IMG 1551

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 2. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tika papildināts ar 36 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Daces Judinas un Artura Nīmaņa romānā Atspulgs Līčaines kultūras dzīves vadītāja Līga pēc divdesmit šķietami laimīgiem kopdzīves gadiem attopas sasistas siles priekšā – vīrs viņu pametis divreiz jaunākas vieglprātīgas uzvedības skuķes dēļ, atstājot uz Līgas pleciem rūpes par sešiem bērniem, slimo vīramāti un mājām, par kurām cieminieki mēļo – tās esot nolādētas, neviens tajās nespējot būt laimīgs. Pamazām atklājas rūpīgi glabāti noslēpumi. Izrādās, Rasiņās pirms simt piecdesmit gadiem pastrādāts ļauns grēka darbs, uzveļot dzimtas nākamajām paaudzēm atbildību par trīs nevainīgu upuru nāvēm. Vēlākajos gados te notikušas vairākas traģēdijas, kuru atbalsis jūtamas joprojām. Vai Līgas bērniem jāmaksā par seniem grēkiem? Vai viņa spēs samierināt pagātni ar nākotni?

 

     Ramonas Indriksones sērijā “Vakara romāns” izdotajā grāmatā Vienas plaukstas attālumāUgne, vēl nesasniegusi pilngadību, nonāk pie secinājuma – dzīve ir bīstama un neparedzama. Auto avārijā gājis bojā pēdējais tuvais cilvēks, vecākā māsa Kristīne. Ugni no galēja izmisuma attur tikai atbildība pret māsas dēliņu, kā arī sīks cerības stariņš uz mīlestības sniegtu aizvēju. Bet vai viņa var paļauties uz Kalvi?..

 

     Mans vārds ir Sarkans ir slavenākā mūsdienu turku rakstnieka Orhana Pamuka romāns par grāmatu ilustratoriem 16. gadsimta Stambulā. Miniatūra Turcijā tiek uzskatīta par pilnveides mākslu, kur ar acīm uztveramais ir mazsvarīgāks un nereti pat aizliegts – galvenais ir iespēja caur zīmējumu izzināt mūžīgo. Četri neparasti talantīgi Osmaņu impērijas mākslinieki strādā pie slepena darba – zīmē ilustrācijas īpašai, sultāna pasūtītai grāmatai. Negaidīti viens no miniatūristiem tiek nogalināts – iespējams, tādēļ, ka neapdomīgi izpaudis kādam savas bažas par sultāna ieceres apgrēcīgo rietumnieciskumu. Kas ir šī grāmata, kāpēc tās zīmējumi būtu bīstami un kurš īsti nogalinājis Zarifu? Atbildes meklēšanai autors piedāvā visai neparastu paņēmienu – stāstījumā pamazām cits caur citu iesaistās it visi romāna varoņi, vēl neatšifrēto slepkavu ieskaitot, turklāt vārds tiek dots arī mākslinieku radītajām ilustrācijām – krāsām un tēliem. No turku valodas romānu tulkojusi Laima Kota.

 

     Īru rakstnieces Melisas Hillas romānā Villa Dolce Vita citronkoku un bugenvileju ieskauta villa Dolce Vita ir laika zoba skarta māja Amalfi piekrastē. Tā atrodas uz klints, kuras piekājē mirdz pasakaini zilie jūras ūdeņi. Kimberlija, Kolete un Enija – katra no citas valsts – ir ieradušās Itālijā dažādu iemeslu pēc. Liktenis saved viņas kopā šajā villā, un visas cieši sadraudzējas. Ir pagājuši vairāki gadi. Kimberlija ir pārvērtusi šo pussabrukušo ēku par izsmalcinātu atpūtas centru un ielūgusi draudzenes uz atklāšanas pasākumu, lai kopā nosvinētu panākumus. Draudzība nav izplēnējusi, prieks par atkalredzēšanos ir liels, tomēr pagātnē glabātie noslēpumi pakāpeniski nāk gaismā. Turklāt ne visi priecājas par to, ka senās draudzenes atkal ir kopā. Katrai draudzenei nāksies ieskatīties acīs patiesībai, lai beidzot atrastu īstu laimi un pilnībā izbaudītu saldo dzīvi.

 

     Amerikāņu rakstnieces Kerolainas Kepnesas psiholoģiskās spriedzes romāns Tu stāsta par Džo Goldbergu, grāmatu veikala darbinieku, kurš, sastopot skaistu topošo rakstnieci Ginevjeru Beku, uzreiz saprot, kas jādara. Džo kļūst apsēsts ar viņu un sāk izmantot savas zināšanas un tehnoloģijas priekšrocības, lai nemanāmi iepazītu viņas dzīvi. Viņa apsēstība ar Beku pamazām pāraug bīstamā un manipulējošā uzvedībā, atklājot tumšo pusi mīlestībai un apsēstībai. Šis romāns pievērš uzmanību arī tam, cik viegli digitālajā laikmetā var piekļūt cilvēku personiskajai informācijai un cik bīstama var būt šī pieeja, ja to izmanto nepareizos nolūkos.

 

     Rakstniece un žurnāliste Klemansa Mišalona ir dzimusi Francijā, bet kopš 2022. gada ir ASV pilsone. Klusā īrniece ir viņas debijas trilleris, kas stāsta par Aidena Tomasa slepeno dzīvi. Viņš gadiem ilgi veiksmīgi slēpj savu tumšo noslēpumu. Aidens savā mājā tur sievieti, kura kļuvusi par viņa negribīgo īrnieci. Kad viņš iepazīstas ar jaunu sievieti, kura izrāda interesi par māju, spriedze pieaug, jo viņa sāk uzdot jautājumus un kļūst pārāk ziņkārīga. Romāns pēta cilvēka psihes tumšās puses, spēli starp upuri un varmāku, kā arī izdzīvošanas instinktu šausminošos apstākļos.

 

     Detektīvromānu cienītājus var ieinteresēt arī šo autoru darbi: Rolandas Bulas Gulbja zvaigznājs, amerikāņu rakstnieka Deivida Ellisa Ideāla shēma, franču rakstnieka Ābela Kantēna Etampas gaišreģisun angļu rakstnieces Ketrinas Kroftas Citas vīrs”.   

    

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti