Stiprie tēvi

     No 2020. gada 10. līdz 17. septembrim Rēzeknes 2. bibliotēkā būs aplūkojama tematiskā grāmatu izstāde “Stiprie tēvi”. Izstāde būs veltīta Tēva dienai.

 

     Izstādē tiks iekļautas tādas grāmatas kā Roberta Kijosaki “Bagātais tētis, nabagais tētis”, Ingunas Baueres “Tu esi mans tētis”,  Tūves Jānsones “Tētis un jūra”, Māras Zālītes “Mamma un tētis kūrortā”. Šīs un citas grāmatas pēc pieprasījuma iespējams paņemt lasīšanai mājās.

 

     Tēva dienas aizsākumi meklējami jau kopš viduslaikiem. Šo dienu atkarībā no pasaules reģiona atzīmē dažādos datumos visu cauru gadu. Citas līdzīgas svētku dienas pasaulē, kas godina ģimeniskās saites, ir Mātes diena, Vecāku diena,  Brāļu un māsu diena, Vecvecāku diena, Ģimenes diena u. c.

 

     Tēva diena Latvijā ir atzīmējamā diena, tā pie mums tiek atzīmēta kopš 2009. gada septembra otrajā svētdienā. Vēl tikai 4 citas valstis to atzīmē septembrī – Austrālija, Fidži, Jaunzēlande un Papua Jaungvineja. Daudzviet pasaulē un arī citās Eiropas valstīs, tai skaitā Lietuvā, tā tiek atzīmēta jūnijā, savukārt Igaunijā, kā citās Ziemeļvalstīs, tā tiek atzīmēta novembrī.

 

     Tēva dienai Latvijā vēl nav īsti izveidojušās specifiskas svinēšanas tradīcijas, tā ieviesta ar virsmērķi veicināt kopējās ģimeniskās vērtības un ideju, ka vīrietim kā tēvam ir jābūt apmierinātam un lepnam par savu ģimeni un bērniem, kā arī aktualizēt to, ka tēvam ir svarīgi no savas ģimenes saņemt pateicību un mīlošus vārdus.

 

     Nāc kopā ar tēti un visu ģimeni uz bibliotēku un lūko grāmatas kopā lasīšanai vai nāc pētīt datubāzes, lai uzzinātu vairāk par šīs dienas svinēšanas tradīcijām un niansēm citviet pasaulē!