Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 30. augustā  Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB), Bērnu bibliotēkas un 2. bibliotēkas pārstāvji ar domubiedru grupiņu devās velobraucienā  “Mazā novadpētniecības ekspedīcija”.

 

     Ekspedīcijas laikā tika apzināti un fotografēti pilsētas kultūras un dabas objekti: senās pilsdrupas, Zaļā sinagoga, Rēzeknes Jēzus sirds katedrāle, Ērgļa aptieka, sarkano ķieģeļu apbūve Latgales ielā, Maslenikova kalns un Kovšu ezers.

 

     Velobrauciens sākās pie RCB, kur pasākuma dalībnieki vienojās uzdevumā nofotografēties kopbildei. Tad tika braukts pa pilsētas galveno ielu – Atbrīvošanas aleju, vēlāk maršruts vijās pa Pils ielu līdz senajām Rēzeknes pilsdrupām, kas bija pirmā apstāšanās vieta. Uzbraucot pilsētas senākajā lieciniekā – pilskalnā, dalībnieki noklausījās Rēzeknes 2. bibliotēkas vecākā bibliotekāra Artūra Bondara stāstījumu par princesi Rozi, kas kādreiz valdījusi šajā vietā un kurai par godu arī nosaukta pils.

 

     Te tika apskatītas senās fotogrāfijas no novadpētnieka  Vladimira Nikonova grāmatas “Rēzekne senajās fotogrāfijās”. Tika salīdzināts, kā pilskalns izskatījās agrāk un kā pašlaik. Tad kalna pakājē tika aplūkota Rēzeknes pilsētas Rozes statuja, kas ir kā mūsdienās tapis simbols stāstam par princesi un viņas vēstījumu nākamajām paaudzēm.

 

     Tad, pāri  tiltam šķērsojot Rēzeknes upi, brauciens virzījās pa Dārzu ielu. Vēlāk komanda nogriezās Izraēlas ielā. Te atrodas Rēzeknes Zaļā sinagoga – vissenākā koka ēka pilsētā, kā arī vienīgā sinagoga pilsētā, kas saglabājusies līdz mūsdienām un iezīmē savdabīgu multinacionālās pilsētvides kolorītu, atgādinot to, ka te plecu pie pleca draudzīgi sadzīvo dažādu tautību cilvēki: latvieši, krievi, ukraiņi, baltkrievi, ebreji.

 

     Latgales ielā, kas ir  viena no vecākajām Rēzeknes ielām, tika apskatīts un nofotografēts visvecākais dievnams pilsētā – Jēzus Sirds katedrāle. Tā atrodas vienā no septiņiem pilsētas pakalniem un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Līdzās atrodas senākā mūra ēka Rēzeknē. Te darbojās viena no vecākajām mācību iestādēm Latgalē. Pašlaik šeit mājvietu atradusi Rēzeknes Katoļu vidusskola.

 

     Kā atzina brauciena dalībnieki, pretī baznīcai esošā cietuma ēka ir samērā noplukusi un pat baisa. Šīs izjūtas vēl vairāk pastiprināja RCB novadpētniecības speciālistes stāsts par to, ka senos laikos cietuma priekšā uz īpaša paaugstinājuma esot bijis kauna stabs, pie kura ar pērieniem un kauna zīmju iededzināšanu esot sodīti noziedznieki.

 

     Pēc šī objekta apskates ekspedīcijas ceļš veda gar pilsētas senāko un greznāko aptieku –  Ērgļa aptieku, kas būvēta 1882. gadā. Ziņu avoti liecina, ka Ērgļa aptiekas nosaukums izvēlēts šī putna gudrības un varenības dēļ, arī tāpēc, ka tēls atbilda Krievijas impērijas heraldikai.

 

     Zīmīgi, ka no 1919. gada jūnija līdz 1920. gada janvārim Rēzekne bija Latvijas galvaspilsēta, un tad šajā ēkā mitinājās militārā valdība. Svarīgi, ka te 1917. gadā Latgales kongresa laikā darbojās arī farmaceits, vēlāk tautas labklājības ministrs Vladislavs Rubulis, kuram par godu 2018. gadā tika atklāta atjaunotā piemiņas plāksne. Apskatot seno ēku, brauciena dalībnieki atzina, ka agrāk šai Rēzeknes pilsētvidei nozīmīgajai celtnei īpašu uzmanību nepievērsa, bet turpmāk vērīgāk izzinās tās vēsturi un aplūkos arī iekštelpas.

 

     Vēlāk ar interesi tika apskatīta vecpilsētas kafejnīcas “Mols” sētas puse. Daudzi nezināja, ka pagalmā ir izvietota āra kafejnīca un tur esošās koka kāpnes ved uz senatnīgā stilā iekārtotu zāli, kur var rīkot deju un atpūtas vakarus. Noslēdzot braucienu pa Latgales ielu, veloekspedīcijas dalībnieki secināja, ka šajā ielā ir saglabājušās gan 19. gadsimtā celtās sarkano ķieģeļu ēkas, gan pirmskara apbūve, gan padomju laika celtnes, radot savdabīgu vēstures posmu kolorītu.

 

     Tālāk gar pieminekli “Latgales kongresam – 100” ekspedīcijas dalībnieki devās uz vēl vienu pilsētas pakalnu – Maslenikova kalnu, kur agrāk bijusi barona I. Korta pils. Aplūkojot pilsētas panorāmu no šī skata punkta, brauciens veda pie Kovšu ezera, pilsētnieku daudzu gadsimtu garumā iecienītas atpūtas vietas.

 

     Te arī noslēdzās “Mazā novadpētniecības ekspedīcija” pa pilsētu uz septiņiem pakalniem – Rēzekni. Nobeigumā atmiņā tika atsauktas bērnības ainas un pārrunāts, ar ko katram šī brauciena dalībniekam saistās Rēzekne. Pasākuma dalībniece Ieva atzina, ka Rēzekne asociējas ar ģimeni, draugiem un skolasbiedriem, tās ir skaistas atmiņas par bērnību, labs atspēriena punkts turpmākajai dzīvei.

 

     Paldies visiem, kas atbalstīja un piedalījās braucienā, tā bija lieliska iespēja apvienot aktīvu atpūtu ar lietderīgu laika pavadīšanu un savas pilsētvides interaktīvu izzināšanu. Brauciena laikā pilsēta tika iepazīta it kā no jauna, ekspedīcija ļāva apzināties savas saknes, pagātni, kultūras mantojumu, savu rēzeknieša kodu. Velobrauciena laikā tapušais fotostāsts ar laiku taps par vēsturisku liecību un, iespējams, pēc gadiem ļaus izsekot pilsētas attīstībai.