Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2019. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 48 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Latviešu teātra kritiķes, teātra zinātnieces un vēsturnieces, rakstnieces S. Radzobes grāmata “100 izcili Latvijas aktieri”  izdota un lasītājiem būs pieejama 2 daļās. Pirmo reizi Latvijā tapis oriģināls darbs, kas izseko aktiermākslas attīstību visā latviešu teātra pastāvēšanas laikā. Portretu autori – 22 latviešu teātra zinātnieki/kritiķi, kuri pārstāv visas paaudzes. Autori raksturo aktieru personības, kā arī noskaidro viņu daiļrades savdabības “formulu”, neslēpjot pretrunas un dzīves sarežģītos līkločus. Izvēlēto aktieru loks ietver kā mūsdienu skatuves māksliniekus, tā to paaudžu pārstāvjus, kas 19. gadsimtā dibināja latviešu profesionālo teātri.

 

     M. Ozolas grāmata “Anšlava Eglīša meklējumos” skar vispārcilvēciskas vērtības. Autore izteiksmīgi atklāj, kā cilvēka darbs mūža garumā, šajā gadījumā talantīgā literāta Anšlava Eglīša radošā darbība, spēj atstāt būtisku iespaidu arī uz paaudzēm nākotnē, mainoties tām un līdz ar to izpratnei par kultūru.

 

     Daiļliteratūras jaunumos D. Judinas jaunākais romāns “Lāsts”. Nolēmuši turpmāk vairs neiesaistīties politikā, pūčmājnieki sāk jaunu, skaistu dzīvi. Paklausot vecās baroneses Annas Rozes ieteikumam, abi jaunie pāri – Anna Elizabete ar Miku Kaķīti un Kārlis ar Ievu – dodas medusmēnesī uz Vec-Vilku muižu Latvijas un Igaunijas pierobežā, taču gaidītās pēckāzu romantikas vietā saskaras ar zvērīgām jaunas mākslinieces un pilskunga slepkavībām.

 

     K. Kellijas romānā “Gads, kas mainīja visu” trīs sievietes svin savu dzimšanas dienu. Šī diena kļūst par sākumu gadam, kas mainīs viņu dzīvi. Džindžera trīsdesmitajā dzimšanas dienā jūtas kā neveiksminiece – nomāc nepatikšanas darbā, ķilda ar draudzenēm un pašas vientulība. Vai tiešām tāda būs visa viņas dzīve? Sema pēc gadiem ilgām cerībām beidzot ir stāvoklī. Kad četrdesmitajā dzimšanas dienā viņai sākas dzemdības, sieviete krīt panikā: vai viņa vispār ir gatava būt māte? Kellija ar vērienīgām svinībām atzīmē savu piecdesmit gadu jubileju. Policista klauvējiens pie durvīm apgriež viņas pasauli kājām gaisā...

 

     L. Alnats savā debijas romānā “Mums pieder debesis” raksta par to, ka ceļš no cerībām līdz izmisumam un atpakaļ nekad nav tik vienkāršs, kā kādam varētu šķist, tomēr arī vissalauztākās sirdis iemācās pukstēt no jauna.

 

     Savukārt N. Robertsas romāns “Zemstraumes” ir stāsts par ģimenes spēku, kurš var gan dziedēt, gan nodarīt pāri. Spēcīgs romāns par cilvēkiem, kuriem vajadzēja rast spēku bezizejas situācijā.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. aprīlī.

 

Līdzīgi raksti