieskatu latviešu rakstnieces Gundegas Repšes sarežģītajā personībā, radošajā darbībā un tekstos. Šī monogrāfija tiek vērtēta kā izcils mūsdienu latviešu literatūrzinātnes sasniegums.

 

     Zigmara Liepiņa “Mūzaīka”, kuru komponists sarakstījis, atzīmējot 70. jubileju, ir gan autora stāsts par mūziķa gaitu sākumu 17 gadu vecumā, gan arī ieskats lielā Latvijas mūzikas vēstures nogrieznī. Šajos mozaīkas gabaliņos ir gan konservatorija, gan Latvijas estrādes mūzikas pirmie soļi uz starptautiskām skatuvēm, gan Latvijas Nacionālā opera un balets, bet, pirmkārt, mūzikas vide daudzo gadu desmitu laikā, komponista laikabiedri, viņam īpašās pilsētas – dzimtā Liepāja, Rīga.

 

     Klaudijas un Dāvida Arpu grāmata “Ar pieri sienā” dod padomus vecākiem stūrgalvīgu bērnu audzināšanā, tā apvieno zinātnes atziņas ar ļoti praktiskiem padomiem un efektīvām audzināšanas stratēģijām. Bet pats galvenais, kā atzīst pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs, daudziem tā sniegs sirdsmieru. Bērna sliktā uzvedība var slēpt enerģisku, radošu, spēcīgu personību.

 

     Daces Vīgantes romāns “Romantiķis” ir talantīgi uzrakstīta cilvēka un laikmeta hronika, kā arī motorsporta tēmas pārliecinošs un oriģināls pieteikums jaunākajā latviešu prozā. Ātrums, spēks, kaislība, vīrieša prāts un jūtīgums – autore atklājusi motorsporta fanātiķi Haraldu Vindinieku, kā arī viņa dzimtas stāstu, kas nesaraujami saistīts ar 20. gs. notikumiem – no viņa vecvecāku dzīves pirmajā Latvijas valstī, cauri Otrajam pasaules karam un padomju laikam līdz jaunās tūkstošgades sākumam.

 

     Laumas Malnaces grāmata “Es eju” būs noderīga lasāmviela ikvienam, kurš šaubās par savām spējām. Grāmatā aprakstīts ceļojums no Ērgļiem līdz Kārsavai – 190 kilometrus garš pārgājiens vienatnē, ceļojums gan pa Latviju, apjaušot tās skaistumu un savdabību, gan savās izjūtās, atbrīvojoties no iesīkstējušām sāpēm.

 

     Martas Holas Kellijas romāns “Ceriņu meitenes” aizved lasītāju Otrā pasaules kara laikā un stāsta par trim sievietēm – Ņujorkas sabiedrības dāmu Karolīnu Ferideju, poļu pusaudzi Kasju Kuzmeriku un jauno un godkārīgo vācu ārsti Hertu Oberhoizeri. Šo sieviešu dzīves krustojas, kad notiek neiedomājamais un Kasja tiek nosūtīta uz Rāvensbrikas koncentrācijas nometni. Viņu stāsts šķērso kontinentus – no Ņujorkas līdz Parīzei, Vācijai un Polijai, Karolīnai un Kasjai cenšoties panākt taisnīgumu tiem, kurus vēsture ir aizmirsusi.

 

     Sāras Pīrsas detektīvromāns “Sanatorija” stāsta par viesnīcu Le Sommet, kas ir pa pusei paslēpusies mežā draudīgu kalnu virsotņu ielenkumā un kopš seniem laikiem ir baisu nostāstu apvīta. Kādreizējā sanatorija ilgu laiku ir stāvējusi tukša un pamesta, taču tagad ir restaurēta un pārtapusi par pieczvaigžņu viesnīcu minimālisma stilā. Ēlina Vornere nepavisam neilgojas apmeklēt šo iespaidīgo kūrortu vienā no Šveices Alpu augstkalnes nomaļākajām vietām. Taču, saņēmusi ielūgumu uz sen neredzētā brāļa Īzaka un viņa draudzenes Lauras saderināšanās svinībām Le Sommet, Ēlina nolemj to pieņemt – vairākus mēnešus viņa ir nīkusi bezdarbībā, spiesta uz laiku atteikties no detektīves darba. Ieradusies augstkalnē sniega vētras priekšvakarā, Ēlina instinktīvi jūt, ka lepnajā viesnīcā viss nav tik nevainojami, kā izskatās no pirmā acu uzmetiena…

 

     Šoreiz jaunumos arī pavisam nesen aizsaulē aizgājušās lasītāju iemīļotās latviešu dzejnieces un prozaiķes Lijas Brīdakas dzejoļu krājums “Varavīksnes loks”, kurš apkopo autores agrāko gadu dzeju, un romāns “Liktenīgie krustojumi”, kurš savukārt ieved lasītāju 21. gadsimta ģimenes ikdienā.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. oktobrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti