māra

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

No 8. augusta līdz 22. augustam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā apskatāma bibliotēkas apkopoto novadpētniecības materiālu tematiska izstāde “Latgales Māra – brīvības un vienotības simbols”, kas sniedz ieskatu Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai” (“Latgales Māra”) vēsturē.

Piemineklis “Vienoti Latvijai” ir ievērojams piemineklis, kas atrodas Rēzeknē. Tas tika atklāts 1939. gada 8. septembrī un tika veltīts Latgales atbrīvošanas cīņām un Latgales lomai Latvijas valstiskuma veidošanā. Pieminekļa centrā ir bronzas figūra, kas simbolizē tautas vienotību un brīvību. Šis piemineklis ir viens no svarīgākajiem vēstures un kultūras pieminekļiem Latgalē, tas ir bieži apmeklēts tūristu un vietējo iedzīvotāju vidū.

Pieminekļa vēsture pilna ar dramatiskiem notikumiem. 1940. gada  novembrī piemineklis tika nogāzts un aizvests uz lopkautuves teritoriju. 1943.g. augustā tas tika atjaunots un atkal ieņēma savu vietu pilsētas centrā. 1950. gadā ap Jāņiem tas otro reizi tika iznīcināts un nu jau uz ilgiem laikiem. 1992. gadā pasaules latgaliešu konferences laikā 13. augustā pieminekli svinīgi atklāja vēlreiz. Tūkstošiem cilvēku bija nākuši un braukuši uz Rēzekni, lai izjustu kopā ar citiem šo saviļņojošo pieminekļa atklāšanas brīdi.  Pieminekļa pamatos ir iemūrēta kapsula ar dokumentu, kurā ierakstīta “Latgales Māras” vēsture.

“Latgales Māra” – tas nav tikai piemineklis. Latgalei meitenes figūra ar zeltīto krustu svētīt paceltajā rokā nozīmē to pašu, ko visai Latvijai Brīvības piemineklis.