Dienas bez rindām

     Mudinot sabiedrību aktīvāk izmantot valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus elektroniski, no 30. septembra līdz 4. oktobrim norit ikgadējā akcija “Dienas bez rindām”. Akcija notiek jau sesto reizi, un šogad tajā piedalās vairāk nekā 340 valsts un pašvaldību iestādes un to filiāles visā Latvijā.

 

     Arī bibliotēkām ir savs e-pakalpojumu klāsts – daudzas informacionālās vajadzības lasītājs var apmierināt, netērējot laiku, neierodoties bibliotēkā un nestāvot rindā. Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai un tās filiālēm vieni no šiem pakalpojumiem ir e-grāmatu datu bāzes, kuras, iepriekš saņemot autorizācijas datus, bibliotēkas lasītāji var izmanot attālināti sev ērtā laikā un vietā, kā arī datu bāzes Leta arhīvs, Britannica, Letonika.lv un Lursoft, kuras tāpat var izmantot attālināti. Par šīm datu bāzēm informējām jau iepriekšējās publikācijās.

 

      Šoreiz vairāk par vienu no atpazīstamākajām un funkcionāli plašākajām e-pakalpojumu  platformām – par bibliotēkas e-katalogu. Bibliotēkas e-katalogu var izmantot gan neievadot autorizācijas datus, gan autorizējoties. Bez autorizācijas e-katalogā pieejama grāmatu u. c. bibliotēkas krājumā esošo resursu meklēšana un literatūras sarakstu veidošana. Tāpat ir iespēja meklēt novadpētniecības informāciju. Ja e-katalogā autorizējas ar lietotājvārdu un paroli, pieejamais pakalpojumu klāsts kļūst daudz plašāks. Tad līdzās iepriekšminētajām iespējām klāt nāk grāmatu izmantošanas termiņa pagarināšana, grāmatu pasūtīšana (rezervēšana), informācija par rindām, kurās lasītājs ievietots, pasūtot grāmatas, kuras dotajā brīdī izsniegtas, kā arī lietotāja konta vēsture (informācija par izsniegumiem un pasūtījumiem). Autorizācijas datus (lietotājvārdu un paroli) iespējams saņemt bibliotēkā.

 

     www.rezeknesbiblioteka.lv pieejamas arī vairākas veidlapas, kuras klienti var aizpildīt elektroniski, bibliotēka piedāvā e-izstādes, kuras ir ļoti pieprasīts pakalpojums. Apskatot virtuālās izstādes, var ērti pārbaudīt grāmatu pieejamību un rezervēt tās. Protams, bibliotēka ir sastopama arī sociālajos tīklos, un jāatzīmē, ka arī tur klienti var sazināties ar bibliotēku, uzdot jautājumus, lūgt grāmatu izmantošanas termiņa pagarinājumu u. tml.

 

     Aicinām vērsties Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā vai tās filiālēs pie bibliotekāra, kurš izstāstīs un pamācīs, kā lietot e-katalogu, datubāzes, izsniegs autorizācijas rīkus, lai turpmāk pakalpojumus varētu ērti lietot arī no mājām, kā arī pastāstīs, kā pagarināt grāmatu lietošanas termiņu un rezervēt grāmatas, neierodoties bibliotēkā.

 

     Papildus akcijas “Dienas bez rindām” laikā aicinām iesaistīties e-pakalpojumu zināšanu viktorīnā, kurā tiks noskaidroti erudītākie e-pakalpojumu pārzinātāji.

 

     Pērn akcijas nedēļas laikā tika sniegtas vairāk nekā 7000 konsultācijas par e-pakalpojumu izmantošanu. Kā liecina iepriekšējā gada akcijas dalībnieku aptauja, 91% klientu pēc konsultācijas saņemšanas veidojusies lielāka izpratne par e-pakalpojumu izmantošanas ieguvumiem.

 

     Nestāvēsim rindā, laiku var izmantot daudz produktīvāk!