Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 17. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 29 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Aijas Iesalnieces grāmata “Improvizē savai izaugsmei” piedāvā vienkāršas metodes, kā drosmīgi mainīt savu ikdienu. Autores stāstījuma veids ļauj sakārtot sevi – savas domas, emocijas un izaugsmes ceļu.

 

     Ievas Strukas monogrāfija “Par skaisto un aplamo dzīvi” vēsta par latviešu rakstnieku, dramaturgu un gleznotāju Anšlavu Eglīti. “Autore ir veikusi monumentālu darbu, pētot un rakstot Anšlava Eglīša literāro biogrāfiju. Rūpīgi savāktā informācija ļauj uzticēties viņas spriedumiem. Šis darbs ir nozīmīgs papildinājums latviešu literatūras vēsturē. Nav šaubu, ka tas būs viens no stūrakmeņiem, uz kura balstīties nākamajiem pētniekiem un latviešu literatūras mīlētājiem,” grāmatas pieteikumā raksta Baņuta Rubess.

 

     Viktors Frankls, pirms holokausta prominents Vīnes psihiatrs, būdams vairākus gadus ieslodzīts Aušvicas koncentrācijas nometnē, pētīja gan pats savas, gan likteņa biedru reakcijas uz šausminošajiem apstākļiem. Viņš konstatēja interesantu sakarību: ilgāk izturēja tie, kas sevī rada spēku palīdzēt citiem. Frankla grāmata “…tomēr teikt dzīvei Jā” apliecina, ka teikt dzīvei Jā ir universāla mācība visiem.

 

    Piedāvājumā šoreiz arī jauna grāmata par mūsu maestro – “Raimonds Pauls – skanošs un klātesošs”.

 

     Ja Māras Jakubovskas romāna “Staņislavs” galvenais varonis Staņislavs būtu dzimis mūsdienās, viņš varētu būt izcils izgudrotājs vai labs uzņēmējs. Tomēr stāsts par Stasi, Latgales poli, ir no senākas vēstures. Vīrieša dzīvē melnās svītras mijas ar baltām un krāsainām. Enerģisks un azartisks, bet tomēr reti kad īsti laimīgs... Viņa liktenis veidojas no mīlestības priekiem un bēdām, no laikmeta iezīmēm un paša nesavaldīgā rakstura.

 

     Jiržīja Hājīčeka romāns “Burinieki uz etiķetēm” stāsta par 47 gadus veco literatūras pasniedzēju Mariju, kura ir šķīrusies un vasaru pavada māsas pustukšajā dzīvoklī Čehu Krumlovā. No šejienes viņa dodas uz laukiem apciemot smagi slimos vecākus, bet brīvajos brīžos izbauda pat tūristu pilnās Krumlovas ieliņas. Klejojumos viņa iepazīstas ar jauniņo grāmatu pārdevēju Filipu. Viņu romāniņš sākas karstā jūlija un literāro konotāciju atmosfērā. Taču Marijas prioritāte ir izlīdzināt attiecības ar māsu un parūpēties par vecākiem – dominējošo tēvu un mierīgo, aizvien uzupurēties gatavo māti. Marija vēlas iegūt līdzsvaru dzīvē, sadzīvot ar savu vientulību. Vientulību viņa uztver kā iestrēgšanu laikā, gremdējoties pagātnes atmiņās un apzinoties tuvojošos vecumu. Ģimenes spēcīgo vīriešu paraugu tradīcijās Marija pārvērtē to, kas bijis, vienlaikus jautājot sev, kā dzīvot tālāk un ko darīt ar šekspīrisko mīlestību…

 

     Endrū Meina romāns “Vētra jūrā” risinās brīdī, kad mīklainu iemeslu dēļ sāk grimt kāds kruīza kuģis ar četriem tūkstošiem pasažieru. Notikuma vietā ierodas Zemūdens izmeklēšanas nodaļas speciāliste Slouna Makfersone. Rodas aizdomas, ka tas ir terorakts un apdraudēti ir arī citi kuģi. Atrodot arvien jaunus pavedienus, Makfersone saprot, ka šīs lietas vēriens ir daudz plašāks, nekā licies. Un ne visi viņas kolēģi ir ieinteresēti atklāt patiesību…

 

     Šoreiz piedāvājumā arī vairākas grāmatas latgaliešu valodā – “Tāvu zemes kalendars 2023”, literatūras almanaha “Olūts” jaunākais laidiens un Marutas Latkovskas stāstu krājums “Unuceite”.

 

    Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. novembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti