Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 26. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) lasītavā notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra lasītveicināšanas kampaņas “Skaļās lasīšanas sacensība” Rēzeknes reģionālais fināls.

 

     Pasākumā pulcējās 5.-6. klašu skolēni – skolu sacensību uzvarētāji, lai cīnītos par Rēzeknes reģiona skaļās lasīšanas čempiona titulu. Reģionālā fināla uzvarētājs turpinās sacensību valsts finālā, kas norisināsies 18. maijā Rīgā.

 

     Pasākumu ievadīja Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs” ģitāristu pulciņa audzēkņi skolotāja Andra Repeļa vadībā.

 

     Rēzeknē šajā mācību gadā Skaļās lasīšanas sacensībā iesaistījušās 8 skolas, kas ir par divām vairāk nekā pērn. Aizvadītā gada nogalē tika noskaidroti skolu skaļās lasīšanas uzvarētāji, kuri tagad tikās reģionālajā finālā.

 

Par Rēzeknes pilsētas skaļās lasīšanas čempiona titulu cīnījās:

Aļesja Kovalenko (Viļānu vidusskolas 5.a klase),

Elizabete Brence (Viļānu vidusskolas 5.a klase),

Sabīne  Leiņa (Kaunatas vidusskola 5.klase),

Marta Olesja  Kolodonskīte (Kaunatas vidusskolas 6.klase),

Edgars Reinis Slavinskis (Rēzeknes 5. vidusskolas 5.klase), 

Anna Itkače (Maltas vidusskolas 5.klase),

Everita Štekele (Maltas vidusskolas 5.klase),

Sāra Volkova (Verēmu pamatskolas 6.klase),

Annija Igaune (Verēmu pamatskolsa 6.klase),

Marta Paula Sējāne (Verēmu pamatskolas 5.klase),

Žaklīna Mičule (Rēzeknes sākumskolas 6.d klase),

Kristīne Mihnecova  (Rēzeknes internātpamatskola-attīstības centrs 5.klase).

 

     Skolēnu uzstāšanos vērtēja žūrija: Rēzeknes Bērnu  bibliotēkas vadītāja  Vija Logina, RCB vecākā bibliogrāfe Dzidra Germova, reģionālā laikraksta “Vietējā Latgales Avīze” žurnāliste, grāmatu redaktore Skaidrīte Svikša, Rēzeknes novada bibliotēku informācijas speciāliste Valentīna Viša un RCB direktores vietniece Ruta Suseja.

 

     Šogad katram skolēnam bija dotas 3 minūtes, kurās jāiepazīstina ar sevi, izvēlēto grāmatu, jānolasa neliels šīs grāmatas fragments, jāpamato, kāpēc ieteiktu arī citiem izlasīt šo grāmatu. Žūrija skolēnu uzstāšanās laikā vērtēja uzsvara lietošanu, lasīšanas tempu, balss atbilstību sižetam, to, vai veidojas acu kontakts ar auditoriju, priekšnesuma saprotamību, fragmenta izvēli.

 

    Žūrijai bija ļoti grūts uzdevums izvērtēt pašu labāko, tas tiešām  nebija viegli. Tomēr, izsverot visus par un pret, komisijas locekļi nonāca pie kopsaucēja un uz lielo Latvijas finālu izvirzīja Anniju Igauni no Verēmu pamatskolas 6. klases, kas bija izvēlējusies  Kristīnes Olsones grāmatu “Stikla bērni”. Apsveicam!

 

     Sacensības mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, kā arī veicināt lasītprieku. Sacensības reģionālā kuratore Z. Ruskule lielu paldies vēlreiz grib teikt Rēzeknes reģiona dalībniekiem Aļesjai, Elizabetei, Sabīnei, Martai Olesjai, Edgaram Reinim, Annai, Everitai, Sārai, Annijai, Martai Paulai, Žaklīnai un Kristīnei. Liels paldies arī visiem skolotājiem un bibliotekāriem par sadarbību un atsaucību. Uz tikšanos atkal bibliotēkā – grāmatu pasaulē!