Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements tiks papildināts ar 31 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Annes Frankas “Sētas māja. Dienasgrāmata vēstulēs” tapusi vācu bērnu rakstnieces un tulkotājas Mirjamas Presleres redakcijā un ir grāmatas galīgā versija, kurā apvienotas divas pašas Annes versijas – garākais oriģināls un īsākais, meitenes rediģētais materiāls –, kā arī dažas pagājušā gadsimta beigās uzietās, līdz tam nezināmās lappuses. 1942. gada jūlijā 13 gadus vecā Anne Franka kopā ar ģimeni, bēgot no nacistu vajāšanas, devās uz slēptuvi viņas tēva bijušā uzņēmuma ēkā Amsterdamā. Vairāk nekā 2 gadu garumā Anne sīki dokumentē slēptuvē pavadīto laiku savā dienasgrāmatā, atklājot sadzīves apstākļus, pastāvīgo satraukumu par iespējamo atklāšanu, savas ilgas un cerības, izsalkumu un bailes.

 

     Vai patiesībai ir pienācis gals – finis veritatis? Vai patiešām patiesības un melu temats jāiztirzā atkal un atkal no jauna? Māra Kūļa grāmata “Finis veritatis? Par patiesību un meliem” ir stāsts par patiesības un melu veidošanos no filosofijas skatupunkta. Grāmata tapusi laikā, kad plašsaziņas līdzekļos runā par melu laikmetu. Maldināšana ir saskatāma ne tikai lielvaru propagandas karos, sazvērestības teorijās ap 5G un Covid-19, bet arī ikdienā – reklāmā, politikā, sociālajos tīklos, pat ikdienišķās sarunās. 

 

     Grāmata “Dermatoloģijas pamati” iecerēta kā mācību līdzeklis medicīnas un veselības aprūpes topošajiem speciālistiem. Tajā apvienota dažādu valstu uzkrātā pieredze un aktualitātes dermatoloģijā, izmantojot vairāk nekā 700 zinātniskās literatūras avotu. Grāmatā ir 20 nodaļu, aptverot infekciju rosinātas ādas slimības, īpašu nodaļu veltot arī ceļotāju ādas slimībām, kā arī estētiskās un geriatriskās dermatoloģijas jautājumiem. Īpaši aktuāla mūsdienās ir nodaļa, kas veltīta bioloģiskajiem medikamentiem.

 

     Ingunas Baueres romāns “Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā” stāsta par Elizabeti Šarloti Konstanci fon der Reki (1754 –1853), Kurzemes vācbaltiešu dzejnieci un publicisti, pēdējās Kurzemes hercogienes Dorotejas pusmāsu un uzticības personu. Grāmata aptver laikposmu Elizabetes dzīvē no bērnu dienām līdz 1784. gada vasarai, kad Elīzai bija vēl tikko 30.

 

     Vistura Pirro “Burleska polārajam dinozauram” tapusi kā atmiņu grāmata par dienestu Padomju armijā. Tā sākusi “rakstīties” pati no sevis – autors izjutis to gandrīz kā fizisku nepieciešamību. Gāmata domāta visiem, kurus interesē liecības par Padomju armiju sabrukušās PSRS bruņotajiem spēkiem. 

 

     Frēdrika Bakmana romāns “Nervozie ļautiņi” vēsta par nekad nenotikušu noziegumu, potenciālu bankas aplaupītāju, kas pazūd bez pēdām, un 8 bezgala nervoziem svešiniekiem, kuriem izrādās daudz vairāk kopīga, nekā varētu iztēloties. Atvērto durvju dienas iespējamiem dzīvokļa pircējiem parasti neapdraud dzīvību, taču, kad šādā apskatē negaidot iebrāžas neveiksmīgs bankas aplaupītājs, sākas neparedzēta un neparasta ķīlnieku krīze. Katram tajā iesaistītajam ir gana daudz iemeslu būt nervozam, un neviens nav tāds, kāds cenšas būt. Ikvienam – arī šķietamajam ļaundarim – ļoti nepieciešama palīdzība.

 

     Šoreiz jaunumos arī plašu lasītāju loku uzrunājošo autoru Karīnas Račko (romāns “Ekstāze”) un Daces Judinas “Pārcēlājs” (romāns “Pārcēlājs”) darbi, kā arī vēl daudzas citas interesantas grāmatas.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. novembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās. 

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti