Noticēt sev

     Līdz 2022. gada 29. oktobrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) abonementā skatāma Solvitas Seržantes grafīta zīmējumu izstāde “Noticēt sev!”.

 

Stāsta māksliniece

 

     Labdien. Mani sauc Solvita Seržante (ex .Strode), esmu dzimusi Rēzeknē, bērnību pavadīju Viļānos, šobrīd dzīvoju Rīgā.

 

     Jau agrā bērnībā pamanīju, ka man padodas zīmēt dažādas reprodukcijas, dabas skatus, grāmatu tēlus. Cilvēku portretus zīmēt esmu iemācījusies pašmācības ceļā. Viss sākās pavisam vienkārši. Gribēju stāties studēt skolā, kur bija jāprot zīmēt cilvēka galva (iestājeksāmenā), tādēļ sāku cītīgi trenēties zīmēt dažādus cilvēka portretus, ķermeņa daļas, acis. Ar laiku ievēroju, ka cilvēkiem patīk mani zīmētie portreti. Līdz ar to, bija brīdis, kad zīmēšana man bija papildus ienākumu avots studiju gados. Beidzot studijas, sāku strādāt un vienkārši vienā dienā pārstāju zīmēt...

 

     Pagājuši 10 gadi, kuru laikā neko nebiju zīmējusi, biju aizmirsusi, ka vispār to protu... Tā vienu dienu nolēmu pamēģināt kaut ko uzzīmēt ar domu, ja sanāks, tad es uztaisīšu izstādi. Iekšēji likās, ka esmu aizmirsusi kā to darīt, bet esmu pārsteigta, ka 10 gadu laikā manas iemaņas zīmēšanā nav zudušas. Nodomāju, ka tā ir zīme un izstāde ir jārīko. Tā nu esmu atpakaļ zīmēšanā.

 

     Zīmēju portretus – citi sauc to par talantu, bet es par neatlaidīgu darbu vairāku gadu garumā. Katrā savā darbiņā ielieku dvēseli. Kad kāds jautā – kā es to daru? Es atbildu: “Nezinu, es vienkārši intuitīvi velku līnijas, un beigās kaut kas sanāk.” Šī prasme, man ir kā dāvana, veids, kā es varu izteikties, vizuāli parādīt skaistumu, kas slēpjas sīkumos. Atzīšos, gandrīz katru reizi kad sāku zīmēt, manī ir sajūta, ka nekas nesanāks, tomēr vienmēr sevi uzmundrinu – nepadodies, turpini... Pēc kāda laika redzu, ka tur kaut kas ir... hmm... kā tas sanāca... Pacietībai un neatlaidībai ir liels spēks. Svarīgi ir noticēt sev, iztēloties rezultātu un ļauties.

 

     Lielākā daļa šīs izstādes darbiņu ir tapuši pēdējā pusgada laikā. Kopā apskatāmi 23 portreti – lielākoties bērnu. Gribētu ar šo izstādi iedvesmot cilvēkus noticēt arī saviem sapņiem un radīt skaistas lietas, sasniegt savus mērķus, jo viss ir iespējams, galvenais ir NOTICĒT SEV.

 

Solvita S