IMG 20230309 112110 edit 410712121171701
foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Monogrāfijas Elga Paura Latvijas glezniecībā autore ir mākslas zinātniece Irēna Vilčuka. Viņa veikusi nozīmīgu pētniecisko darbu, apkopojot mākslinieces dzīves un daiļrades gājumu. Grāmatā iekļauti arī 80 Elgas Pauras akvareļi. Darbi un fotogrāfijas no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma un Elgas Pauras privātkolekcijas.

Elga Paura ir viena no mūsdienu izcilākajām akvareļglezniecības personībām kā Latgalē, tā arī visā Latvijā. Viņas talants uzplauka 20. gs. 80. gados, un tika iepazīts plašākā mērogā, kad Latvijas mākslinieki piedalījās Baltijas akvarelistu triennālēs.

Elga Paura ir dzimusi Dunavas pusē pie Daugavas. Mākslas izglītību ieguvusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā un Teodora Zaļkalna Valsts Mākslas akadēmijā. Kļūstot par pedagogu Rēzeknes mākslas skolā, iesaistījusies arī Latvijas Mākslinieku savienības Latgales organizācijas darbā un izstādēs.

 

     GrāmatasMedicīnas socioloģijazinātniskā redaktore, socioloģe un pētniece, RSU Humanitāro zinātņu katedras asociētā profesore un studiju kursa Medicīnas socioloģija vadītāja Dina Bite apvienojusi plašu autoru kolektīvu, kas radījis pirmo medicīnas socioloģijas tēmai veltīto grāmatu latviešu valodā. Grāmata veidota kā mācību līdzeklis topošajiem ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Tajā sniegts pārskats par raksturīgākajām medicīnas socioloģijas teorētiskajām pieejām un praksi, kā arī par situāciju Latvijā dažādās medicīnas socioloģijas izpētes jomās.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos Daces Judinas romāns Medaljons, kurš turpina triloģijas pirmajā romānā „Vēstule” aizsākto vēstījumu par četriem galvenajiem varoņiem – režisori, reklāmas un dizaina aģentūras RiKa īpašnieci Ritu Kadiķi, skarbo advokātu Marku Boldinu alias Buldogu, dzīvē daudz rūgtuma piedzīvojušo vientuļo divu bērnu māmiņu Ditu Stropu un lādzīgo bārdaini Mārču Ziediņu, Latgales kokamatnieku un svētbilžu gleznotāju.

 

     Ingunas Dimantes detektīvromānā Melno kleitu čuksti pavadot vasaru leišmales Vecļaužos, topošā studente Kate sastop savu pirmo īsto mīlestību. Oto ir jauns, stabilās vērtībās audzināts lauksaimnieks. Taču izskatīgais jauneklis nav paredzēts viņai – tā vēstī pravietojums, kura avots slēpjas bezgala tālā senatnē. Gadsimtiem rūpīgi sargātais noslēpums sāk Kati apdraudēt, un viņai jāizvēlas: neticēt māņiem un cīnīties par mīlestību vai bēgt?

 

     Leldes Stumbres Vakara romānā Karalis Līrs un viņa četras meitas lepnais vientuļnieks, finansists Reins Kapkalns izrauts nāvei no rokām, atgriezies no slimnīcas, taču nespēj pat piecelties no gultas. Nespēdams lasīt, viņš spiests caurām dienām klausīties meitu sarunas otrā istabā un pārdomāt savu dzīvi. Visu mūžu viņš vairāk paļāvies uz cipariem, nevis cilvēkiem; trīsreiz precējies un trīsreiz šķīries, īstu kaislību viņš piedzīvojis tikai vienreiz, kad kā košs tauriņš viņa sirdī ielidoja jaunā dziedātāja Iza...

 

     Amerikāņu rakstnieces Medlinas Milleres romāns Kirke ir krāšņs eposs par sāncensību starp radiniekiem, par mīlestību un zaudējumiem. Hēlija – saules dieva un varenākā titāna – namā piedzimst meita. Kirke nelīdzinās vecākiem: viņa nav nedz varena un baisa kā tēvs, nedz satriecoši skaista un mantkārīga kā māte. Viņai ir pašai sava vara, maģija. Kad Kirkes talants sāk apdraudēt dievus, viņa tiek izraidīta uz Aiajas salu, kur vientulībā noslīpē savas īpašās prasmes, veikdama burvestības, lasīdama neparastus augus un pieradinādama mežonīgus zvērus. Tomēr sievietei, kura ir viena, nav lemts dzīvot mierā ilgi. Starp tiem, kas apmeklē viņas salu, ir kāds negaidīts viesis – mirstīgais Odisejs, kura dēļ Kirke riskēs ar visu.

 

     Stāstu krājums Attālinātie. Jauno autoru pandēmijas laika stāsti ir desmit „Literārās Akadēmijas” Prozas meistardarbnīcu dalībnieku kopīgi izdota grāmata, kurā apkopoti piecpadsmit tematiski stāsti dažādās noskaņās. Starp kopprojekta autoriem pamanīsiet gan jau zināmu, gan pilnīgi jaunu autoru vārdus: Ilze Aizsila, Džena Andersone, Ieva Bite, Sandra Bormeistere, Aira Celma, Ieva Īzāka-Harjo, Gundaris Kravalis,  Meldra Ķemere, Annija Streikiša un Ilze Vācere.

 

     Dzejas mīlētājiem jauno grāmatu klāstā divi Naura Gekiša dzejoļu krājumi: Rožu meitene un Mežvīns.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. aprīlī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti