011024

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2024. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 34 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Jura Urtāna grāmata Latgales pilskalni un to folklorair mēģinājums salikt vienuviet arheoloģiskās un folkloristiskās izziņas rezultātus par visiem 180 zināmiem Latgales pilskalniem. Par katru no pilskalniem apkopotas un publicētas arī pieejamās folkloras liecības – teikas un nostāsti. Kopumā izdevumā ir savākti un apkopoti ap 400 folkloras teksti, kas ir visai atšķirīgi pēc to apjoma. Grāmatas sākumā lasāms autora sagatavots apjomīgs, monogrāfisks ievads, kurā analizētas un aprakstītas tādas tēmas kā pilskalnu pazīmes un verifikācija, pilskalnu atklāšana un apzināšana Latvijā un Latgalē, Latgales pilskalnu folklora. Latgales pilskalnu teiku datu kopa publicēta, respektējot latgaliešu valodas un izlokšņu savdabību.

 

     Varisas Dierī un Ketlīnas Milleres grāmata Tuksneša ziedsir patiesos notikumos balstīts stāsts par tās galvenās varones Varisas Dierī dzīvi, kas atklāj, kā viņa, nevienam nezināma meitene tuksnesī, iemantoja starptautisku slavu. Varisa uzaug divpadsmit bērnu ģimenē tuksnesī Somālijā. Meitene nemāk ne rakstīt, ne lasīt, ne arī viņai ir nojausma par dzīvi ārpus tuksneša. Viņa radusi ar ģimeni klejot no vienas apmetnes vietas uz otru, rūpējoties par mājlopiem un pasargājot tos no savvaļas dzīvniekiem. Trīspadsmit gadu vecumā Varisa spiesta bēgt, jo tēvs grib viņu apprecināt ar teju piecreiz vecāku vīrieti. Varisa ir redzējusi, ko šādas precības nodara citām meitenēm, un neparko negrib pieļaut, lai tā notiek arī ar viņu. Nobijusies, bet apņēmības pilna rīta agrumā viņa viena dodas prom tuksnesī, nenojauzdama, ka šis drosmīgais solis apmetīs viņas dzīvi kājām gaisā…

 

     Ketrīnas Gildineres grāmatā Labrīt, briesmoni! ir psihoterapeites piecu varonīgāko un neaizmirstamāko pacientu stāsti. Starp tiem ir veiksmīgs mūziķis, kurš cieš no seksuālās disfunkcijas; jauna sieviete, kuru deviņu gadu vecumā kopā ar jaunāko brāli un māsu tēvs pameta nomaļā meža mājiņā ziemas vidū, un eleganta darbaholiķe, kuras narcistiskā, nolaidīgā māte katru bērnības rītu viņu sveicināja ar vārdiem: “Labrīt, briesmoni!” Katram pacientam ir noslēpums, kas pamazām atklājas terapijas laikā. Viņi meklē psihoterapeites palīdzību, lai pārvarētu kādu sarežģījumu savā šī brīža dzīvē, bet apjauš, ka viņu ciešanu avots slēpjas daudz dziļāk.

 

     Angļu rakstnieces Floras Hārdingas romānā Elizabete un Filips: gadsimta mīlasstāstsLielbritānijas princese Elizabete ir pavisam jauna meitene, kad pirmo reizi satiek Grieķijas princi Filipu. Vēstule pa vēstulei, skatiens pa skatienam, un viņai šķiet, ka Filips ir tas, ar kuru viņa vēlas pavadīt mūžu. Taču jaunais, simpātiskais jūras flotes leitnants Filips iemieso visu, no kā princesei teikts izvairīties. Un arī Elizabetes tēvs, karalis Džordžs VI, uzzinot par meitas nodomiem, negrib pieļaut, ka topošā karaliene apprec svešas valsts princi ar tik apšaubāmu reputāciju. Tomēr Elizabete ir gatava riskēt, vienīgi paliek jautājums – kādi ir prinča Filipa nodomi? Vai viņu vada mīlestība vai aprēķins?

 

     Lienes Kurkas romānā Pamazām veiksmīgs arhitekts Andris Rāviņš ierodas kafejnīcā uz iknedēļas satikšanos ar savu bērnības draugu. Viņa uzmanību piesaista kāda gados jauna sieviete, kura ielas pretējā pusē nemitīgi karina veļu. Andris pat nenojauš, kas patiesībā ir šī sieviete. Tā nu, pašam īsti negribot un nezinot, viņš tiek ierauts Alises pagātnes samezgloto notikumu virpulī…

 

    Guntas Babrānes ģimenes sāga (Ne) ilgi un (ne) laimīgi  vēsta, ka tēvam un mātei ir trīs meitas – Undīne, Karlīne, Justīne; žurnāliste, skolotāja un ārste. Vecāki, kolhoza agronomi, meitām it kā bija nodrošinājuši gana laimīgu bērnību, iespēju iegūt augstāko izglītību un dzīvot ilgi un laimīgi, bet... nez kāpēc tas neizdodas. Katrai lemts izbrist savas ērkšķainās takas un atbildēt uz neatbildamiem jautājumiem šodienas Latvijā.

 

     Amerikāņu rakstnieces Kristīnas Lorenas romānā Mīlestība un citi vārdiMeisija ar savu dzīvi ir pilnībā apmierināta. Viņa dienu un nakti strādā pediatrijas nodaļā un gatavojas precēties. Viņas sirds līgavaiņa dēļ nepamirst kaislē, taču šāda nākotne šķiet droša un paredzama. Taču tad pilnīgi negaidīti Meisija sastop savu pirmo un vienīgo mīlestību Eliotu, kuru nebija satikusi vairāk nekā desmit gadu. Reiz Eliots Meisijai nozīmēja visu pasauli. Iepazinušies pusaudžu gados, viņi uzreiz atrada kopīgu valodu un sajuta spēcīgu pievilkšanos, kas no draudzības pārauga mīlestībā. Tomēr, lai gan tieši Eliots sadziedēja Meisijas sirdi pēc mātes nāves, viņš bija arī tas, kurš to atkal salauza.

 

     Vācu rakstnieces Lēnas Kīferes romānā Vestveli. Smagi un viegliir Ņujorkas elite, divas ģimenes. Kas uzvarēs – naids vai mīlestība? Kad Helēna Vestone atgriežas Ņujorkā, kur ik uz soļa sastop atgādinājumu par traģisko māsas Valērijas nāvi, viņai ir tikai viens mērķis – par katru cenu atjaunot māsas reputāciju. Pirms diviem ar pus gadiem Valērija un viņas mūža mīlestība Ādams tika atrasti miruši smalkā viesnīcas numuriņā, un kopš tā laika Ādama ģimene izmanto katru iespēju, lai publiski vainotu Valēriju abu jauniešu nāvē. Tikai Helēna ir pilnīgi pārliecināta, ka māsa nav vainīga, un ir apņēmības pilna noskaidrot, kas notika patiesībā. Bet tad viņa sastop Ādama brāli Džesaiju Koldvelu, kuru viņai būtu jāienīst vairāk par visu pasaulē... Emocijas iet pāri malām, un Helēna ātri vien saprot, ka jūtām pavēlēt nav iespējams.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

Līdzīgi raksti