Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2020. gada 17. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements tiks papildināts ar 41 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Jura Cibuļa “Pasaules tautu ābeču kolekcija” sniedz informāciju par ābeču kolekcionēšanu 27 valodās. Grāmatā ievietoti kolekcijā pārstāvēto valodu un valstu, kā arī ar ābecēm un to kolekcionēšanu saistītu publikāciju, izstāžu un citu pasākumu saraksti.

 

     Jau vairāk nekā 100 gadus neatņemama daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdienas gaitu sastāvdaļa ir vilcieni. Alvila Zauera grāmata “Pasažieru vilciens laiku lokos” ļauj atskatīties uz nozares attīstības pirmsākumiem Latvijā un vienlaikus arī smelties iedvesmu nākamajam pasažieru vilciena vēstures nogrieznim.

 

     Jura Emsiņa un Lāsmas Āboliņas grāmata “Latviešu koka krēsli” ir aizraujošs ceļojums Latvijā radīto koka krēslu vēsturē. Vizuāls stāsts, kā tapis, attīstījies, pilnveidojies un mainījies to dizains no senākajiem dobtajiem koka bluķu un sakņu, zaru veidojumu krēsliem līdz slavenajiem Vidzemes krēslinieku dzimtu un mākslinieku Anša Cīruļa un Jūlija Madenieka autordarbiem, pārskatot Vīnes krēslus ražojošu galdniecību, padomju laika mēbeļu kombinātu un fabriku krēslu paraugus un nonākt līdz pat šodienai. ‍Autori ‍aizrautīgi pētījuši latviešu koka krēslu attīstību, un rezultātā tapusi šī grāmata, kas sniedz plašu pārskatu par koka krēslu vietu Latvijas kultūrtelpā.

 

     Bibliotēkas nozaru jaunieguvumu plauktu šoreiz papildina arī Annas Līpenītes un Kaspara Stroda vērtīgais izdevums “100 fakti par Rēzekni” un augustam īpaši aktuālas tematikas grāmata “Aglona. Svētceļojuma atklāsmes”.

 

     Daiļliteratūras jaunumos Delfīnes de Vigānas grāmata “Lojalitātes”, kura stāsta par trīspadsmitgadīgo Teo un viņa draugu Matisu, kuriem ir noslēpums. Abu skolotājai Elēnai ir aizdomas, ka kaut kas nav kārtībā, bet centieni par katru cenu atklāt patiesību atmodina pašas pagātnes rēgus. Matisa māte Sesila nejauši atklāj vīra datorā ko tādu, kas liek apšaubīt, vai viņa savu dzīvesbiedru jelkad ir līdz galam iepazinusi... Šis četrbalsīgais stāstījums par atkarību un pienākumu sarežģīto tīklu savijas ap lasītāju arvien ciešāk, vēstot par vientulības šaubām, noklusēto realitāti un to, cik bīstama mēdz būt lojalitāte.

 

     Maikla Ondatje romāna “Ēnas pār Temzu” darbība risinās 1945. gadā, kad Londona vēl dzīvo kara atbalsīs. Četrpadsmit gadus veco Natanielu un viņa vecāko māsu Reičelu tēva un mātes prombūtnes laikā apņēmies pieskatīt nepazīstams vīrietis, kuru viņi dēvē par Naktstauriņu. Abiem ir aizdomas, ka Naktstauriņš varbūt ir noziedznieks, un laika gaitā tās pārtop pārliecībā, taču vienlaikus kļūst nebūtiskas, kad brālis un māsa pamazām iepazīstas ar aizbildņa ekscentriskajiem draugiem, kuri itin kā dzīvo savu dzīvi, tomēr nemanāmi un pašaizliedzīgi sargā šos bērnus. Bet vai viņi tiešām ir tie, par ko uzdodas? Un kā Natanielam un Reičelai justies, kad, izglābti no nāves briesmām, abi pēkšņi sastop savu māti? Pēc daudziem gadiem Nataniels sāk apjaust to, ko tolaik nezināja vai nesaprata, un šis romāns ir stāsts par ceļojumu pagātnē, kurā Nataniels nokļūst pa realitātes, atmiņu un iztēles tiltu.

 

     Gunta Enģeļa romāns “Koncerts vectēva pagalmā” pilns humora un zobgalīgas ironijas. Tajā pasaulīgi vēsturiskie notikumi vai to atbalsis sasaucas ar šķietami neciliem atgadījumiem nomaļā Latvijas pirmsreformas pagastā. Vai gan ir iespējams, ka, piemēram, muzeja aplaupīšanas, kruīza kuģa bojāejas, pikanta skandāla un lauku atejas būdiņas sagāšanās dalībnieki, aculiecinieki un upuri jelkad dzīvē varētu satikties? Dzīvē varbūt arī ne, bet šajā romānā tas ir bijis pilnīgi iespējams.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. septembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti