Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements tiks papildināts ar 47 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

    

     Dženetas Reboldas Bentonas grāmata “Kā saprast mākslu” palīdzēs padziļināt mākslas pieredzi, nostiprinot spējas to saprast un novērtēt. Autore piedāvā daudz dažādu ideju, kā veicināt prasmi ieraudzīt, tulkot un baudīt mākslu, ilustrējot savus ieteikumus ar piemēriem no visas pasaules. Bentona pēta, kā mākslinieki izmantojuši mākslas pamatelementus un eksperimentējuši ar materiāliem un tehnikām. Viņa skaidro konkrēta radošā stila izvēli un attēlojuma veidu, kā arī mākslas darbu nolūku un nozīmi. Nodaļā, kas veltīta sešiem ietekmīgiem māksliniekiem, autore piedāvā fascinējošu ieskatu radošās vides dažādībā un iepazīstina ar sešiem atšķirīgiem daiļrades ceļiem.

 

     Kad leģendārais Jānis Daliņš pārtop par Staļinu... Kad olimpiskais vicečempions skatītāju acu priekšā aizmieg... Kad vārtsargs savā postenī stājas ar patvāri rokās… Kad futbolisti viesnīcā tup uz ceļiem pie gultas ar sveci rokā… Ar smaidu un iecietību žurnālists, redaktors un rakstnieks Andžils Remess grāmatā “Sporta smaidi un grimases” uzlūko spilgtākās personības Latvijas sportā. Grāmatu ilustrē fotogrāfijas no autora privātā arhīva un no Latvijas Sporta muzeja krājuma. 

 

     Sergeja Šilova grāmata “Silmalas skolas stāsts” vēsta par Rēzeknes novada Silmalas pagasta skolu, kuras vairākus gadus jau nav, bet daudzu sirdīs tā joprojām ir vēl ilgi būs dzīvā atmiņā. Materiāli grāmatai iegūti no Silmalas skolas arhīva, kā arī, vācot absolventu un skolotāju atmiņu stāstus un fotogrāfijas.

 

     Literatūrvēsturnieka Jāņa Zālīša romāns “Kam puķe zied...” stāsta par latviešu dzejnieku Jāni Ziemeļnieku. “Gan Ziemeļnieka laika – pērnā gadsimta 20. gadu – literārajā dzīvē, gan tās aizkulisēs pētnieks orientējas perfekti, un viņa apjomīgais darbs līdzinās saistošā formā sarakstītai literatūrvēsturiskai enciklopēdijai, kurā vieta dāsni atvēlēta visam un visiem, kam vien bijusi jelkāda nozīme latviešu “mīlas un sāpju dzejnieka” īsajā, traģiskas nolemtības apzīmogotajā ceļā uz mūžību,” par grāmatu saka literatūrzinātniece Gundega Grīnuma.

 

     Žurnālistes Ivetas Troalikas romāns “Tūlīt paliks labāk” stāsta par Lauru un Māri, kuri 1999. gadā satiekas prestižā vidusskolā, piedzīvo pirmo mīlestību un pirmos zilumus, netiekot galā ar visu, ko paši iecerējuši, un atskārstot, ka mīlestība ne tikai rada patvērumu, bet tā var atmodināt kaut ko šausmīgu, kad gribas otram trāpīt tā, lai sāp. Pagaidīt un paciesties, līdz paliks labāk, vai arī pieņemt lēmumus un neļaut darīt sev pāri... 


     Dmitrija Savvina antiutopiskais romāns “Rīts brīvajā Latvijā” uzrakstīts, apgūstot latviešu valodu un padziļinot zināšanas par Latvijas vēsturi. Grāmata stāsta par tādu Latviju, kas 90. gados tomēr neizvēlas neatkarību, bet gan top par īstenu padomju valsts mantinieci: arī 21. gadsimtā te pastāv deficīta preces, ražo automašīnas vārdā “Lielupe”anti, ilgus gadus valda Aivars Lembasts un dziļa korupcija…

 

     Laipni gaidām bibliotēkā! Atgādinām, ka no 15. novembra, apmeklējot bibliotēku, jāuzrāda Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts. Aicinām grāmatas izvēlēties un rezervēt jau pirms došanās uz bibliotēku.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 3. janvārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti