Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Atgādinām, ka no aprīļa Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā ir pieejama Annas Rancānes grāmata „Aiz azara bolti bārzi…”, kas ir dokumentāls stāsts par izcilās Latgales diriģentes un pedagoģes Terēzes Brokas dzīvi un neatsveramo ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā.

 

     Lai stāstījums par Terēzi nonāktu pie lasītāja, vairāku gadu garumā ir noticis intensīvs pētnieciskais darbs, kad tika ievāktas mutvārdu un dokumentālās liecības, ko sniedza gan pati diriģente, gan arī viņas kolēģi, koru dziedātāji, kultūras darbinieki, radi un citi cilvēki, kas kādreiz ir sadarbojušies ar kormeistari, kā arī tika atlasīti Rīgas Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts arhīva, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas u. c. iestāžu arhīvu dokumenti, fotogrāfijas.

 

     Grāmata papildināta arī ar audio materiālu, kas pieejams CD formātā. Tajā iekļautas 2 digitalizētas plates „Latgalian (Latvian) Folk songs” ar latgaliešu tautas dziesmām, ko izpildīja Staņislava Broka un Terēzes Brokas vadītie kolektīvi.

 

     Ir zīmīgi, ka grāmatas iznākšanas gads ir Latvijas simtgades gads, jo, sekojot diriģentes mūžam, neviļus līdzi var izdzīvot arī mūsu valsts liktenim gandrīz visa gadsimta garumā. Tāpat ļoti zīmīgi, bet tajā paša laikā arī neizsakāmi sāpīgi, ka grāmata iznākusi tieši diriģentes aiziešanas gadā.

 

     Grāmatas autore A. Rancāne norāda: „Pietrūka pavisam nedaudz, lai Terēzītes rokās iegultos grāmata par viņas skaisto un bagāto mūžu. Iespējams, ka daudz kas palika nepateikts, taču būtiskākais ir sirds siltums, gaišums un mīlestība, ko Terēze atstājusi visiem, kas viņu pazina. „Aiz azara bolti bārzi…” nu ir tapusi par piemiņas grāmatu izcilai personībai, Māras zemes meitai – Terēzei Brokai.”

 

     Nāciet uz Rēzeknes Centrālo bibliotēku un iepazīstieties ar mūsu novadniecei Terēzei Brokai veltīto grāmatu! (Grāmatas satura rādītāju iespējams apskatīt šeit.)