Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020. Grāmatu kolekcija

 

* Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa 6 grāmatas!

* Klikšķini uz saites un uzzini, vai grāmata ir pieejama!

* Ja ir kas neskaidrs, droši jautā bibliotekāram!

* Žūrijā kopā ar Tevi aicināti piedalīties arī vecāki!

 

Vecumgrupa 5+

 

Sabīne Košeļeva

“Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās”

Gudra grāmata, kas stāsta par citādo un par iekļaušanos, par draudzību un spēju pamanīt, kā otrs jūtas, un palīdzēt viņam. Gurķis Renārs ir no saimes, kur ir daudz mazu brālīšu un māsiņu, viņu neviens tā īsti neievēro, un Renārs garlaikojas. Garlaikojoties viņam sanāk ik pa brīdim nodarīt pāri kādam citam – paķircināt meitenes, pavilkt uz zoba brālēnu Elmāru, bet bravūrība sevī slēpj vientulību… Gurķim Elmāram ir savs kreņķis – viņš atšķiras no citiem, jo ir šķībs. Un viņam šķiet, ka neviens tā īsti ar viņu negrib draudzēties, bet tad draugam palīgā steidzas Alīna, vispopulārākā gurķu meitene, jo viņa negrib, lai Elmārs paliek rūgts…

Pārbaudīt pieejamību

 

Anna Ļenasa

“Krāsu mošķis”

Krāsu mošķītis ir apjucis un nesaprot, kā viņš jūtas. Viņam vajag palīdzību, lai atšķetinātu krāsas un saprastu savas emocijas. Grāmata noderēs kā vecākiem, tā pedagogiem, attīstot bērnu sociālemocionālo kompetenci. Iemācoties atpazīt savas emocijas un runāt par tām, uzlabojas bērnu komunikācijas prasmes vienam ar otru un pieaugušajiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ulfs Starks, Linda Bundestama

“Zvēri, kurus neviens nav redzējis tikai mēs”

Grāmata stāsta par 27 būtņu sugām, kuras, izņemot tās autorus, neviens nav redzējis. Šīs būtnes ir līdzīgas ne tikai dzīvniekiem un augiem, bet arī mums – cilvēkiem. Tās mēdz būt laimīgas, ziņkārīgas, apjukušas un vientuļas, cenšoties saprast dzīvi un dažādās jūtas un emocijas, ko cilvēki piedzīvo – skumjas, melanholiju, pretrunīgas sajūtas par savu ķermeni un vēlēšanos būt kādam citam.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lote Vilma Vītiņa

“Dzejnieks un smarža”

Kādā jaukā dienā mazā dzejnieka degunā ielien dzejolis! Nē, mākonis! Vai varbūt lietus? Tev laikam pašam būs jāizlasa. Atverot grāmatu, pirmajā lapaspusē ir paslēpusies smaržīga zemene, paberzē to un izbaudi brīnišķīgo zemeņu smaržu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Marjus Marcinkevičs, Lina Dūdaite

“Svizis”

Vai mazs Sivēns var rakstīt dzejoļus, bet govs – slidot? Kādi noslēpumi slēpjas ezera melnajās dzīlēs, kur mājo briesmoņi ar zobainām rīklēm? Kādas briesmas draud Sivēnam un govij? Bet ko tad, ja briesmoņi iekļuvuši nelaimē un viņiem vajag palīdzību? Vai mūsu varoņi centīsies palīdzēt? Un kas uzvarēs: drosme un draudzība vai bailes? To visu uzzināsiet, izlasot šo grāmatu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš, Lina Dūdaite

“Rasas vasara”

Vasarīga grāmata par Rasas piedzīvojumiem, esot laukos pie vecmāmiņas. Tur viņa iepazīstas ar Jēkabu, apdāvinātu zēnu, un kopā pārmāca abas nejaukās māsīcas – Lutēciju un Konkordiju.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 9+

 

Inese Zandere

“Bērns, kas neiekrita”

Šī grāmata ir neuzmācīgs veids, kā informēt bērnus par drošību un veidot paradumu būt uzmanīgam. Dzejoļi veido pārbaudījumu ceļojumu, sava veida odiseju, kurā uzglūn briesmoņi, ir jāizvairās no viltīgiem slazdiem un burvju nekrietnībām. Grāmata tapusi, sadarbojoties ar Bērnu slimnīcas fondu un BKUS ārstiem, kuru pieredzē balstīts grāmatas beigās ievietotais “traumu tops”. Tomēr dzejoļu uzdevums nav pantos nolasīt bērniem un vecākiem lekciju par drošību, bet gan radīt spilgtus tēlus un iegaumējamas rindas, kas ietekmē bērna emocionālo un asociatīvo atmiņu. Grāmata ir nominēta „Latvijas Literatūras gada balvas 2020” kategorijā „Labākais darbs bērniem”.

Pārbaudīt pieejamību

 

Edgars Valters

“Poķu grāmata”

Poķi nejūtas labi savā dzīvesvietā un dodas meklēt citas mājas, kur būs TĀ SAJŪTA. Un atrod kādu mājiņu dziļa meža vidū. Mājiņā, kā izrādās, dzīvo nekas cits kā Lielais Poķis! Rotaļīgā veidā, rīmējot brīžiem jocīgus pantus, autors lasītāju kopā ar poķiem izved cauri visiem gadalaikiem, vairāk pakavējoties vasarā, un māca bērniem saudzīgu attieksmi pret dabu.  Grāmatai raksturīgs nesteidzīgums, rāmums un spēja ieraudzīt, kas notiek apkārt, kas ir tik svarīgi mūsdienu skrejošajā pasaulē.

Pārbaudīt pieejamību

 

Arno Jundze

“Šušnirks un pazemes bubuļi”

Asprātīgs stāsts bērniem par košo, neparastiem personāžiem un aizraujošiem notikumiem bagāto pasauli – Ķiparzemi. Lai gan šai pasaulē valda izteikta labestība, tomēr tas neliedz varoņiem doties īstos piedzīvojumos un reizumis iekulties arī īstās nepatikšanās.

Pārbaudīt pieejamību

 

Dzintars Tilaks

“Papus Tru”

Stāsts par kāda truša dzīvi un viņa neparasto piedzīvojumu. Par līdzjūtību, atbildību, par drosmi un daudz ko citu, kas, izrādās, piemitusi vienam neparastam trusim. Tāpēc viņš ir Papus Tru, grāmatas galvenais varonis.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anna Starobiņeca

“Vilka midzenis”

Viņš saprata, cik svarīga visiem meža iemītniekiem ir to rāmā, drošā, savstarpējas uzticēšanās caurstrāvotā dzīve... Viņam gribējās, lai Tālmežā beidzot kāds vienreiz izdarītu īstu, zvērīgu noziegumu. Un, lūk, tas ir noticis! Prātam neaptverama slepkavība. Bēdu sagrauzta atraitne. Alkatīgi advokāti... Viss, kā pieklājas īstā detektīvā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Viesturs Ķerus

“Meža meitene Maija”

Šī grāmata lasītāju ved cauri gada ritam,  kopā ar meiteni Maiju, viņas tēti un pārējo ģimeni, vērojot putnus un dzīvniekus, darot ikdienišķus darbus un vienkārši dzīvojot. Aktivizējot grāmatā iedrukāto QR kodu, lasītāji var noklausīties Latvijas tipiskāko, dažādiem gadalaikiem raksturīgo putnu balsu ierakstus. „Latvijas Literatūras gada balvas 2020” ieguvēja kategorijā „Labākais darbs bērniem”.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 11+

 

Kairi Looka

“Lidostas blaktis nepadodas”

Jautra grāmata par kukaiņu piedzīvojumiem lidostā. Blaktis netraucēti dzīvo lidostas bagāžas telpā, līdz viņu mājoklī ierodas noslēpumaina kaste, kas rūc… Un tad sākas piedzīvojumi! Lidostas pastāvēšana ir apdraudēta. Vai blaktīm un tam rūcējam no kastes izdosies izglābt lidostu no slēgšanas? Mācība – ne viss ir tā, kā izskatās pirmajā mirklī. Un nekādā gadījumā nedrīkst padoties!

Pārbaudīt pieejamību

 

Rēli Reinausa

“Marks, maģija un vilkate Vilma”

Marka ģimene ir pārcēlusies uz jaunu dzīves vietu, un Markam neveicas ar jaunu draugu atrašanu. Viņa uzmanību piesaista Vilma, kuru apkārtējie uzskata par dīvainu. Vēl Marks kolekcionē dzīvnieku kaulus. Tāpēc viņu ļoti interesē vietējā meža izpēte. Meža, kurā labāk ir neiet… Stāsts, kurā ir savijušās kopā vairākas pusaudžiem aktuālas tēmas – kā atrast draugus jaunā vidē, kā tikt pieņemtam? Ko darīt, ja nepieņem? Kā būt vienlaikus personībai un iederēties kompānijā? Stāsts ir par drosmi būt atšķirīgam un drosmi pieņemt lēmumus pašam. Lai stāstu padarītu aizraujošāku, darbības vide ir maģiska un tajā atdzīvojas seno nostāstu būtnes.

Pārbaudīt pieejamību

 

Jurga Vile, Lina Itagaki

“Sibīrijas haiku”

1941. gada 14. jūnija deportācija, ko piedzīvo lauku pagasta vecākā ģimene, izstāstīta grafiskā stāstā. Komiksa valoda, kurā vienlīdz aktīvi darbojas gan vārdi, gan attēli, spilgti attēlo desmitgadīga zēna pasauli un ļauj tajā ieiet ļoti dziļi un personiski. Tādus sāpīgus stāstus sirdī glabā daudzi lietuvieši un tieši tāpat arī latvieši. Taču, nepierakstīti un neuzzīmēti, šie stāsti var nogrimt aizmirstībā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Kristīna Olsone

“Ērgļu klints noslēpums”

Bonija un Čārlzs ir aizbēguši no mājām un paslēpušies Ēnulīcī. Drīz vien viņi saprot, ka Ēnulīcis glabā tumšus noslēpumus. Ir pazudis kāds zēns. Viss ciems sačukstas par šausminošu leģendu – par bezgalvaino Atriebēju, kurš spokojas, nespējot rast mieru mirušo pasaulē. Un kādu nakti Bonija redz, ka bāka, kura nav izmantota simt gadus, mirkšķina ugunis. Bonija un Čārlzs nolemj atrisināt bākas un pazudušā zēna noslēpumu. Bet vai bērni tiks galā vieni paši?

Pārbaudīt pieejamību

 

Frīda Nilsone

“Pērtiķa zvaigzne”

Grāmata par mazo bāreni Jonnu, bērnunama "Biškrēsliņi" audzēkni, kuru adoptē gorilla. Jonna visu mūžu sapņojusi par mammu, kas eleganti ģērbsies un smaržos pēc parfīma, taču nonāk pie lempīgas gorillas, kas staigā apkārt nošļukušās biksēs un dzīvo lūžņiem piegāztā pagalmā. Taču ne viss ir tā, kā sākumā izskatās. Gorilla un Jonna iemīļo viena otru, un dzīve pat būtu tīri skaista, ja vien zemiskajam un alkatīgajam pilsētas galvam Tordam nebūtu savi savtīgi plāni. Vai Jonnu tiešām sūtīs atpakaļ uz bērnunamu?

Pārbaudīt pieejamību

 

Māra Cielēna

“Ballīte ar nakšņošanu”

Almai izdodas pārliecināt mammu, ka viņa ar klases biedriem varētu ballēties turpat, kur paredzētas vērienīgas mammas dzimšanas dienas svinības. Mežmuiža ir pietiekami plašs lauku viesu nams, lai abas ciemiņu grupas nesaskartos. Toties pusaudžu vecāki mierīgi var laist savus bērnus ceļā, jo Almas māte uzņemas atbildību par viņu pieskatīšanu. Atbildības daļa jāuzņemas arī Almai, un viņa ir prātīga meitene. Nebūs nekādas dzeršanas, smēķēšanas, dīķī lekšanas! Un nav jau arī. Taču atgadās kaut kas tāds, kas noteikumos nav paredzēts: Marta un Evelīna pazūd. Turklāt klīst runas, ka apkārtnē slapstās bīstams noziedznieks. Ne nu gluži slepkava, bet varbūt seksuāls maniaks, pedofils, trakais...

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 15+

 

Osvalds Zebris

“Māra”

Autors par grāmatu saka tā: „Pamatu pamatos stāsts ir par drosmi – par galvenās varones Māras ceļu no sava “es” apzināšanās līdz sevis pieņemšanai. Kad pēkšņi brūk sen auklēta draudzība un arī mājas vairs nav patvērums, kad vecie pamati izzūd, bet jaunu zem kājām vēl nav, Māra izšķiras par izmisīgu soli… Māra ir spējīga rīkoties. Ne tikai prātot par rīcības iespējamībām. Tas arī ir pilnvērtīgas dzīvošanas, dzīves pieredzēšanas, izdzīvošanas nosacījums.”

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Kronbergs

“Laika bikses”

Dzejoļu krājumā skolas vecuma bērniem dzejnieks Juris Kronbergs un māksliniece Anete Melece piedāvā asprātīgu vērošanas un pētniecības spēli, ko aizsāka jau savā pirmajā dzejas grāmatā bērniem “Mākoņu grāmata”. Šoreiz viņi novēro laiku kā dzīvu būtni, kam piemīt dažādas īpašības un paradumi tāpat kā cilvēkiem. Līdzās dzejoļiem grāmatā atrodami aforismi, kalambūri un joki, kas palīdz uzturēt spraigu grāmatas ritmu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Gatis Ezerkalns

“Ragana manā skapī”

Līnai Krastai ir divdesmit seši gadi, ir draugs un labs darbs reklāmas aģentūrā. Dzīve šķiet rimta, pat nedaudz vienmuļa. Taču kāds negaidīts telefons zvans maina itin visu. Līnai jāatgriežas Vidzemes lauku mājās, kurās pavadīta bērnība, un jāmēģina atminēt baiss noslēpums, kura saknes slēpjas tālu pagātnē...

