16 marts LV
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv 

 

     2022. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 40 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

     Miks Zandis ar jauno literāro darbu Šaurais loks. Ārkārtas lietu aģentūra ieved lasītāju mūsdienu pasaulē, kur valda prātam neaptveramas kaislības. Sansebastjanas naktsklubā Spānijā nogalina Latvijas pilsoni. Rīgā pie Ārkārtas lietu aģentūras direktora Māra, kurš vēl nesen bija policijas kapteinis, ierodas klients ar neparastu lūgumu – savaldzināt viņa sievu… No tā brīža Māra līdzsvarotā, rāmā dzīve radikāli mainās. Jau pirmais mēģinājums paraustīt aukliņu no kamola, kas ved līdz augstākajām varas struktūrām, pakļauj nāves briesmām viņu un viņa tuvākos cilvēkus.

 

     Gunta Tālera (tukumnieka Gunta Zariņa) “Vakara romānā” Garās nakts Mēness nīgri parādu piedzinēji, ne sevišķi veiksmīgi darba meklējumi, slepens izsekotājs un pat kolumbiešu mafija – tie ir šķēršļi, ar kuriem sastopas Lana un Mundis, cenšoties sakārtot savas pa greiziem ceļiem aizskrējušās dzīves. Vai abiem pietiks paļāvības vienam uz otru un tīras veiksmes, lai tas, kas aizsācies kā divu ne sevišķi veiksmīgu trīsdesmitgadnieku draudzība, pārtaptu mīlestībā?  

 

     Helēnas Īves autobiogrāfiskajā romānā Sveiki, Anglija! ir 2009. gads. Valstī padziļinās ekonomiskā krīze. Daudzi šajā laikā zaudē darbu. Helēnas ģimeni arī skārusi šī liksta. Viņas vīrs zaudē darbu un ģimene nolemj doties darba meklējumos uz Angliju. Kā jau ar visu dzīvē, ceļš ved līkumu līkumiem, bet galvenais ir nepazaudēt drosmi un iet uz priekšu ar smaidu, neskatoties atpakaļ. Vai Helenai viss izdosies? Izlasiet šo raitā valodā uzrakstīto  romānu, un jūs uzzināsiet atbildi uz šo jautājumu!

 

     Daces Judinas jaunās triloģijas “Inde vīna kausā” pirmā grāmata Vēstule stāsta par notikumiem Latvijā pēdējo 50 gadu laikā. Rita Kadiķe, aģentūras RiKa īpašniece, neatkarīga četrdesmitgadniece, nonākusi kļūmīgā situācijā - civilvīrs viņu ievilcis mahinatora Georga Kroķa tīklos, izaugsmes vārdā pierunājot apvienoties, kas izrādās reiderisms. Rita vēršas pēc palīdzības pie skarbākā Rīgas jurista. Dita Stropa, trīsdesmitgadniece, divu bērnu māte, asās mēles dēļ tiek atlaista no darba un gandrīz pakļūst zem auto, taču liktenis piespēlē balvu – divus gadiem neredzētus draugus no pagātnes. Tur, pie apvāršņa, visi sīkie dzīves pavedieni satek kopā..

.

     Daiļiteratūras jaunieguvumos arī Daces Judinas mūsdienu ironisko romānu sērijas “Izmeklē Anna Elizabete” jubilejas – piecpadsmitais – darbs Uz dzīvību un nāvi”.

 

     Ričards Ingrems, latvietis, kurš dzimis Rīgā, studējis Valmierā, vairāk nekā divpadsmit gadus dzīvojis un strādājis Krētas salā Grieķijā, ir psiholoģisko spriedzes detektīvu autors. Profesionālo pienākumu ietvaros viņam samērā bieži nākas ceļot, tādējādi redzēt dažādas vietas, satikt interesantus cilvēkus, novērot neikdienišķas situācijas, un iedvesma reizēm mēdzot parādīties no vismazākā impulsa. Arī jaunajā romānā Apmātība rakstnieks palicis uzticīgs iecienītajam žanram un savam rokrakstam, un šoreiz darbība noris lielākoties Katalonijas galvaspilsētā. Romāna galvenais varonis Stefans Bosko ir slovāks – vienkāršs cilvēks, kas apzinīgi dara savu darbu vienā no Barselonas autonomām un, kā saka pats autors, “nevar lepoties ar kādiem īpašiem talantiem vai prasmēm”. Viņa ikdiena paiet visnotaļ ierasti, zināmā mērā pat paredzami un bez lieliem pārsteigumiem. Bosko ir laba reputācija kā bosa, tā darbinieku acīs, viņš ir atradis sev lielisku mājokli, viņš ir iemīlējis pilsētu, kurā dzīvo un strādā. Nekas neliek Bosko justies dzīvē nekomfortabli. Taču – līdz brīdim, kad viņš ierauga automašīnā kādas pazīstamas sievietes seju…

 

     Angļu rakstniece Adele Pārksa romānā Melu karuselis izpēta tumšākos attiecību nostūrus, parādot, kā patiesības slēpšana pat vistuvākos var padarīt par pilnīgiem svešiniekiem. Deizijas un Saimona laulība ir ideāla. Viņiem ir burvīga meitiņa, kuras dzimšana bijusi gadiem ilgi gaidīts brīnums. Tas nekas, ka Saimons šad tad mēdz iedzert. Deizija pie tā ir pieradusi. Viņa zina, ka vīrs šādi atbrīvojas no spriedzes. Tomēr kāda nakts reiz izvēršas traģēdijā…

 

     Angļu rakstnieces Elizabetes Bakenas Pusmūža sievietes atriebība ir dzīvesgudrs un asprātīgs stāsts par to, ka ikviens pats ir savas laimes kalējs – neatkarīgi no likteņa iedalītajām kārtīm. Rozai Loidai ir itin viss, ko var vēlēties sieviete: veiksmīga karjera, divi burvīgi bērni un lielisks vīrs, ar kuru laulībā pavadīti divdesmit pieci gadi. Viņai nekad neienāktu prātā, ka šī laime var pazust vienā dienā. Vīrs paziņo, ka ir iemīlējies citā, savukārt darba devējs nolēmis viņas vietu piedāvāt kolēģei. Roza saprot, ka tikai viņas ziņā ir izvēlēties, vai uztvert tās kā beigas vai arī jaunu sākumu…

 

     Dzejas cienītājiem piedāvājam Inetas Atpiles-Juganes jaunāko dzejoļu krājumu latgaliskiSpuornu golu šolks”.  Dzejoļi, kas ļauj katram pabūt vārdu un šolka (zīda) ceļos tik tālu, cik vēlas, pietuvoties latgaliešu valodas garšai, tam, ko autores dzeja spēj atvērt, atsegt ikvienā. Dzejas grāmatu papildina fotostāsts fotogrāfes Aritas Atpiles-Donas interpretācijā. Grāmatā īstenota autores iecere dažādot izmantotos materiālus, lai panāktu gaisīgumu un vieglumu, kas raksturīgs tikai un vienīgi zīdam.

 

     Savukārt tiem lasītājiem, kuri jau izlasīja Guntara Rača pirmās trīs grāmatas 365, iesakām arī ceturto. Šajā krājumā apkopoti dzejoļi, kas rakstīti no 2021. gada 3. jūlija līdz 31. decembrim. Šī ir grāmatu sērijas “365” noslēdzošā daļa.

     Laipni gaidām bibliotēkā! Aicinām grāmatas izvēlēties un rezervēt jau pirms došanās uz bibliotēku.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. martā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti