160524

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada  16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 36 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Elitas Mīlgrāves grāmata Mikrofons atklāj Latvijas mūzikas industrijas nepagurstošas veidotājas, vilcējas un stūmējas ceļu līdz sasniegtajām virsotnēm, kas prasījis neizmērojamu neatlaidību un licis piedzīvot zaudējumus un kļūdas gan biznesā, gan personīgajā dzīvē. Aprakstītie aizkulišu notikumi, aizraujošas epizodes no darba gaitām “Latvijas Radio” un leģendārā kulta raidījuma “Mikrofons” redakcijā un saskarsme ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem grāmatai piešķir intīmu gaisotni, un tā kalpos kā iedvesmojoša lasāmviela tiem, kam interesē mūzikas industrijas “virtuve”, arī tiem, kas meklē personīgas liecības par padomju laikiem, atmodas un vēsturiskajiem 20. gs. 90. gadu notikumiem.

 

     Austriešu izcelsmes kultūrists, aktieris, politiķis un filantrops Arnolds Švarcenegers grāmatā Esi noderīgs. 7 padomi dzīvei uzrunā lasītāju sirsnīgajā, harizmātiskajā balsī, vedinot doties iedvesmojošā ceļojumā, kurā atklājas Arnolda pieeja jēgpilnai dzīvei. Viņš parāda, kā likt šo pieeju lietā, lai virzītos uz savu izsapņoto nākotni. Savas atziņas Arnolds spilgti ilustrē ar stāstiem no personiskās dzīves – gan jau dzirdētiem, gan tādiem, kas pirmoreiz izskan tikai šajā grāmatā.

 

     Žurnālista un rakstnieka Deivida K. Rendala grāmata Sapņuzeme veltīta diennakts stundām, kas veido gandrīz trešdaļu mūsu dzīves. Rendals sniedz pārskatu, cik dažādos aspektos var pētīt miegu. Novērojumi kaujas laukā, darbavietās un bērnu guļamistabās apliecina – miegs nav tik vienkāršs, kā šķiet. Vai spēlētāju pārvietošanās uz citu laika joslu var ietekmēt sporta spēles iznākumu? Vai sievietes guļ citādāk nekā vīrieši? Vai mēnessērdzības lēkmē izdarīta slepkavība uzskatāma par noziegumu? Šādi aizraujoši, satraucoši un mulsinoši jautājumi rodas, ciešāk ielūkojoties miega pasaulē.

 

     Zanes Blumbergas-Butkevičas Dejotāju gars ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts, kur kā priekškars atveras katra cilvēka ceļš uz panākumiem, vilšanos un dzīves piespēlētām situācijām. Skatoties izrādi, mēs redzam iestudētu priekšnesumu un dzirdam aplausus. Kas notiek ar cilvēku, kad aizveras kulises? Kurā mirklī dejotājs kļūst par cilvēku? Kas notiek cilvēkā, kad viņa laiks konkrētajā darbā ir beidzies un jāmaina dzīvesveids? Kas ir tas, kas cilvēku virza? Deja? Panākumi? Dzīve? Likteņa sakritība? Stāsts ir par mīlestību, kur saskaras dažādas pasaules.

 

      Meldras Vītolas romānā Lifts uz nekurieni ir vasarīga diena Rīgā. Desmit pavisam atšķirīgi cilvēki – dažāda vecuma, sociālo slāņu un profesiju pārstāvji –, dodoties katrs savās gaitās, nonāk debesskrāpju kompleksā Pārdaugavā, nenojauzdami, ka jau itin drīz attapsies ne tur, kur iecerēts. Kādu mēs iedomājamies pārvietošanos ar liftu? Iekāpt, nospiest vajadzīgā stāva pogu un pēc brīža izkāpt, vai ne? Bet ko tad, ja, kabīnes durvīm atveroties, jūs ieraugāt kaut ko negaidītu? Ko īsti? To neatklāsim, taču tieši šis necilais brauciens liftā būs tas, kas dažiem no stāsta varoņiem liks apgūt grūto sadarbošanās mākslu, citam – atrast mīlestību, bet vēl kādam – izprast sevi. Izskaidrojums visam notiekošajam būs katram lasītājam jāatrod pašam...

 

     Andras Rušmanes-Vējas romānā Lūznis Amanda saspringtā dzīves brīdī nolemj nopirkt auto, bet drīz uzzina, ka tikusi pie norakstīta lūžņa, kuram katrs jēdzīgs automehāniķis iesaka iet ar līkumu. Taču uzticamais lūznis savai jaunajai īpašniecei ne tikai sagādā asas izjūtas, interesantus piedzīvojumus un pareģo nākotni, bet arī izved no strupceļa par spīti tam, ka pārējie Amandu sauc par traku.

 

     Horvātu rakstnieka, žurnālista un kino kritiķa Jurica Pavičiča psiholoģiskās spriedzes romānā Sarkanais ūdens ir 20. gadsimta beigas Horvātijā. Kara fonā risinās ģimenes traģēdija: nelielā ciematiņā pazūd meitene, un vienīgie, kas viņu turpmākos gadu desmitus turpina meklēt, ir ģimene. Mainās varas, uzglūn korupcija, haoss un vienaldzība, bet pazudusī meitene kļūst par simbolu cilvēcībai. Viņa ir kā cerība, kas vienmēr sniedz atbalstu, kamēr nozieguma atrisinājums izrādās šokējošāks par kataklizmām.    

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti