Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 16. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 46 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Grāmatā “Profesora Danilāna zelta likumi” iemīļotais un populārais dakteris Danilāns skaidro daudzus sabiedrībā izplatītus mītus, sniedzot zinātnisku pamatojumu un noderīgus ieteikumus par veselīgu dzīvesveidu.

 

     Monogrāfija “Edvarts Virza: ideologs, karavīrs, dzejnieks” ir novatorisks izdevums latviešu literatūras vēsturē gan kā visaptverošs Edvarta Virzas darbības un literārā devuma skatījums, gan arī atklāj, kā latviešu literatūrā un kultūrā nostiprinās nacionālkonservatīvs labējs pasaules skatījums un kā tiek nostiprināta Latvijas valsts ideja.

 

     Daniela Saskinda grāmata “Pasaule bez darba” atgādina – jaunas tehnoloģijas vēsturiski vienmēr ir izraisījušas bailes, ka strādājošos cilvēkus aizstās mašīnas. Gadsimtiem ilgi šīs bažas izrādījušās nepamatotas, un daudzu ekonomistu ieskatā tā tas ir arī šodien. D. Saskinds demonstrē, ka šoreiz situācija ir citāda – mākslīgā intelekta straujā attīstība patiešām rada draudus gandrīz visās nodarbinātības jomās. Mašīnas spēj izpildīt daudzus uzdevumus, kas vēl nesen tām nebija pa spēkam – diagnosticēt slimības, sastādīt juridiskus dokumentus, veidot jaunāko ziņu pārskatus un pat komponēt mūziku…

 

     Daiļliteratūras klāstā dzejnieces Annas Auziņas debijas romāns “Mājoklis”, kurš stāsta par jaunas sievietes pieaugšanu, seksualitāti un attiecībām ar Dievu. Būtiska vieta tajā ir galvenās varones Terēzes bērnībai un jaunībai, kas paiet 20. gadsimta 80. un 90. gados.

 

     Ilzes Aizsilas romāns “Mīlas kastings” vēsta par Ivo, kurš pēc 20 gadu prombūtnes Vācijā ir spiests atgriezties dzimtajā Latgalē. Viņš īrē istabu eksotiskas gleznotājas Kamenes mājā un, kamēr prāto par savu biznesu, iekārtojas darbā vietējā veikalā. It kā ar raibo ikdienu darbā vēl nebūtu gana, privāto dzīvi sarežģī Kamenes bijušais draugs – neatlaidīgais un vienmēr klātesošais Jānis. Ivo neiztur abu nebeidzamos strīdus un aicina meiteni padomāt par attiecību problēmas risināšanu ar īstermiņa dēkas palīdzību. Idejas iedvesmota, gleznotāja sarīko vīriešu konkursu – mīlas kastingu. Un nu Ivo problēmu kļūst vēl vairāk... 

 

     Lasītāju iemīļotais romāna “Gads Provansā” autors Pīters Meils piedāvā vēl vienu aizraujošu ieskatu Francijas lauku dzīves ainās – grāmatu “Joprojām Provansa”. Lai arī nedaudz izgāzies vietējo acīs, Pīters Meils nav metis plinti krūmos un aizvien cenšas iekļauties provansiešu nesteidzīgajā dzīves ritējumā. Taču apkārt ir tik daudz kārdinājumu, ka nav viegli pieturēties pie klusas un mierīgas dzīves. Satraukuma pilns zvans no Londonas ar lūgumu atrast trifeles ieved Meilu šaubīgos lauku ceļos; dārzā atrastas senlaicīgas zelta monētas izvēršas slepenā dārgumu meklēšanā tumsas aizsegā; meža ugunsgrēki liek piedzīvot izbailēm pilnu vasaru; un autors pat uziet retu pērli – vīru, kurš māca krupjiem dziedāt marseljēzu.

 

     Visi Haruki Murakami stāstu krājumā “Vienskaitļa pirmā persona” iekļautie stāsti tiek vēstīti vienskaitļa pirmajā personā – tik raksturīgi Murakami klasiskajam rokrakstam. Jaunības atmiņas, meditēšana par mūziku, dedzīga jūsma par beisbolu, sapnim līdzīgi scenāriji un izdomāti džeza albumi – šie stāsti pārkāpj cilvēka prāta un ārējās pasaules robežas. Brīžiem stāstītājs var būt un var nebūt pats Murakami. Vai šīs ir atmiņas vai izdomājums? Tas jālemj lasītājam...

 

     Šoreiz ceļu pie bibliotēkas lasītājiem sāk arī vairākas grāmatas latgaliešu valodā – Oskara Seiksta “Vokora vuordi draugim”, Valentina Lukaševiča “Casnāgu maizeitis” un Marijas Dzeislas “Vysa smierts”.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā! Aicinām grāmatas izvēlēties un rezervēt jau pirms došanās uz bibliotēku.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. martā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti