ADW vizualis

Digitālā nedēļa tiek organizēta ALL Digital Weeks 2024 (#ADWeeks2024) ietvaros, un šogad tā Latvijā notiks jau 15. reizi. Digitālās nedēļas galvenie partneri kopā ar LIKTA ir DocLogix, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, Tet, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un Kultūras informācijas sistēmu centrs. Pasākumu organizēšanā iesaistījušies arī daudzi citi IKT nozares uzņēmumi, valsts iestādes, pašvaldības, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas.

“Digitālās nedēļas 2024” ietvaros notiks virkne saistošu pasākumu un diskusiju, kam ikviens interesents varēs sekot līdzi LIKTA Facebook un citās interneta tiešraidēs.

2024. gadā Digitālās nedēļas laikā notiks šādas tematiskās dienas:

  • digitālās prasmes un mākslīgais intelekts – 13. maijs;
  • digitālie pakalpojumi un prasmes iedzīvotājiem – 14. maijs;
  • digitālās prasmes un risinājumi uzņēmējiem – 15. maijs;
  • digitālās drošības diena – 16. maijs;
  • digitālās prasmes izglītībā – 17. maijs;
  • Muzeju diena – 18. maijs.

Rēzeknes Centrālā bibliotēka un tās filiāles (Rēzeknes 2. bibliotēka, Rēzeknes Bērnu bibliotēka un Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēka-informācijas centrs) visas nedēļas garumā, no 13. līdz 18. maijam, aicina piedalīties Digitālās nedēļas pasākumos.

Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā

13. maijā plkst. 13.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81, notiks izzinoša nodarbība Rēzeknes skolu jauniešiem  “RCB datu bāzes, digitālā bibliotēka”. Nodarbībā skolu jauniešiem tiks stāstīts par RCB piedāvātajām datubāzēm. Skolēni varēs uzzināt par Letonika.lv un 3td e-grāmatu bibliotēkas izmantošanas iespējām. Nodarbībām Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā var pieteikties, zvanot 64622061 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..  

14. maijā plkst. 13.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81, notiks izzinoša nodarbība Rēzeknes skolu jauniešiem “E-kataloga izmantošana autorizējoties!”. Nodarbībā skolu jauniešiem tiks pastāstīts par bibliotēkas e-katalogu. Nodarbībām Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā var pieteikties, zvanot 64622061 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..   

15. maijā plkst 10.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81, notiks seminārs "Mākslīgais intelekts, iespējas un riski". Semināru vadīs: Mihails Kijaško – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pasniedzējs, IKT nodaļas vadītājs. Semināram Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā var pieteikties, zvanot 64622061 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

16. maijā plkst. 10.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81, notiks izzinoša nodarbība jauniešiem “Lasi grāmatas savā telefonā vai datorā! E-grāmatu bibliotēka 3td.lv”. Nodarbībām Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā var pieteikties, zvanot 64622061 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

16. maijā plkst. 13.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Atbrīvošanas alejā 81, notiks izzinoša nodarbība jauniešiem “LNB digitālās kolekcijas”. Nodarbības laikā jaunieši iepazīsies ar Periodikas kolekcijas (Periodika.lv) un Grāmatu kolekcijas (Gramatas.lndb.lv) saturu, Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas vienoto meklētāju, kurš veic LNB kataloga ierakstu un digitālu kultūrvēsturisku objektu meklēšanu – meklē grāmatas un e-izdevumus, periodiskos izdevumus, attēlus, fotogrāfijas, kartes, sīkiespiedumus, rokrakstus, nošu izdevumus un skaņu ierakstus. Nodarbībām Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā var pieteikties, zvanot 64622061 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Rēzeknes 2. bibliotēkā

Lai veicinātu bibliotēkas lietotāju drošāku interneta lietošanu,  16. maijā visas dienas garumā  Rēzeknes 2. bibliotēkā , Atbrīvošanas alejā 166, notiks informācijas diena “Esi drošs internetā”.  Šajā dienā bibliotēkas apmeklētājiem tiks  piedāvātas individuālās konsultācijas par datora lietošanu, drošību internetā un sociālajos portālos, kā arī par drošu e-pasta un e-paraksta lietošanu. 

Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā

14. maijā plkst. 11.00  Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā, Bukmuižas ielā 20, notiks  informatīva nodarbība “Telefona aplikācijas neredzīgiem”. Nodarbības laikā aplikāciju lietotāji dalīsies savā pieredzē, stāstīs, kā telefona aplikācijas atvieglo neredzīgu cilvēku dzīvi, kā arī centīsies iedrošināt citus digitālu rīku izmantošanā.  Aplikācijas neredzīgiem darbojas tandēmā ar ekrāna lasošu programmu.  Pieteikties nodarbībai Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā var, zvanot 64605281 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. .

16. maijā  Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēkā-informācijas centrā, Bukmuižas ielā 20, notiks informatīva akcija “Pielāgotā literatūra rokas stiepienā!”. Šajā dienā tiks popularizēta iespēja pielāgoto literatūru audio formātā saņemt digitāli, izmantojot Latvijas Neredzīgo bibliotēkas audiogrāmatu lejupielādes servisa sistēmu BALSS. Uzziņas varat saņemt, zvanot uz Rēzeknes Pielāgotās literatūras bibliotēku-informācijas centru 64605281 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. .

Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkā

Ieskandinot digitālo nedēļu, sadarbībā ar Drossinternets.lv un Google.org, norisināsies pavasara digitālais izaicinājums “Esi interneta izcilnieks!”:

2. maijā plkst. 10.00, plkst. 11.00 un plkst. 12.00 Rēzeknes Bērnu bibliotēkā, Dārzu ielā 37, pasākumi Rēzeknes Katoļu vidusskolas 1.-3. klašu skolēniem.

7. maijā plkst. 10.00 Rēzeknes Bērnu bibliotēkā, Dārzu ielā 37 pasākums pirmsskolas izglītības iestādes “Vinnijs Pūks” audzēkņiem.

Kopā ar bērniem veidosim Gudro, Piesardzīgo, Drošo, Laipno un Drosmīgo un katram tēlam aizpildīsim vizītkarti, īsi aprakstot, kas katram no tēliem patīk, nepatīk, ar ko tie draudzējas un kādus padomus dod bērniem. Pārrunāsim ar bērniem drošas interneta izmantošanas pamatprincipus.

Izveidotos darbus līdz 12. maijam iesniegsim materiālu nodrošinātājiem un gaidīsim balvas izlozi 16. maijā.

Balva piecas grupas vai klases (tiks izlozētas 16. maijā) saņems iespēju darboties individuālā animācijas darbnīcā jūsu noteiktajā laikā – pie jums dosies animatori, kas palīdzēs tapt unikālai, bērnu pašu veidotai animācijas filmai par drošību internetā.

Atklāšanas pasākuma un izlozes tiešraide digitālajā nedēļā – 16. maijā plkst. 14.00-15.00.

Aicinām arī skatīties centrālo pasākumu tiešraides un piedalīties Digitālās nedēļas pašnovērtējuma testos un konkursos. Vairāk informācijas www.eprasmes.lv, kā arī, meklējot informāciju ar tēmturi #eprasmes.lv. 

#eprasmes24 #ADWeeks2024 #DigitālāNedēļa2024