augusta jaunumi2024

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

            Vasaras atvaļinājumu un skolēnu brīvdienu laikā aicinām izmantot iespējas un atrast laiku lasīšanai visdažādākajās vietās – vilcienā pa ceļam uz jūru, šūpuļtīklā pie mājas, pilsētas parkā uz soliņa  un, kamēr ārā līst vasarīgs lietus – gultā zem pleda. Lai smeltos idejas lasāmvielai vasaras atlikušajā mēnesī, nāc uz filiāli. Šī gada 2. augustā Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkas – CB filiāles abonementa krājums tiks papildināts ar 24 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

            Pašiem mazākajiem lasītājiem piedāvājam iepazīties ar grāmatu “Mēs esam brāļi un māsas”, kurā stāstīts par bērnu attiecībām. To izlasot, varēs uzzināt, kāpēc brāļi un māsas strīdas, kāpēc ģimenē ir brālis vai māsa un ko var piedzīvot kopā ar brāļiem un māsām? Izzinošā grāmata izdota sērijā “Kāpēc? Kādēļ? Kā tā?” .Tai ir košas un krāsainas ilustrācijas un dažviet paslēpti arī pārsteigumi – atverami lodziņi.

 

            Mazliet lielāki lasītāji varēs lasīt Herietas Mankāsteres bērnu stāstu sērijas “No pasaules, kurā mīt Izidora Mūna” pirmo grāmatu “Mirabella dara nedarbus”. Mirabella ir īpaša – viņa ir citāda. Pa pusei raganiņa, pa pusei feja – īsta palaidne! Kur vien Mirabella parādās, uzdzirkstī nebēdnības.Viņa ir draudzīga un dzīvespriecīga. Mirabellas ģimene arī ir neparasta, un tie, kuri iemīļojuši Izidoru Mūnu, iepazīs arī Mirabellu, jo viņa ir Izidoras māsīca.

 

            Sērijā "Vakara romāns" izdots novadnieces Sanitas Strautnieces romāns “Kvēlojošie”“Kvēlojošie”. Literāte, grāmatu blogere Inga Kaļva - Miņina bilst, ka tas ir “īsts karstas vasaras romāns, kurā svelme mutuļo ne vien dabā un lauku darbos, bet arī galveno varoņu - attiecībās”. Kopš Toma pieņemšanas ģimenē viņš Maijai bijis kā dadzis acī, un, šķiet arī Tomam viņa. Sabojājušās Maijas attiecības ar tēvu, uz vecāku mājām jaunā sieviete brauc reti. Taču nu, lai saņemtu savu mantojuma daļu, viņai būs jāpavada Vārpiņās visa vasara, strādājot plecu pie pleca ar Tomu. Vai viņai izdosies pārvarēt kaismīgo naidu? Un, ja nu tas slēpj kādas pavisam pretējas jūtas?

 

            Latviešu rakstnieces Zanes Nuts jaunākā romāna “Saplēstā kokvilna” galvenā varone Dita izvilinās smaidu pat visskarbākajiem vērtētājiem. Kopš Dita uzsāka romantiskas attiecības ar bijušā vīra brāli, viņa staro, īpaši daudz nedomājot par to, kā tas izskatās no malas. Šķiet, ka dzīvē viss iet uz labo pusi, taču Dita jau nebūtu Dita, ja mulsinošas situācijas un piedzīvojumi nepavadītu viņu ik uz soļa. Brīdī, kad sieviete izlemj klausīt saprāta balsij, kāda negaidīta satikšanās atkal visu sagriež kājām gaisā…

 

            Klajā nācis politiķes un vairāku grāmatu autores Sandras Kalnietes jaunākais stāstu krājums "Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva""Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva". Grāmatā aprakstīti vairāku paaudžu pagātnes notikumi, kas ietekmē galvenās varones Ilzītes dzīvi un izvēles. Pētot traģiskās vēstures norises, kas ietekmējušas Latvijas sabiedrību, rakstniece atzīst, ka vienmēr izteikta  ir bijusi psiholoģisku traumu tēma. Viņa saka: "Es, piemēram, konstatēju, un to man teica Okupācijas muzeja vēsturniece, sieviete, ka izsūtīto atmiņās nav pieminēta vardarbības tēma pret sievietēm. Tāpēc, ka sievietes nestāsta. Tāpēc man arī grāmatā ir iepīta šī seksuālās vardarbības tēma, kas faktiski ietekmē divu paaudžu likteni pēc tam.”

 

            Savukārt, zviedru rakstnieces Annas Jansones darbu cienītāji detektīvromānā “Tavā ēnā”“Tavā ēnā”, varēs sastapties ar jau zināmo vecāko izmeklētāju Kristoferu Barku, kuram tiek uzticēta jauna lieta. Ezerā, iespundēta mucā, mirusi tiek atrasta pirms desmit gadiem pazudusī Emelija Kartmane – sākumskolas skolotāja un vientuļā māte. Ātri vien kļūst skaidrs, ka iepriekšējā izmeklēšana bijusi pavirša. Sieviete pirms nāves saņēmusi draudus, kuriem policija nav pievērsusi pienācīgu uzmanību, un, kad Barka jaunā kolēģe Sāra saņem līdzīgus draudus, rodas bažas, ka viņa varētu būt nākamais upuris. Barks ir apņēmības pilns novērst slepkavību, bet vai viņam tas izdosies?

 

            Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.