skala lasisana

5. septembrī plkst. 11.00 Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā norisināsies Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību 3. kārta, kurā piedalīsies 9 skolēni no Latgales novada. Pasākuma laikā dalībniekus atbalstīs un līdzi jutīs bibliotekāri, pedagogi, vecāki, klasesbiedri un draugi.

Šogad pirmo reizi Skaļās lasīšanas vēsturē notiek arī starpfināls, un uz Rīgu uz Nacionālo finālu 5. oktobrī dosies, nevis 30, kā ierasts, bet 18 dalībnieki. Līdz ar to šajā starpfinālā tiks noskaidroti 3 Latgales novada čempioni, kuri oktobrī turpinās sacensības pēdējā, noslēdzošajā kārtā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Starpfinālā piedalīsies 9 skolēni, kuri ir čempioni savā reģionā:
• Augšdaugavas reģiona čempions – Bernards Čamāns (mācās Ilūkstes Raiņa vidusskolā), kurš lasīs fragmentu no Dainas Ozoliņas grāmatas “Pandēmijas detektīvi”.
• Balvu reģiona čempione – Lauma Žagare (mācās Rugāju vidusskolā), kura lasīs fragmentu no Roalda Dāla grāmatas “Matilde”.
• Daugavpils pilsētas čempione – Elizabete Mozumača (mācās Daugavpils Vienības pamatskolā), kura lasīs fragmentu no Gajas Gunas Ekles grāmatas "Brālis, kas nebija vajadzīgs".
• Jēkabpils reģiona čempione Evelīna Novikova – (mācās Salas vidusskolā), kura lasīs fragmentu no Annas Voicas grāmatas “Eva, Niks un es”.
• Krāslavas reģiona čempione – Liene Matjušonoka (mācās Dagdas vidusskolā), kura lasīs fragmentu no Astrīdas Lindgrēnas grāmatas "Brāļi Lauvassirdis".
• Līvānu reģiona čempions – Mikus Jankovskis (mācās Līvānu 1. vidusskolā), kurš lasīs fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Raibi labā nometne”.
• Ludzas reģiona čempione – Emija Šteinberga-Šternboka (mācās Ludzas pilsētas vidusskolā), kura lasīs fragmentu no Stīva Stīvensona grāmatas "Agata Mistērija. Safari misija".
• Preiļu reģiona čempione – Annija Pastare (mācās Preiļu 1. pamatskolā), kura lasīs fragmentu no Māra Runguļa grāmatas “Pastaiga mirušo pilsētā”.
• Rēzeknes reģiona čempions – Gustavs Teicāns (mācās Rēzeknes sākumskolā), kurš lasīs fragmentu no Anti Sāra grāmatas “Tā iet mūsu lietas”.


Dalībnieku vērtēšana tiks veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle. Skaļās lasīšanas sacensības žūrijā darbosies Rēzeknes teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs Aivars Pecka, filoloģijas maģistre, redaktore un žurnāliste Skaidrīte Svikša un žurnāliste, literāte un Lasīšanas vēstnese Inga Kaļva-Miņina.


Ar muzikāliem priekšnesumiem pasākumu kuplinās jaunā un talantīgā dziedātāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Laura Svikša. Pasākuma norise un konkursa dalībniekus iedrošinoša noskaņas radīšana tiks nodota Komunikāciju dizaina studijas vadītājas, iedvesmotājas Ivetas Graudiņas rokās.


Jautājums: ”Kāpēc ir svarīgi “restartēt lasīšanu”? Un kas tieši ar Skaļās lasīšanas sacensībām ir tas pienesums lasītveicināšanai? Atbilde: “Grāmatu lasīšana bērniem atver tik daudzas durvis un sniedz tik daudz lielisku iespēju izzināt pasauli, apgūt zināšanas un būt veiksmīgiem pieaugušajiem nākotnē!”
Jānovēl veiksmi visiem dalībniekiem! Lai skan drosmīgi un skaļi!