Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2020. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 40 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Godalgotās britu žurnālistes un rakstnieces Tanitas Kerijas grāmatā “Ko domā mans bērns?” uzzināsiet, ko patiesībā domā bērns, teikdams, piemēram, ka viņš nav noguris vai viņam ir neērti. Izdevumā aplūkotas vairāk nekā 100 ikdienas situācijas. Grāmata palīdzēs atšifrēt bērna uzvedību, izprast tās psiholoģiskos iemeslus un reaģēt atbilstoši un pārliecināti. Noskaidrosiet, kādi sasniegumi gaida bērnu vecumā no 2 līdz 7 gadiem un kā tikt galā ar tādām nopietnām problēmām kā emociju izvirdumi, brāļu/māsu sāncensība, miega traucējumi, drošība internetā un vēl vairāk.

 

     Grāmatas “Zudušās saiknes. Depresijas īsto iemeslu un negaidīto risinājumu atklāšana” autors Džoans Hari saistošā veidā, balstoties uz savu personīgo pieredzi, tiekoties ar psihiatrijas un citu jomu speciālistiem, kā arī ar depresiju sirgstošiem cilvēkiem, ar piemēriem trāpīgi atspoguļo psiholoģisko un sociālo depresijas pusi. Depresija ir ļoti plaši izplatīta problēma pasaulē, un Latvijā ar to slimo gandrīz 8% iedzīvotāju. Tās cēloņi var būt bioloģiski, psiholoģiski un sociāli, tāpēc ārstēšana parasti ietver bioloģisku pieeju, t. i., medikamentu lietošanu (grāmatas autors gan ir negatīvi noskaņots pret antidepresantu lietošanu), kā arī psiholoģisko depresijas cēloņu izpratni, sociālo un ekonomisko grūtību pārvarēšanu.

 

     Aivars Upenieks grāmatā “Vīza uz pasaules malu” vēsta par piedzīvoto Kanādā, ASV, Dienvidamerikā un Antarktīdā. Sākot ar centieniem nokārtot Kanādas vīzu, tādējādi iegūstot “zaļo gaismu” ceļam pāri Atlantijas okeānam, lai pasaules tūri uzsāktu ar Ziemeļamerikas iepazīšanu, trīs mēnešu garumā izbaudītu “amerikāņu sapni” un vēlāk atgrieztos Kanādā, lai “Darba un brīvdienu” vīzas ietvaros strādātu vienā no skaistākajiem pasaules tūrisma maršrutiem. Pēc vīzas termiņa beigām autors apceļo Dienvidamerikas valstis līdz pat tālākajai un vienlaicīgi tuvākajai Dienvidamerikas pilsētai Ušuvajai, no kuras atiet kruīza kuģi uz Balto kontinentu. Grāmatu caurvij ne tikai piedzīvojumiem bagātas, bet arī dažādas kuriozas un bīstamas situācijas. Autors papildus uzmanību arī vērsis uz dažādiem sociālajiem procesiem, kā arī dažādiem māņiem vietējo iedzīvotāju ikdienā, pievēršot lasītāja uzmanību tam, ka vēl arvien pasaulē daudzu cilvēku ikdienu nosaka ticība pārdabiskajam.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā latgaliešu literatūras almanaha “Olūts” šīgada laidiens, kurā atrodami gan daiļdarbi, gan publikācijas par literatūru. Visplašāk pārstāvētā ir dzeja, tai seko 16 tēlojumi/esejas, 9 stāsti un 3 lugas, krājumā šoreiz arī 5 literatūrai veltīti raksti un 1 recenzija.

 

     Vācu rakstnieces Judītes Mērčantas romāna “Elpo” varonei Nīlei ir tas, par ko daudzas sievietes tikai sapņo – īsta un patiesa mīlestība. Taču pēkšņi Bens pazūd bez pēdām. Nelāgu aizdomu mākta Nīle nekavējoties uzsāk meklēšanu. Nesaņēmusi atsaucību no Bena draugiem, Nīle vēršas pie vienīgā cilvēka, kas neatsakās palīdzēt... Bena bijušās sievas. Soli pa solim abas sievietes atklāt arvien vairāk nesakritību Bena dzīvē. Notikumiem kļūstot spraigākiem, Nīle saprot – šajā spēlē uzticēties nevar nevienam...

 

     Dāņu rakstnieka Jusi Adlera-Olsena romāns “Upuris 2117” ir astotā grāmata sērijā par Q nodaļu un Karla Merka izmeklētajām lietām. Laikrakstos mirusī tiek nodēvēta vienkārši “upuris numur 2117” – viņa ir divi tūkstoši simt septiņpadsmitais bēglis, kas zaudējis dzīvību Vidusjūras ūdeņos. Tomēr trim cilvēkiem šī nāve nozīmēs kaut ko daudz vairāk, turklāt tā aizsāks virkni notikumu, kuri Karla Merka vadīto Q nodaļu iemetīs ļoti bīstamas un vienlaikus arī ļoti personiskas lietas izmeklēšanā – lietas, kas ne tikai atsegs tumšus pagātnes noslēpumus, bet arī radīs nāves draudus nākotnei.

 

     Angļu rakstnieces Adeles Pārksas romāns “Lielais laimests” stāsta par Leksiju un Džeiku, kuri jau 15 gadus kopā ar saviem draugiem, Pīrsoniem un Hītkotiem, ik nedēļu iegādājas vienu loterijas biļeti. Tā ir sirsnīga tradīcija: īpaši izvēlēti skaitļi, dažas mārciņas no katras ģimenes un iemesls jautrībai pie vakariņu galda, kad ikviens var dalīties pārdrošākajos sapņos par to, ko iesāktu ar laimestu. Tomēr viens sestdienas vakars visu maina. Kāds vairs nevēlas piedalīties loterijā. Kāds vairs nevēlas draudzēties. Un kāds pavisam noteikti melo. Neilgi pēc tam Leksija un Džeiks uzzina, ka ir laimējuši gandrīz astoņpadsmit miljonus mārciņu. Reibinošo prieku drīz vien aptumšo jautājums – kuram šī nauda pienākas? Romānā rakstniece psiholoģiski niansēti parāda, kā negaidīti iegūta bagātība var kļūt par pārbaudījumu attiecībām. Vai draudzībai ir sava cena?

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti