010724 LvFoto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 30 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Maijas Krekles romāns "Lai nu kurš tas būtu" iznācis sērijā "Vakara romāns" un īpašs ir ar to, ka ir šīs sērijas jubilejas izdevums – 300. grāmata. Tā galvenā varone ir Elita – joprojām gana izskatīga, enerģiska, sportiska sieviete, kurai ir pienācis pensijas vecums. Atpūsties no rīta līdz vakaram, kā viņa ir iecerējusi vismaz sākotnēji, Elitai nemaz nesanāk, jo viņas dēls tieši tobrīd taisās šķirties. Viņa ļoti mīl savu vedeklu un mazdēlu, un par viņas misiju kļūst – izstrādāt dažādus scenārijus, lai viņus atkal savestu kopā. Scenārijā ietilpst, piemēram, arī pielūdzēju aizbaidīšanas kampaņa, tiklīdz dēlam vai vedeklai uzrodas kāds jauns draugs. Kā tas viss beidzas – tas jālasa katram pašam.

 

     Zanes Nuts jaunākajā romānā Saplēstā kokvilna kopš Dita uzsāka romantiskas attiecības ar bijušā vīra brāli, viņa staro, īpaši daudz nedomājot par to, kā tas izskatās no malas. Šķiet, ka dzīvē viss iet uz labo pusi, taču Dita jau nebūtu Dita, ja mulsinošas situācijas un piedzīvojumi nepavadītu viņu ik uz soļa. Brīdī, kad sieviete izlemj klausīt saprāta balsij, kāda negaidīta satikšanās atkal visu sagriež kājām gaisā… Arī šoreiz viņas dzīvē nekas nenotiks kā plānots, neviens viņu nesapratīs un visi pārpratīs.

 

     Gunitas Freimanes jaunākais romāns "Vienīgā iespēja" aizvedīs savu lasītāju Otrā pasaules kara laikā, kad nacistiskā Vācija iekaroja Eiropu un visiem spēkiem centās īstenot pilnīgu ebreju tautas iznīcināšanu. Ir 1942. gada vasara. Skaistā Latvijas lauku apkārtnē dzīvojošās ebreju meitenes Elzas ģimeni izved vācieši, kamēr pati nav mājās. Kaimiņu zēns paspēj brīdināt Elzu, piekodinot meitenei neatgriezties. Ar to sākas viņas garais un smagais bēguļošanas laiks. Meitenei nākas ciest badu un aukstumu, mitināties dažādās slēptuvēs, brīžiem pat zem klajas debess. Elza negaidot aci pret aci sastopas ar vāciešiem. Vai šī tikšanās būs meitenes nāve vai bezgalīgas mocības? Varbūt cerības stars? Elzas ceļš ir skarbs. Starp izdzīvot vai iet bojā. Tomēr liktenis grib dāvāt Elzai iespēju, izkārtojot negaidītu satikšanos ar vācu majoru, kura rokās ir gana daudz spēka un varas, lai paglābtu jauno sievieti no bojāejas. Elzai ir viena vienīga izvēle mainīt savu likteni uz labu vai sliktu. Viņas naids pret vācu tautu ir neizmērojams. Varbūt tieši tas būs noteicošais Elzas izvēlē? Vai viņa spēs pārvarēt naidu? Vai ļaus uzvarēt sirds dziļumos mītošajām labajām jūtām, lai spētu savu dzīvi pasargāt no iznīcības?

 

     Angļu rakstniece Sallija Peidža savā debijas romānā Stāstu glabātājair sapludinājusi savu aizraušanos ar vēsturi un rakstīšanu ar noturīgo interesi par citu cilvēku stāstiem. Romānā Dženisa neatceras, ar ko sākās viņas stāstu kolekcija. Varbūt ar sarunas fragmentu, ko viņa dzirdēja, tīrīdama izlietni? Drīz vien Dženisa pamanīja, ka cilvēki uztic viņai savus stāstus. Sākot strādāt par apkopēju pie misis B, šķelmīgas deviņdesmit divus gadus vecas kundzītes, Dženisa satiek kādu, kurš vēlas uzklausīt arī viņas pašas stāstu. Tomēr Dženisas nostāja ir stingra, viņa sevi uzskata par stāstu glabātāju, un viņai nav stāsta, ko stāstīt. Vismaz ne tāda, ar kuru viņa būtu gatava dalīties... Misis B nav viegli apmānīt, viņa saprot, ka Dženisa kaut ko noklusē. Interesanti, ko gan viņa slēpj? Galu galā, vai tad ikvienam nav kāds stāsts?

 

     Amerikāņu rakstnieces Sūzanas Elizabetes Filipsas romānā Mīlestība šokolādes glazūrā sastopas veiksmīgs sporta aģents un viņa svarīgākā klienta māsa – šokolādes meistare. Viņu attiecības sākas visai neveikli, jo Brets kļūdaini notur Roriju par seksa industrijas pārstāvi…  Sieviete, kurai neveicas itin visā, un vīrietis, kurš it visā ir guvis panākumus – tas ir īsts izaicinājums viens otram cīņā pašiem par sevi, un ceļā vienam pie otra. Cik augstu cenu viņi ir gatavi maksāt, lai būtu kopā, lai drīkstētu mīlēt viens otru?

 

     Angļu rakstnieces Maevas Haranas romānā Grieķu brīvdienas četras senas draudzenes – Dora, Penija, Nella un Moira – atkal ir kopā un mēģina izdzīvot savu pirmo bezrūpīgo ceļojumu uz skaistu, neskartu, romantisku Grieķijas salu, meklējot sauli, smiltis un jūru. Tomēr šī ir ne vien jaunības atcerēšanās, bet arī senu sapņu piepildīšana. Visas meklē kaut ko tādu, kas palīdzētu izkļūt no dzīves problēmām. Kirijas salā viņas atrod iespēju iepazīt sevi, atrast laimi un pat mīlestību. Tomēr svarīgākais atradums – īsta sieviešu draudzība.

 

     Lārsa Keplera (Lārss Keplers ir Zviedrijā dzīvojošu rakstnieku pāra literārais pseidonīms) detektīvromānā Spoguļvīrsgaišā dienas laikā ceļā no skolas uz mājām tiek nolaupīta sešpadsmit gadus vecā Jennija Linda. Piecus gadus vēlāk viņa tiek atrasta nogalināta kādā no Stokholmas rotaļlaukumiem. Policijas darbiniekiem cenšoties uziet kaut cik noderīgu pavedienu starp trūcīgajiem pierādījumiem, komisārs Jona Linna atklāj Jennijas slepkavības saistību ar senāku nāves gadījumu, kas ticis uzskatīts par pašnāvību. Kad pazūd vēl viena pusaugu meitene, Jona ir pārliecināts, ka viņiem ir jāmeklē sērijveida slepkava.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti