Foto: LR Ārlietu ministrija

     Jau par tradīciju kļuvušais ES informācijas sniedzēju forums arī šogad tāpat kā 2013. gadā notika LR Ārlietu ministrijas telpās un pulcēja vairāk nekā 130 dalībnieku no visas Latvijas (pagājušogad – ap 100 dalībnieku).

 

     Dalībnieku skaita pieaugums liecina par to, ka foruma programma allaž ir pārdomāta un piesātināta un ar ekspertu prezentācijām un diskusijām spēj piesaistīt tos, kas ikdienā nodarbojas ar sabiedrības informēšanu par ES jautājumiem.

 

     Foruma pirmo daļu vadīja A. Gobiņš, Eiropas Kustības Latvijā prezidents, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas loceklis. Šīs paneļdiskusijas galvenā tēma bija  Latvijas pusgadu garā prezidentūra ES Padomē  no nākamā gada 1. janvāra.

 

     Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece I. Skujiņa teica, ka Latvija tai ir gatava, un informēja par galvenajiem Latvijas prezidentūras uzdevumiem. Tika nosaukti  3 svarīgākie virzieni:

     * Eiropas izaugsme, darbavietas, konkurētspēja;

     * digitālo jautājumu bloks (pieejamība, datu aizsardzība, kiberdrošība u. c.);

     * ES loma globālajā telpā.

 

     Par Latvijas prezidentūras ES komunikācijas jautājumiem runāja L. Jākobsone – Latvijas prezidentūras ES Padomē Prezidentūras komunikācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja. Viņa savā prezentācijā iepazīstināja gan ar prioritārajiem virzieniem, gan prezidentūras vērtībām un  iespējām.

 

     Savukārt Ārlietu ministrijas ES koordinācijas departamenta direktore Kristīne Našeniece  un Eiroparlamenta deputāts A. Pabriks atzīmēja, ka Latvijas prezidentūra noritēs ne īpaši labvēlīgos apstākļos – gan sociālajos, gan ekonomiskajos (terorisms, karš Ukrainā, ES kā institūcija piedzīvo ne tos labākos laikus, starptautiskā spriedze ekonomiskajos jautājumos). Taču visi runātāji bija vienisprātis, ka prezidentūras laikā nav jābaidās no izaicinājumiem un jāizmanto iespējas, ko tā dod.

 

     A. Pabriks  informēja arī par ES un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīgumu un to, kādi būtu ES reālie ieguvumi no tā. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietnieks A. Kužnieks  iepazīstināja ar Eiropas Komisijas darba prioritātēm, bet Eiropas Parlamenta informācijas biroja Latvijā sabiedrisko attiecību pārstāve D. Skadiņa stāstīja par jaunievēlēto Eiropas Parlamentu un to, kā izsekot jaunajiem likumiem un kā tos lasīt.

 

    Foruma pēcpusdienas tēma bija „Kā izmantot ES piedāvātas iespējas”. Šo paneļdiskusiju vadīta TV seja, žurnālists A. Krauze. Par ES struktūrfondu un programmu finansējumu 2014. – 2020. gadam stāstīja B. Kņigins – Finanšu ministrijas ES fondu stratēģijas departamenta direktora vietnieks, par Latvijas laukos pieejamajām atbalsta programmām informēja Z. Līde (Zemkopības ministrija).

 

     Par formālās un neformālās izglītības iespējām runāja L. Jaunsurbēna – eksperte no Valsts izglītības attīstības aģentūras, savukārt ar sociālās uzņēmējdarbības tendencēm Latvijā un Eiropā iepazīstināja zīmola „Lude” radītāja Z. Bojāre.

 

     Vēl klātesošajiem bija iespēja noklausīties informāciju par 2015. gadu kā Eiropas gadu attīstībai  (LAPAS direktore I. Vaivare). Foruma noslēdzošajā daļā dalībnieki varēja iesaistīties kādā no darba grupām un rast atbildi uz sev interesējošiem jautājumiem, piemēram, kā stāstīt globālu informāciju vietējās kopienas pārstāvjiem saprotamā valodā,  kā efektīvāk iegūt un izplatīt informāciju sociālo mediju laikmetā un ko runā par Latvijas prezidentūru ES Padomē.

 

     Rēzeknes Centrālo bibliotēku šajā forumā pārstāvēja ES informācijas punkta vadītāja Anita Gaidule.