Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 16. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 27 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

     

     Viestura Vecgrāvja monogrāfija “Pie augstā loga”, kas iznākusi sērijā “Es esmu…”, stāsta par latviešu rakstnieku un dzejnieku Jāni Poruku. Grāmatā apkopoti būtiski fakti par Jāņa Poruka dzīvi un daiļradi, analizētas svarīgākās publikācijas un izvērsti stāstīts par pasaules kultūras ietekmi uz viņa uzskatiem, darbu tēmām, risināto problemātiku un estētiku. Liela uzmanība pievērsta Poruka personības veidošanās virzieniem un dinamikai, raksturotas viņa gara pasaules īpatnības dažādos dzīves posmos. Monogrāfijas autora ilggadējais darbs, pētot dzejnieka dzīves gājumu, ļāvis uzkrāt faktu un atziņu materiālu, kas detalizēti un niansēti atklāj Poruka pasaules skatījumu un filozofisko uzskatu kopumu kontekstā ar latviešu literatūras vērtētāju viedokļiem viņa dzīves laikā un vēlāk. 

 

     Dzintras Gekas grāmatā Mātes Sibīrijā apkopotas intervijas ar 1941. gada 14. jūnijā izsūtītajām mātēm un viņu bērniem, kā arī interviju fragmenti no 1941. gada 14. jūnijā izsūtīto bērnu atmiņu stāstiem. 1941. gadā uz Sibīriju aizvestie bērni lūdza, lai kādreiz izdodu grāmatu par Mātēm. Latviešu sievietēm, kuras no pārticīgas dzīves, no labklājīgām mājām nokļuva Sibīrijas sādžās, netīrībā, šaurībā, badā, aukstumā. Šifona kleitās mātes gāja taigā zāģēt kokus, noskrandušām drēbēm vakarā atgriezās būdās. Mātes atdeva bērniem niecīgo maizes devu un nomira bada nāvē...

 

     Stefānijas Štālas grāmata “Ikviens spēj veidot attiecības” ir populārās grāmatas “Tavs iekšējais bērns grib atrast mājas” turpinājums piepildītām partnerattiecībām. Autore pārliecinoši un reālistiski atklāj, kā ar iekšējā bērna koncepta palīdzību iespējams uzlabot pāra attiecības. Būtiskākais ir stiprināt savu pašvērtējumu un atrast līdzsvaru starp pielāgošanos un sevis apliecināšanu. Stefānijas Štālas pieeja ir vienkārša, bet ļoti efektīva – parūpējoties par sava iekšējā bērna vajadzībām, mēs varam uzlabot attiecības ar apkārtējiem. Izdevums būs vērtīgs palīgs pārmaiņās, īpaši, ja atradīsiet laiku praktiskajiem vingrinājumiem vai lasīsiet to abi ar partneri!

 

     Sāras Okvelas-Smitas grāmata “Pa vidu. Starp bērnību un pieaugšanu” ir par bērnības starpposmu no 8 līdz 13 gadiem jeb mazo pusaudžu gadiem. Tas ir vienreizējs attīstības periods, kuram bieži netiek pievērsta uzmanība. Izdevuma mērķis ir aizpildīt informācijas trūkumu par šo vecumposmu – sākot ar fizisko attīstību, ķermeņa pārmaiņām un izmaiņām uzvedībā, beidzot ar ekrānu lietošanu un veselīgu attiecību veidošanu.

 

     “Dizainere” ir arhitektes Marinas Levinas pirmais romāns, kurš ved aizraujošā ceļojumā. Uz patiesu notikumu fona reāli personāži satiekas ar autores iztēles varoņiem, kur jūtams Vecrīgas, Mežaparka un Jūrmalas arhitektūras diskrētais šarms un izdzīvojamas dizaineres Martas radošā procesa aizkulises un emocijas. Tas ir atklāts un smalka humora pilns stāsts par kādu arhitektu un mākslinieku dzimtu un sirsnīgu draudzību vairāku paaudžu garumā. Par degsmi un gara spēku. Par mīlestību un liktenīgu kaisli. Par ģimeņu noslēpumiem un tuvu cilvēku nodevību. Latvijas pirmās brīvvalsts sabiedrības krējuma spožo dzīvi nomaina Otrais pasaules karš, represijas un izsūtīšana uz Sibīriju, pēckara arhitektūras studentu trūcīgās sadzīves ainas caurvij padomju bohēmas uzdzīves stāsti, bet trauksmainais atjaunotās brīvvalsts laikmets atnes jaunus radošu veiksmju un zaudējumu pārdzīvojumus.

 

     Gunta Tālera detektīvromāna “Monstra rotaļu laukums” galvenā varone Henija Pelīte ir jauna, apņēmīga un vērīga meitene, kas nolēmusi sākt patstāvīgu dzīvi. Ieradusies Tukumā, lai strādātu un studētu, viņa noīrē dzīvokli kādā namā pilsētas centrā. Jau pirmajā vakarā Henija saprot, ka viņas jaunie kaimiņi ir visai spilgtas un pat dīvainas personības, katrs ar savām īpatnībām un “skeletiem” skapī. Kopdzīve vienā mājā ar šo raibo kompāniju solās būt dažbrīd skaļa, toties ģimeniski draudzīga. Tomēr drīz vien sāk risināties notikumi, kas noved pie traģiskām sekām, un Henija attopas, pati pret savu gribu iesaistījusies kāda mīklaina nāves gadījuma izmeklēšanā. Vai tiešām notikusī nelaime ir nejaušība? Bet varbūt kāds izdomājis nežēlīgu rotaļu ar nāvi un vēlas tajā iesaistīt pārējos mājas iedzīvotājus? Kurš no viņiem būs nākamais upuris?

 

     “Rubīna lapsas medības” ir Evijas Zandbergas un Daces Znotiņas pirmais lielāka apjoma kopdarbs. Tā ir spēcīga debija Latvijas fantāzijas lauciņā. Romānā fotomākslas studente Aura ir šķietami parasta meitene. Ieradusies Londonā, lai meklētu pazudušo vectēvu, viņa nejauši sastop modeli Rafaelu. Arī blondajam puisim piemīt savs noslēpums – turklāt viņam ir dots īpašs uzdevums, kura neizpildes gadījumā sekas būs postošas. Atbildes Aura un Rafaels pūlēsies atrast gan pilsētas ielās, parkos un baznīcu drupās, gan bezpajumtnieku mitekļos un pamestos metro tuneļos. Neviens no viņiem nenojauš, kurp aizvedīs šis ceļš un ka tajā nāksies gan piedzīvot kļūdas un vilšanos, gan iepazīt patiesu draudzību un mīlestību. Galvenā varone Aura atgādina mums, cik svarīga ir ģimene, tomēr vairāk fascinē Rafaels ar savu sarežģīto un brīžiem pretrunīgo personību.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. martā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti