Līgo vakars 2022 gadā Ruta Suseja 1

(foto no R. Susejas personīgā arhīva)

21. jūnijā plkst. 15.00 Rēzeknes Centrālā bibliotēka aicina uz UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla “Stāstu bibliotēkas” pasākumu RCB lasītāju klubiņā “LASIs” “Jāņu un Līgu stāsti”.

23. jūnijā vārda dienu svin Līgas, bet 24. jūnijā ‒ Jāņi. Šo skaisto svētku priekšvakarā aicinām ikvienu, kuram ir kāds interesants un neaizmirstams stāsts par līgošanu, Jāņa dienas svinēšanu un tradīcijām uz RCB lasītāju klubiņa “LASIs” pasākumu. Jo īpaši tiek gaidītas Līgas un Jāņi, jo kuram gan citam, ja ne viņiem, šie svētki ir īpaši un ļoti gaidīti! Priecāsimies par katru Jāņa bērnu, kurš atnāks un dalīsies ar savu stāstu par vasaras saulgriežu svinēšanu!

Bibliotēkas direktores Rutas Susejas svētku sagaidīšanas stāsts: “Manā bērnības zemē, kur viss ritēja saskaņā ar dabas procesiem, Jāņu gaidīšanas laiks bija īpašs. Līdz Jāņiem tika izravēti dārzi, nopļauts pirmais siens un liktas kaltēties salasītās tējas zāles ziemai. Māju sakopām ar īpašu rūpību, jo istabās tika ienestas tuvējā birztaliņā cirstās meijas. Vāzes – pildītas ar Jāņu zālēm. Pat cārmyuška tika likta goda vietā kūtī, lai sargātu lopus no slimībām. Siera siešana un alus vārīšana bija neatņemama šo svētku daļa.  Zāļu dienas  vakarpuse aizritēja ar ugunskura vietas iekārtošanu tuvējā pļaviņā. ...un tad varēja sākties svētki. Par to, kā es svinu šos gadskārtu svētkus, labprāt pastāstīšu pasākumā ”Jāņu un Līgu stāsti!” Pievienojies tu ar`! Stāstīsim viens otram un ieskandināsim svētkus!”

Laipni gaidīti bibliotēkā!