Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 16. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 28 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

    Dzīve nenotiek pēc darba. Dzīvi nevar kā mēteli novilkt, kad atnāc uz darbu, un uzvilkt, kad ej uz mājām. Profesionālā izdegšana maksā dārgi kā darbiniekiem, tā darba devējiem. Ir vērts to nepieļaut. Personiski piedzīvojusi, teorētiski izpētījusi un praktiski izpratusi profesionālo izdegšanu, grāmatas “Profesionālā izdegšana” autore Maira Ābeltiņa par to spēj runāt gan nopietni (balstoties uz zinātniskiem pētījumiem), gan arī viegli un rotaļīgi. Grāmatā ir daudz praktisku piemēru, vingrinājumu un ilustrāciju.

 

     Nenoteiktība. Dusmas. Izmisums. Skaudība. Kad cilvēku pārņem šādas emocijas, viņam var šķist, ka ir vienīgais, kurš ar tām cīnās. Taču tas nenozīmē, ka ar tevi kaut kas nav kārtībā. Tas vienkārši nozīmē, ka tu esi cilvēks. Apvienojot zinātniskus pētījumus ar personīgiem stāstiem un oriģinālām ilustrācijām, katra Lizas Foslīnas un Mollijas Vestas Dafijas grāmatas “Pilna sirds” nodaļa aplūko kādu nepatīkamu emociju, kā arī izklāsta stratēģijas, kā tās pārvaldīt. Grāmata palīdzēs saprast, ka destruktīvas emocijas nav nekas neparasts un ka no tām var izkļūt ar dziļāku jēgas sajūtu.

 

     Angļu literatūras pētniece un viena no izcilākajām mūsdienu britu bērnu rakstniecēm Katrīna Randela grāmatā “Kāpēc bērnu grāmatas jālasa arī tad, kad esam tik veci un gudri” uzrunā pieaugušos lasītājus, atgādinot, ka laba bērnu literatūra nav domāta tikai un vienīgi bērniem – tajā mīt brīnums, kas atsevišķos dzīves brīžos nepieciešams arī mums, pieaugušajiem, tā spēj sapurināt, bagātināt, mierināt. Katrīna Randela ielūkojas bērnu literatūras vēsturē, atklāj šī žanra specifiku un aicina ļauties tā burvju spēkam un lasīt – nu jau pieaugušo acīm.

 

     Ziedoņa muzeja un Ērika Hānberga veidotajā grāmatā “Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis” apkopoti neordināri laikabiedru stāsti par Imantu Ziedoni un viņa daudzšķautņaino personību.

 

     Zane Daudziņa grāmatā “Mans kara gads” atklāti un godīgi apraksta dažādus emocionālos stāvokļus, kam gājusi cauri gada laikā. Drosmes uzplūdi viņai mijas ar dziļiem bezcerības mirkļiem, kad grūti noticēt dzīves jēdzīgumam un rodas jautājums – kā dzīvot šādā naida un apsēstības izārdītā pasaulē? “Mans kara gads” ir stāsts par spītīgu gaismas staru tumsā, par spēka un prieka meklējumiem sarežģītā laikā un par visus dvēseles karus uzvarošu mīlestību.

 

     Ilzes Upītes romāna “Sirdis puspievērtas” galvenā varone trīsdesmitgadniece Sonora atgriežas mājās pēc vairākiem Spānijā pavadītiem gadiem. Šeit viņu gaida ne tikai ģimene un draugi, bet arī sastapšanās ar inteliģento un pievilcīgo Olafu, kuram ir sava dzīves pieredzes bagāža un dvēseles dzīlēs rūpīgi glabāti noslēpumi. Turklāt pusaudze meita no pirmās laulības. Vai Sonora spēs atrast kopīgu valodu ar Alisi? Kādudien birojā Sonora iepazīstas ar Līvu. Arī viņa ir nesen pārradusies dzimtenē un tiecas pēc Sonoras sabiedrības un atbalsta. Bet vai jaunās sievietes nolūki ir tīri? Romāna varoņiem nevilšus nākas uzdot jautājumu sev pašiem – vai es esmu tas, kurš tikai pavēris otram savu sirdi.

 

     Igauņu rakstnieka Reiņa Rauda jaunākā romāna “Saulesraksts” darbība sniedzas līdz abiem Eirāzijas galiem un savij gan atsevišķu cilvēku, gan veselu tautu likteņus. Tāpat kā iepriekšējos, arī šo romānu latviešu lasītāji varēs iepazīt Maimas Grīnbergas lieliskajā tulkojumā.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti