Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv 

      2020. gada maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums ir papildināts ar 67 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos. 

 

     Grāmata “Latgale – atspulgi vēstures spogulī” stāsta ne tikai par Latgali, bet arī par to, kas notika tai apkārt gan tuvākā, gan tālākā pasaulē. Tas ir vēstījums par gadsimtiem, kariem un iekarojumiem, par dižu un ne tik dižu cilvēku likteņiem. Grāmatas autors Manfreds Šneps-Šneppe, tehnisko zinātņu doktors, profesors, vienmēr ir aktīvi interesējies par vēsturi un arī publicējis savus pētījumus. 

 

     Norvēģu psiholoģes un ģimenes terapeites Hedvigas Montgomerijas grāmata “Brīnumu laiks” ir otrais izdevums sērijā “Vecāku maģija”. Tas kalpo kā ceļvedis, kurā aplūkoti mazuļa dzīves nozīmīgākie aspekti un aprakstīts viss, kas jāzina, lai šis maģiskais laiks noritētu pēc iespējas gludāk. 

 

     Izdevumā “500 ceļojumi visai dzīvei” aprakstītas 500 interesantas vietas, negaidīti notikumi un dēkas visos kontinentos. Anitas Apines Hermanes grāmatā “Aušanas tehnikas Latvijā” stāstīts ne tikai par to, kā un ko aust, bet tā ir arī piemiņa autores mātes mūža veikumam. Turklāt grāmatā ir vēstīts arī par trimdas latviešu ikdienu, centieniem saglabāt nacionālo kultūras mantojumu un nodot senās amatu prasmes nākamajām paaudzēm gan Latvijā, gan ārzemēs.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumu klāstā Jāzepa Baško grāmata “Starp debesīm un zemi”. Memuāros aprakstīts Jāzepa Baško ceļš no nabadzīgas Latgales zemnieka sētas līdz Krievijas cariskās impērijas armijas elites – gaisa spēku – pulkvedim. Vectēva memuāri ir ļoti personiski un cilvēciski. Tie neapraksta notikušās kaujas, veikto lidojumu rezultātus, sasniegtos tā laika aviācijas pasaules lidojumu rekordus, bet viņa dzīves ceļu, attiecības ar cīņu biedriem, komandieriem, palīgiem, tehniķiem. Tie stāsta arī par situācijām, ar kurām saskaramies pat mēs. Par visu, kas veido mūsu vērtību sistēmu. 

 

     Jaunākajā Māra Ruka grāmatā „Atslēgas uz laimi” apkopoti visromantiskākie, iedvesmojošākie, pozitīvākie un skaistākie dzejoļi par mīlestību, attiecībām, dzīves jēgu – atslēgām, ko meklējam, lai atslēgtu katrs savas laimes durvis, saliktu savas laimīgas dzīves pieturzīmes un ļautos savu vēlmju piepildījumam. 

 

     Noras Ikstenas sarunu grāmata “Runādamies” apkopo spilgtākos tērzēšanas mirkļus ar ļaudīm dažādos gados un vietās. Ir iekļautas intervijas ar Dzintaru Sodumu, Imantu Ziedoni, Valentīnu Jekabsonu, Dagniju Dreiku, Jāni Einfeldu, Renāti Blumbergu, Tītu Reinu Vītso, Dairu Āboliņu, Aldi Gobzemu, Liānu Langu, Edvīnu Raupu, Raimondu Tigulu. 

 

     Amerikāņu rakstnieces Noras Robertsas romāns “Vētrainais mājupceļš” pierāda – cilvēka lielākais spēks arvien ir mīlestība un ģimene. Ķīniešu rakstnieka Mo Jeņa krājumā “Meistar, jo tālāk, jo trakāk!” apkopotie stāsti ir niecīga daļa no ķīniešu valodā publicētajiem darbiem, tā stāstu varoņi ir pieticīgi, necer uz daudz labāku nākotni, taču mēģina izdzīvot. 

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu. 

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti