Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 26. janvārī Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkas rīkotajā tematiskajā pasākumā “Latvju zīmes un raksti” viesojās Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas skolēni, lai vairāk uzzinātu  par Latvju rakstu zīmēm, to nozīmi un praktisko pielietojumu mūsdienās. Skolēni uz bibliotēku bija ieradušies ar līdzi paņemtu izstādi “Latvju zīmes un raksti iedvesmo”, kurā bija apkopoti dažādās tehnikās darināti darbi. Izstādi bibliotēkā varēs aplūkot visu februāra mēnesi.

 

     Tehnoloģiju attīstības laikmetā bieži vien diezgan nepelnīti tiek piemirstas senākas vērtības. Nav nekāds noslēpums, ka latvieši vienmēr zinājuši zīmju spēku un izmantojuši tās, sargājot sevi, ģimeni un māju. Īpašas aizsargzīmes liktas pie dzīvojamām un saimniecības ēkām, pagalmā un dārzā – gan akmenī kaltas, gan kokā grebtas, ieaustas jostās un segās, ieadītas zeķēs, izšūtas vai vienkārši uzzīmētas, kā arī izdziedātas tautas dziesmās, izstāstītas pasakās un teikās.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Par zīmēm un to izmantošanu L. Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas skolotāji  paši saka: “Dažādas zīmes ir mums visapkārt – laikā, dabā, telpā. Senči mums ir atstājuši mantojumā savas zīmes, kas ir gājušas cauri daudzu paaudžu dzīvēm un kuras mēs plaši varam izmantot šodienas pasaulē – cimdos, zeķēs, šallēs... Tie, kas domā uzsākt izmantot vai arī jau izmanto Latvju zīmes savos darinājumos, ir ļoti svarīgi apzināties, ar kādu vēstījumu mēs nododam tālāk savu senču mantojumu, lai tas nes aiz sevis labvēlīgus apstākļus un notikumus tā cilvēka dzīvē, kas tos izmantos.”

 

     Pasākuma gaitā noritēja tikšanās ar novadnieci Meldru Gailāni, kas raksta pasakas un dzeju mazajiem. Viens no M. Gailānes pasaku varoņiem ir lācis, tāpēc pasākuma īpašais viesis bija Lācis, kas piedalījās rotaļās un dejās kopā ar skolēniem.

 

     M. Gailānes darbi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā aplūkojami šeit. Dziļākam ieskatam par latviešu rakstu zīmēm bibliotēkā pieejams plašs grāmatu un novadpētniecības materiālu klāsts!

 

     Fotogrāfijas no pasākuma var aplūkot šeit!

 

     Liels paldies visiem dalībniekiem par aktīvo līdzdalību un pozitīvo enerģiju!