Gustavs reionlaj Foto AVinogradovs
Šogad Latvijā Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības notiek jau septīto gadu. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.


Sacensības šogad notiek 5. klašu skolēniem 4 kārtās: vietējās sacensības (februāris – maijs); reģionālais fināls (21. maijs); starpfināls (5. septembris); nacionālais fināls (5. oktobris).


Dalībnieku vērtēšana, kā allaž, tiek veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle.


21. maijā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā notika sacensību 2. kārtā, kurā piedalījās 13 skolēni no Rēzeknes un Rēzeknes novada. Šajā kārtā uzvarēja Gustavs Teicāns, kurš lasīja fragmentu no Anti Sāra grāmatas “Tā iet mūsu lietas”. Gustavs mācās Rēzeknes sākumskolā, tieši skolā viņš ieguva čempiona titulu un arī tiesības pārstāvēt savu skolu 2. kārtā.
Gustavs turpināja sacensības 5. septembrī Latgales novada finālā, kur sacentās 9 dalībnieki no visas Latgales, un arī šajā kārtā viņš kopā ar vēl diviem finālistiem ieguva ceļazīmi uz Valsts finālu 5. oktobrī Gaismas pilī, kura laikā tiks izraudzīts Valsts Lasīšanas čempions.

Gustavs starpfinl Foto EMuizniece Gustavs strapfinls Foto EMuizniece


Valsts Lasīšanas čempions saņems oficiālu trofeju (kausu) skolai, kas nākošajā gadā ceļos tālāk. Viņš saņems arī individuālu balvu un dāvanu kartes, ko varēs izmantot, lai iegādātos grāmatas. Valsts čempions uz gadu tiks iecelts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru – iedvesmotāju.


Gustavs saka, ka viņam patīk lasīt grāmatas, jo tās attīsta domāšanu un iztēli, kā arī ļauj izrauties no ikdienas gaitām un iztēloties sevi kāda cita varoņa lomā, pārdzīvot kopā ar viņu dažādas emocijas un atklāt sev ko jaunu.
Lai Gustavam arī 5. Oktobrī Rīgā skan pārliecinoši, skaļi un iedvesmojoši!