Pārbaudīt pieejamību

 

Rasa Bugavičute-Pēce

“Puika, kurš redzēja tumsā”

Uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts kā gados, tā garā jauniem lasītājiem un viņu vecākiem. Kāds puika, kurš dzimis neredzīgu vecāku ģimenē, ir spiests saskarties ar “citādību” visdažādākajās izpausmēs, galvenokārt tāpēc, ka viņš pasauli, atšķirībā no saviem vecākiem, spēj tvert pilnībā. Rūpes pašam par sevi un par saviem vecākiem kļūst par puikas pieaugšanas un turpmākās dzīves jēgu, liekot arī lasītājam ieraudzīt neparastajā stāstā pretrunas, kas valda sabiedrībā attieksmē pret vājredzīgajiem. Grāmata nominēta „Latvijas Literatūras gada balvas 2020” kategorijā „Labākais darbs bērniem”.

Pārbaudīt pieejamību

 

Pērs Nilsons

“Kā suns kā kaķis”

Vienkāršs, taču emocionāli dziļš romāns jauniešiem. Autoram piemīt prasme ar maz vārdiem pastāstīt daudz, un, kaut arī teksts un saturs ir koncentrēts un poētiski spēcīgs, lasīt viņa uzrakstīto ir viegli un plūstoši. Tas ir intelektuāli stimulējošs un provocējošs darbs, kas savu lasītāju uztver nopietni.

Pārbaudīt pieejamību

 

Džejs Ašers

“Trīspadsmit iemesli”

Pārnākot mājās no skolas, Klejs Džensens uz lieveņa atrod savādu sūtījumu ar savu vārdu. Tajā ir vairākas kasetes, ko ieskaņojusi Hanna Beikere – Kleja klasesbiedrene un simpātija, kura pirms divām nedēļām izdarījusi pašnāvību. Hannas stāstījumā izskan trīspadsmit iemesli, kas pamudinājuši meiteni pārtraukt dzīvi. Klejs ir viens no tiem. Ja viņš noklausīsies kasetes, tad uzzinās – kāpēc.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa “Vecāki”

 

Eve Hietamies

“Tētis uz pilnu slodzi”

Anti pat savos drūmākajos sapņos nebija iedomājies, ka pēc iziešanas no dzemdību nama viņš kļūs par tēvu uz pilnu slodzi. Viņš neko nezina par atraudziņām, kolikām, zīdaiņu krevelēm. Bērna attīstības fāzes, slimības, apģērbu izmēri, robežu novilkšana un rūpes par bērnu 24/7 režīmā nav tas, ko viņš bija gaidījis. Gluži neviļus viņš ir nonācis situācijā, kad vienam jāuzņemas mātes un tēva loma. Un tas ir ellīgi grūti. Bet vai tāpēc jāmet plinti krūmos? Nē taču! Anti drosmīgi metas iepazīt viņam pavisam svešu pasauli, kurā izdzīvot bez humora un veselīgas ironijas nemaz nav iespējams.

Pārbaudīt pieejamību

 

Žiljēns Sandrels

“Brīnumu istaba”

Telma un Luī. Viņi vienmēr ir bijuši divi: Telma un viņas mīļotais dēls. Kādu rītu Luī cieš negadījumā, un abu dzīves sagriežas ar kājām gaisā, jo Luī iekrīt komā. Telma dēla istabā nejauši atrod viņa dienasgrāmatu, kurā Luī pierakstījis sapņus, ko vēlētos piedzīvot. Un Telma to saredz kā iespēju. Viņa uzsāk nozīmīgāko savas dzīves ceļojumu, lai iedvesmotu Luī dzīvei...

Pārbaudīt pieejamību

 

Māris Bērziņš

“Aizliegtais pianīns”

Romāna galvenā darbības vide ir bērnudārzs, taču rakstnieka vēlīgi dzēlīgais skats tver arī Cibānu ģimenes – deputātes Lindas un mākslinieka Induļa – ikdienu, Saeimas aizkulišu spēles, ielūkojas departamentu, policijas un citu iestāžu birokrātijas gaiteņos.

Pārbaudīt pieejamību

 

Andra Manfelde

“Vilcēni”

Romāna darbība risinās 20. gs. 90. gadu sākumā teritorijā starp upi un jūru. Varoņi ir pusaudžu banda – vilcēni. Tomēr romāns nav nedz par Jūrmalu, nedz vēsturisko laiku, nedz hormonu tracinātu jaunību. Kas notiek, ja dzīves pavasaris sakrīt ar dabas un valsts pavasari? Neirotiskā nedrošība rada vēl vienu zudušo paaudzi, kas savā ceļā uz brīvību sagrauj ne tikai pieturvietu stiklus un konteinerus, bet arī paši sevi un savus tuvākos.

Pārbaudīt pieejamību