160924lv

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 34 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Visi vecāki spēj izaudzināt laimīgus, veselus un emocionāli stabilus bērnus. Tomēr ceļš līdz tam ļoti daudziem nav viegls. Strauji mainīgā sociālo mediju realitāte un mūsu kultūrā pastāvīgi klātesošās bailes un paaudžu gaidas, kuras neapzināti attiecinām uz bērniem, atstāj lielu ietekmi uz vecākiem un bērniem. Klīniskā psiholoģe Dr. Šefali, kura jau vairāk nekā divdesmit gadus strādā ar vecākiem, grāmatāCeļvedis vecākiem. Kā soli pa solim atrast risinājumus un apzināti radīt pilnvērtīgas vecāku un bērnu attiecības piedāvā ļoti praktisku, revolucionāru pieeju bērnu apzinātai audzināšanai.

 

     Vai zinājāt, ka pavisam vienkāršas pārmaiņas paradumos var mūsu mūžu un veselību ievērojami paildzināt? Grāmatā Vecumdrošs ir apkopota profesores Rozas Enas Kenijas 35 gadu pieredze geriatrijā, tostarp atziņas gan no viņas vadītā plašā TILDA pētījuma, gan no daudziem citiem jaunākajiem pētījumiem par dažādiem novecošanas aspektiem. Autore detalizēti izskaidro novecošanas bioloģiskos cēloņus un pierāda, ka mēs patiesi spējam kontrolēt 80% novecošanas faktoru, lai ne tikai dzīvotu ilgāk, bet pat dziļā vecumā būtu veseli un justos spēka, enerģijas un prieka pilni.

 

     Imanta Freiberga grāmatā Dari, kas jādaramemuāri  nav domāti kā sistemātiska hronoloģiska uzskaite vai dienasgrāmata, drīzāk dzīves mirkļu un notikumu apkopojums par to, kas visvairāk iespiedies atmiņā. Tie ir tādi kā atmiņu momentuzņēmumi, kuri tomēr sastāv no vairākiem izteiktiem dzīves posmiem:

  • bērnība, sākot ar 1934. gadu, un bēgļu gaitas līdz 1956. gadam,
  • studiju, ģimenes un profesionālā dzīve Kanādā līdz 1999. gadam,
  • Vairas astoņu gadu Latvijas prezidentūras laiks līdz 2007. gadam,
  • pēcprezidentūras gadi līdz šodienai.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos Kristīnes Jučkovičas debijas korporatīvais romantiskais romāns Nesaki ne jā, ne nē. Dramatiskie notikumi, kas risinās ap veiksmīgo farmācijas jaunuzņēmumu “Sitrum”, nodrošina intrigu spriedzes romānu cienītājiem. Svarīgāka par tiem ir Kaijas, “Sitrum” direktores, atklāsme, ka četrdesmit piecu gadu vecumā viņas dzīve no ierastām sliedēm pēkšņi iekļuvusi neparedzētā turbulencē – un viņai nav ne jausmas, kur nonāks, no tās izkļuvusi.

 

     Austrāliešu rakstnieces Džeinas Kokremas romānā Ceļa sākumā uzaugot Andersonu māsas nevarēja būt vēl atšķirīgākas. Bezbailīgā un piedzīvojumus alkstošā Sūzija pavadīja savu dzīvi, izpētot pasauli un izaicinot likteni. Kādā vasarā Sūzija nolēma atrast visu uzreiz – mīlestību, mērķi, un nākotnes virzienu. Viņas māsai Kamillai, kas vienmēr izvēlējusies drošāku un mierīgāku ceļu, šī dzīves pieeja šķiet pārgalvīga. Kad Sūzija pēkšņi nomirst, Kamillas pasaule tiek satricināta. Viņa nespēj atrast mieru, līdz pienāk kaudzīte ar noslēpumainām vēstulēm, kas paredzētas lasīšanai Sūzijas nāves gadījumā. Katrā vēstulē Kamillai uzdots apmeklēt vietu, kurai bija īpaša nozīme māsas dzīvē. No eksotiskām pludmalēm līdz seno pilsētu ielām – Kamillai jāizpilda Sūzijas pēdējā vēlēšanās un jāizkaisa viņas pelni. Taču katrs ceļojuma posms nes ne tikai skumjas un atvadas, bet arī jaunas atklāsmes...

 

     Amerikāņu rakstnieces Kārenas Vaitas romānā Pēc lietus pašnodarbinātā fotogrāfe Sūzana Lūisa jau kopš četrpadsmit gadu vecuma savā dzīvē cīnās viena un negrasās nekur noenkuroties uz palikšanu – un vismazāk jau nu tādā mazpilsētiņā kā Voltona Džordžijas štatā. Viņa ir ieradusies, lai tur uz kādu laiku paslēptos, nevis lai censtos iedzīvoties. Jaunās sievietes izdzīvošana ir atkarīga no viņas spējas nemanot ienākt citu cilvēku dzīvē un atkal nozust no tās, nekad nepaliekot pārāk ilgi vienā vietā. Tas tāpēc, ka kāds viņu meklē – un šis kāds negrasās likties mierā, kamēr nebūs iznīcinājis jaunās sievietes dzīvi...

 

     Detektīvromānu lasītājiem piedāvājam amerikāņu rakstnieces Adeles Pārksas psiholoģiskās spriedzes romānu Ja tu aiziesi… un Aigara Dortāna Negatīvs. Mazgadīgā cietumnieka stāsts, kas balstīts uz patiesiem notikumiem.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti