skala Lsisana 2024 final

Foto: Evika Muizniece

5. septembrī Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā norisinājās  Nacionālās skaļās lasīšanas sacensību 3. kārtā, kurā piedalījās 9 skolēni no Latgales novada.

Tika noskaidroti 3 čempioni, kuri oktobrī turpinās sacensības pēdējā, noslēdzošajā kārtā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tie ir:

  • Elizabete Mozumača (mācās Daugavpils Vienības pamatskolā), kura lasīja fragmentu no Gajas Gunas Ekles grāmatas "Brālis, kas nebija vajadzīgs". Elizabete par lasīšanu saka: “Lasīšana ir veids kā atslābināties, un ar savu lasījumu es vēlos, lai klausītāju pārņem manas sajūtas. Man patīk lasīt, jo tā ir iespēja gan atpūsties, gan uzzināt kaut ko jaunu. Parasti es lasu stāstus par bērnu piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, par priekiem un bēdām. Es novēlu bērniem nekad nešaubīties par sevi un droši iet uz priekšu, jo vēl ir tik daudz kas jāizzina!”
  • Mikus Jankovskis (mācāsLīvānu 1. vidusskolā), kurš lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Raibi labā nometne”. Mikus par lasīšanu saka: “Man patīk lasīt, jo tas ir stilīgi! Grāmatas aizrauj un ieved Tevi piedzīvojumu valstībā. Tādēļ man patīk piedzīvojumu grāmatas”.
  • Gustavs Teicāns (mācās Rēzeknes sākumskolā), kurš lasīja fragmentu no Anti Sāra grāmatas “Tā iet mūsu lietas”. Gustavs par lasīšanu saka: “Man patīk lasīt grāmatas, jo tās attīsta domāšanu un iztēli, ļauj izrauties no ikdienas gaitām un iztēloties sevi kāda cita varoņa lomā, pārdzīvot kopā ar viņu dažādas emocijas un atklāt sev ko jaunu”.

Dalībnieku vērtēšana tika veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle.

Skaļās lasīšanas sacensības dalībniekus vērtēja žūrija šādā sastāvā: Rēzeknes teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs Aivars Pecka, filoloģijas maģistre, redaktore un žurnāliste Skaidrīte Svikša un  žurnāliste, literāte un Lasīšanas vēstnese Inga Kaļva-Miņina.

Ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja talantīgā dziedātāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Laura Svikša. Pasākumu vadīja Komunikāciju dizaina studijas vadītāja, iedvesmotāja  Iveta Graudiņa.

Paldies Latvijas Nacionālajai bibliotēkai par iespēju piedalīties konkursā! Paldies Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai un direktorei Rutai Susejai par pasākuma organizēšanu! Paldies Rēzeknes Kultūras un tūrisma centram un Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namam par atbalstu! Paldies žūrijai par vērtēšanu! Paldies visiem dalībniekiem, par drosmi un piedalīšanos Skaļajā lasīšanā, paldies dalībnieku vecākiem, līdzjutējiem, paldies visiem skolotājiem, kuri palīdzēji bērniem sagatavoties sacensībām!

Lai Elizabetei, Mikum un Gustavam veicas 5. oktobrī!