20230309 Teta plakats Rezekne 002
 

Rēzeknes Centrālā bibliotēka Jūs aicina uz Normunda Beržinska privātās kolekcijas izstādi “Latvijas dārgumi” Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā 3. stāvā (konferenču zālē). Izstāde iepazīstina ar Latvijas vēsturi un latviešu radītajām kultūras vērtībām.

Izstādē “Latvijas dārgumi” ir apskatāma daļa no Normunda Beržinska privātās saktu kolekcijas, kuras aizsākums ir meklējams 2011. gadā, kad tika iegādāta kolekcijas pirmā sakta. Šajā izstādē ir apskatāmas Latvijas teritorijā veidotās rotas – saktas, kas izgatavotas laika posmā no 17. līdz 21. gadsimtam.

“Parādot šīs latvju tautas skaistās rotas vēlējos radīt varenu, mūžam jaunu iedvesmas avotu Latvijas iedzīvotājiem, ciemiņiem, ekskursantiem un visiem citiem interesentiem,” atklāj kolekcionārs un izstādes autors Normunds Beržinskis, kura īpašumā atrodas teju 1000 dažādas Latvijā radītas saktas.

Arī izstādes stendu noformējums ir paša kolekcionāra roku darbs – pats ir gan rakstījis, gan zīmējis. “Iesākumā aprakstīju pašas saktas, bet, kad saktu krājums kļuva lielāks, secināju, ka pats savos vārdos atkārtojos. Tā nonācu pie domas, ka ir jāstāsta stāsti, kas saistīti ar seno latviešu rotu,” stāsta Normunds Beržinskis.

Izstāde Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā būs skatāma līdz 10. maijam.

Izstāde “Latvijas dārgumi” Rēzeknē tiek organizēta projektā “Roku rokā 3”, ko īsteno biedrība “Sadarbības platforma” sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā.