katedrale iesknov 1

Rēzeknes Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle ir lielākais līdz mūsdienām saglabājies dievnams pilsētā. Baznīcas pirmsākumi meklējami vēl 1685. gadā, kad ar Krakovas karavadoņa Friča Beļinska līdzekļiem no koka tika uzcelts dievnams, kas vēlāk nodots jezuītu aprūpei. 1887. gadā pēc negaisa tas nodedzis. No baznīcas saglabājās vien marmora plāksne par godu tās iesvētīšanai.

1888. gadā pēc inženiera Floriana Viganovska meta sāka celt jaunu sarkano ķieģeļu baznīcu ar diviem torņiem, kuru pazītam mūsdienās. Ēkas fasāde un elementi veidoti neogotikas un pseidoromānikas stilā, savukārt torņu augšējā daļa, logi, kā arī citi būvelementi atspoguļo pseidogotikas stilu. Baznīcas interjers un iekārta demonstrē neogotikas stilu: 20. gadsimta sākumā darinātie sānu altāri, kancele, biktssoli, 19. gadsimta beigās būvētās baznīcas ērģeles, kā arī krucifikss, svečturi, lukturi, gleznas un citi saglabājušies tālaika mākslas priekšmeti. Dievnamā ir saglabājušies baroka un neorokoko formās darināti feretroni – procesijām paredzēti pārnēsājami altāri. Baznīcas celtniecības darbi tika pabeigti 1902. gadā, savukārt 1904. gadā – pirms 120 gadiem, tā tika iesvētīta. Katedrālē ir pieci altāri, no kuriem galvenais altāris veltīts Vissvētākās Jēzus Sirds godam. Trīs sānu altāri veltīti Vissvētākās Jaunavas Marijas godam, Svētajam Jāzepam un Svētajam Antonam, bet ceturtais ir Dieva žēlsirdības altāris.

Baznīcā kalpojuši vairāki ievērojami katoļu priesteri, sabiedriskie un kultūras darbinieki: Nikodems Rancāns, Francis Trasuns, Pēteris Strods, Henriks Trūps u.c. Kopš 1995. gada Rēzeknes Vissvētās Jēzus Sirds katedrāle ir Rēzeknes – Aglonas diecēzes centrs un tajā vismaz reizi gadā notiek jauno priesteru ordinācijas. Mūsdienās katedrālē bieži notiek dažādi koncerti, piemēram, ērģeļmūzikas, kormūzikas, kamermūzikas, kā arī festivāla "Latgales ērģeļu dienas" koncerti.

No 1. līdz 14. jūlijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā (3. stāvā) skatāma izstāde “Dievam un cilvēkiem par godu”. Izstādes materiāli no novadpētniecības nodaļas krājuma ļaus ielūkoties katedrāles vēsturē un šodienā. Laipni gaidīti!