Jaunumi2022 12 16
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     2022. gada 16. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Grāmata 3x3 Ziemassvētki būs vērtīgs padomnieks visiem, kas Ziemassvētkus vēlas svētīt latviski, smelties spēku nākošajam cēlienam, savas dienas piepildīt ar gaismu. Tā iepazīstinās ar svarīgākajām latviešu Ziemassvētku tradīcijām un to nozīmi. Grāmata satur ieražu aprakstus, ticējumus, rotaļas, mīklas, sakāmvārdus un senvārdu skaidrojumus. Tas ir izdevuma sastādītājas un ilustrētājas Ērikas Mālderes  piedāvājums tradicionālu svētku svinētājiem mūsdienās. Kā ķekatnieku pēdas sniegā savieno kaimiņmājas, tā grāmatā pagātni ar tagadni – QR kods. Tas ļaus melodijas atskaņot arī viedtālrunī. 

 

     Izdevumā Latvijas rītausmā apkopoti trīs unikāli atmiņu stāsti par Latvijas Neatkarības karu. Antons Grāmatiņš un Jānis Ķīselis bija Latvijas zemessardzes jeb landesvēra Atsevišķā latviešu bataljona karavīri, kas cīnījās leģendārā pulkveža Oskara Kalpaka vadībā. Aleksandrs Indriksons bruņoto spēku sastāvā karoja pret Bermonta armiju, kā arī piedalījās Latgales atbrīvošanā no Sarkanās armijas. Vēstures interesentiem būs iespēja palūkoties uz Neatkarības kara notikumiem ar karavīru aculiecinieku acīm, salīdzināt dažādu cilvēku redzējumu un pieredzi notikumos, kurus vēlāk aprakstījuši un interpretējuši vēsturnieki.

 

     Grāmatā Naudas psiholoģija Morgans Hauzels 19 īsos stāstos iztirzā dīvainos veidus, kā cilvēki domā par naudas lietām, un māca mums labāk izprast vienu no svarīgākajām tēmām dzīvē.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumu klāstā rakstnieces, žurnālistes, publicistes, redaktores un režisores Daces Judinas mūsdienu ironisko detektīvu sērijas “Izmeklē Anna Elizabete” septiņpadsmitais romāns Viņš vairs neatgriezīsies.

 

     Kristīnes Ilziņas krājumā Es neliecināšu pret jumsstāstus vēsta “mazais cilvēks”, visbiežāk – jaunietis, pat pusaudzis, kura identitātes veidošanās laiks sakritis ar valsts neatkarības izcīnīšanas laiku. Stāsti uzrunās gan to lasītāju, kurš šo desmitgadi atceras pats no savas pieredzes, gan to, kuram par šo laiku stāstījuši vecāki.

 

     Vācu rakstnieces Elkes Šveiceres romānā Ziemassvētku runcisveiksmīgajai juristei Laurai, kura nekad nav vēlējusies mājsaimnieces lomu, negaidīti nākas parūpēties par trim māsas bērniem. Sākotnēji Laura ir pārliecināta, ka netiks ar uzdevumu galā, taču, tā kā viņa māsas bērnus ļoti mīl, Laura ir apņēmusies darīt visu, lai tiem dotu vislabākās mājas. Un, it kā jau nebūtu gana grūti, visam pa vidu vēl pieklīst mazs runčuks un arīdzan jaunais kaimiņš sāk sagādāt pamatīgas galvassāpes. Taču tad viss mainās, un drīz vien tik ļoti pragmatiskā Laura saprot, ka Ziemassvētku brīnums tik tiešām pastāv. Tas ir brīnišķīgs Ziemassvētku romāns, kas ļauj noticēt mīlestībai.

 

     Arlitas Laines Brūnās acis ir liriski dokumentāls, sirdsietilpīgs  Arlitas un Madora sajūtu un izjūtu stāsts par beznosacījumu mīlestību, par to, kā aug draudzība un līdztekus tai – cilvēks. Pusaudzes Arlitas ģimenē ir ienācis melnais labradors Madors. Tikai ar laiku viņi saprot, ko patiesībā nozīmē suns – tas ir tuvums, saprašanās, piedzīvojumi, pārdzīvojumi un atbildība. Grāmatas lappusēs skan, dzīvo un elpo ziedošas Āraišu pļavas, ezera krasti, pakalni, alejas, smiekli un jaunības spars.

 

     Amerikāņu rakstnieces Kristīnes Hannas romāns Četri vēji vēsta par neizmērojamu mātes mīlestību, sieviešu uzticīgo draudzību un spēju atkal mīlēt, neraugoties ne uz ko. Tas ir iedvesmojošs stāsts par izdzīvošanu, cerībām un visu to, ko spējam paveikt sev tuvo cilvēku labā...

 

     Zviedru kriminālrakstnieces Kamillas Lekbergas un daudzu pasaules bestselleru autora Henrika Fekseusa romāns Kaste ir abu autoru pirmais kopdarbs, kas aizsāk sēriju, kurā noziegumus izmeklē Mina Dabiri un Vincents Valders.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. janvārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti