Šeit apkopojām grāmatas, kuras patīk bērniem, – grāmatas, par kurām, piedaloties Bērnu un jauniešu žūrijā, balsojuši 21. gadsimta bērni.

 

Bērnu un jauniešu žūrijas TOP 3

 

1. vieta

 

Juris Zvirgzdiņš “Bebru atgriešanās” (2001. gadā)

Patiess stāsts par bebru, suņu un cilvēku mierīgu līdzāspastāvēšanu, draudzību un ģimenes vērtībām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Diks Kings-Smits “Mazulis” (2002. gadā)

Sirsnīga, humora pilna grāmata, kas izteiksmīgi raksturo bērnu intereses. Viņus saista dzīvnieku pasaules tēlojums, kur būtībā tiek runāts par cilvēkiem, viņu drosmi, bailēm, uzņēmību – īpašībām, ko iepazīst jau bērnībā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ingrīda un Dīters Šūberti  “Lāča olas” (2003. gadā)

Kādu rītu Lācis devās pastaigā uz ezeru un ceļā atrada trīs olas… Tā sākās piedzīvojums, kurā Lācis dara to, kas viņam savu mūžu prātā nav nācis. Lācim jāceļ māja savai mazajai ģimenei, jābaro bērni, jāaudzina un jāaizstāv tie un jādara arī pavisam nelācīgi darbi… Bet Lāča draugs – prātīgais Ezis – allaž ir klāt ar savu padomu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anete Langena “Vēstules no Fēliksa” (2004. gadā)

Reālas (tās bija aploksnē pievienotas grāmatai) mazā spēļu zaķēna Fēliksa vēstules no visas pasaules, iepazīstinot ar miljonu pilsētām, piramīdām un citiem kultūras pieminekļiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Alfs Preisens “Kazlēns, kas prata skaitīt līdz desmit” (2005. gadā)

Grāmatiņa, kuru lasot bērns kopā ar kazlēnu varēs iemācīties skaitīt līdz desmit.

Pārbaudīt pieejamību

 

Maija Viktorija Linde “Kurmītis un saulesbrilles” (2006. gadā)

Kurmītis dzīvo pazemē un nevar satikties ar virszemes iemītniekiem, jo nepanes dienas gaismu. Viņam laimējas. Kurmītis atrod naudiņu un izdomā, ko darīt.

Pārbaudīt pieejamību

 

Inese Zandere “Māsa un brālis” (2007. gadā)

Grāmata, kurā bērnu izfantazēti piedzīvojumi notiek divos pretējos virzienos, ar gluži pretēju mērķi: māsas sapnī visas pūles vērstas uz to, lai sasniegtu savu sapņu Ameriku, brāļa sapnī – lai atgrieztos no šīs Amerikas mājās. Viņi abi piedzīvo vienus un tos pašus notikumus – taču katrs no viņiem piešķir tiem citādu nozīmi. Mūžīgās ilgas būt „citur”, tur, kur mūsu šobrīd nav, dzen uz priekšu iztēli un pasakas minhauzenisko sižetu, kurā katra neveiksme pārvēršas jaunā iespējā, bet mērķis vienmēr paliek nesasniedzams.

Pārbaudīt pieejamību

 

Inese Zandere “Ko teica Gaiļa kungs?” (2008. gadā)

Dzīvespriecīga un koša bilžu grāmata pirmsskolas vecuma bērniem – ar papīra lellēm un dzīvnieku valodas vārdnīcu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Māra Cielēna “Teo un Mūmīte” (2009. gadā)

Grāmatu veido 26 pasakas par teliņu Teo un viņa mammu Mūmīti. Teliņš ierodas pasaulē, grib to aši iepazīt un tajā darboties. Drīz vien atklājas, ka pasaules izzināšanas būtiska daļa ir bērna un mammas savstarpēja sapazīšanās arvien tuvāk. Tā kā teļš strauji aug, Mūmītei dēliņš jāiepazīst katru dienu no jauna...

Pārbaudīt pieejamību

 

“Leduslācēns Ille” (2010. gadā)

Stāsts par leduslāci, kurš vēlējās tikt uz zoodārzu un baudīt brīvību, taču drīz vien saprata, ka nekur nav tik labi, kā pie mammas. Ceļā uz mājām satiktā lācenīte leduslācēnu Illi iepazīstina ar līdz tam nezināmām lietām un izskaidro dabā notiekošos procesus.

Pārbaudīt pieejamību

 

Aino Havukainena un Sami Toivonens “Tatu un Patu ērmīgās ierīces” (2011. gadā)

Rosīgie brāļi Tatu un Patu būvē četrpadsmit ērmotus, taču neprātīgi noderīgus rīkus, bez ka’neiztikt nevienai ģimenei ar bērniem. Kurš gan varētu izdzīvot bez rīta rosībomāta, peļķveides mašinas, fū ēdienu noteicēja, kniberatora vai bubuļtramža?

Pārbaudīt pieejamību

 

Eduards Petiška “Kurmītis un bikses” (2012. gadā)

Viena no jaukākajām un bērnu iemīļotākajām grāmatām par to, kā kopīgiem spēkiem paveicams jebkurš darbs. Kurmītis ļoti ilgojas pēc skaistām, zilām biksēm. Taču viņš neprot ne vērpt, ne aust, ne krāsot audumu, tāpēc lūdz palīdzību draugiem – vēzim, vardei, stārķim, ezim, zirneklim, skudrām. Visi viņam labprāt palīdz, un Kurmītis var priecāties par jaunām biksēm.

Pārbaudīt pieejamību

 

Deivids Mellings “Kur ņemt vienu apkampienu?” (2013. gadā 5+)

Duglass ir mazs lācītis ar plašu, mīlošu sirdi, kurš grib kādam dāvāt savu mīlestību.

Jaukā pavasara rītā lācītis pamostas un saprot, ka viņam ir nepieciešams apkampiens (mums visiem gadās tādas dienas). Lācītis dodas meklēt kādu, ko varētu apmīļot. Tomēr, šķiet, neviens cits tā īsti neilgojas pēc apkampiena. Vienīgi laipnais trusītis grib palīdzēt. Viņš aizved Duglasu pie paša labākā apkampēja pasaulē...

Pārbaudīt pieejamību

 

Robs Skotons “Runcis Puncis” (2014. gadā 5+)

Grāmatiņa vēsta par Runča Punča pirmo skolas dienu minču skolā. Puncis ir dikti satraucies, jo nevienu skolā nepazīst, tāpēc nolemj ņemt līdzi savu labāko draugu pelēnu Seimūru, kas tiek paslēpts kaķēna pusdienu kārbā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Tjerī Roberešts “Vilks, kurš izvēlās no grāmatas” (2015. gadā 5+)

Stāsts par vilku, kurš, grāmatiņai nokrītot no pārpildīta plaukta, nejauši izveļas ārā no stāsta un vairs nespēj atrast tajā savu vietu. Bet atrast ļoti nepieciešams tādēļ, ka grāmatas saimnieces istabā vilciņam – kurš ārpus pasakas nepavisam vairs nav ne liels, ne baiss – uzglūn runcis.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lina Žutaute “Kika Mika un lielā tumsa” (2016. gadā 5+)

Tumsa. Tā piezogas katru vakaru, baida mazos, dažkārt arī lielos. Tumsa ir – un viss! To nevar nekur nobāzt vai aizraidīt prom… Bet Kikai Mikai šķiet citādi. Viņa nolemj padzīt nejauko Tumsu no mājām – uz Piparu zemi!

Pārbaudīt pieejamību

 

Anita Kreituse “Puika, kas zīmēja kaķus” (2017. gadā 5+)

Kādā mazā Japānas lauku ciematā dzīvo nabadzīgs, taču ļoti krietns un godprātīgs zemnieks ar gādīgu un iejūtīgu sievu. Viņiem ir septiņi dēli, no kuriem jaunākais ik mīļu brīdi nododas zīmēšanai. Viņš zīmē vienmēr un visur, turklāt tikai un vienīgi kaķus…

Pārbaudīt pieejamību

 

2. vieta

 

Džeronīmo Stiltons “Grāfa Peleša pils” (2001. gadā)

”Šausmu stāsts” ar reportāžas iezīmēm, pilns humora, asprātīgu nosaukumu, vārdu jaundarinājumu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Kirstena Boije “Princese Rožziedīte” (2002. gadā)

Īsta princese pēkšņi nokļūst pie lielveikala divriteņu novietnes, un bērni viņai palīdz nokļūt atpakaļ Gulbju karaļvalstī…

Pārbaudīt pieejamību

 

Miks Valdbergs “Tava dzimšanas diena” (2003. gadā)

Bebrs, zaķis un vāvere, kā visi bērni, nepacietīgi gaida savu dzimšanas dienu un uzaicinājuši ciemos draugus. Ko likt galdā? Kādas dāvanas būtu piemērotas?

Pārbaudīt pieejamību

 

Margita Gūtmane “Minkāns” (2004. gadā)

Grāmata par draudzību, divu būtņu – cilvēka un kaķa – mīlestību. Minkāns ir pieklīdenis, klejojošs runcītis, kas meklējis un atrod, kā dažkārt kaķi mēdz darīt, sev īstās mājas pie sievietes.

Pārbaudīt pieejamību

 

Jens Sigsgors “Palle viens pats pasaulē” (2005. gadā)

Palle no rīta pamostas un viens pats pasaulē, viņš var darīt visu, kas tīk. Tomēr visvairāk viņš vēlas būt pie māmiņas un tēta, labi, ka tas ir tikai sapnis. Šis stāsts labi pazīstams visiem pagājušā gadsimta 50. – 60. gadu bērniem, kad grāmata latviski iznāca pirmo reizi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Kornēlija Apškrūma “Soliste” (2006. gadā)

Pasaka dzejā bērniem. Soliste ir neparasti apdāvināta dziedātāja – varde, kurai gan nemitīgi gadās dažādi piedzīvojumi un ķibeles, toties apkārt vienmēr ir jautri un atsaucīgi draugi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Daniela de Luka “Vilcēns Varis” (2007. gadā)

Vilcēns Varis, tāpat kā citi vilki, pieder suņu dzimtai. Šī grāmata stāsta kā mežā dzīvo vilcēna Vara ģimene  un iepazīstina ar vilcēna radiniekiem, kas mīt dažādos pasaules nostūros. Varbūt pat mūsu mājās?

Pārbaudīt pieejamību

 

Urmass Nemvalts “Mazo vīru stāsti” (2008. gadā)

Buldozers, autoceltnis, riteņtraktors ir lielas un varenas mašīnas. Bet, kura no tām visnoderīgākā? Skaistās vieglās mašīnas negrib draudzēties ar ielu tīrītājmašīnu. Kam gan tāda neveikla vajadzīga… Izrādās, ceļa rullis guļ ziemas miegu tāpat kā lācis. Mašīnas ir tik dažādas un katra veic kādu labu darbu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ulijs Geislers “Vislabākās zāles ir smiekli” (2009. gadā)

Zaķim pumpas, kakadu pil deguns, krokodilam sāp vēders. Ārstam Smaidulim nekavējoties jārīkojas un jāuzmundrina savārgušie pacienti. Viņš sāk ārstēšanu, izrakstot universālu recepti, kas der visām kaitēm: joku, smieklu un aušību mikstūru.

Pārbaudīt pieejamību

 

Sergejs Kozlovs “Ezītis miglā” (2010. gadā).

Slavenās multiplikācijas filmas versija ilustrētā grāmatā sagādās prieku gan vecākiem, gan bērniem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juja un Tūmass Vīslanderi “Mūmammas pavasara tīrīšana” (2011. gadā)

Asprātīga, krāsaina grāmata mazajiem lasītājiem ar neparasti interesantām oriģinālajām ilustrācijām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Aleksandrs Štefensmeijers “Līzelotei nenāk miegs” (2012. gadā)

Saimniece, tāpat kā katru vakaru, lasa visiem vakara pasaciņu. Tomēr Līzelote nespēj aizmigt. Varbūt vajadzētu iekārtoties pie saimnieces vai vistām? Tomēr neviens par to nav sajūsmā. Līzelote visiem tikai traucē. Saimnieces gulta lūst, arī vistu kūts ir izpostīta, kad Līzelote mēģina tur iekārtoties gulēšanai. Visbeidzot saimniecībā nomodā ir pilnīgi visi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Janošs “Ak, skaistā Panama” (2013. gadā 5+)

Seši stāsti par tīģeri un lāci. Ja ir draugs, tad ne no kā nav jābaidās! Mazais lācis un mazais tīģeris ir ļoti labi draugi, kuriem gadās visvisādi piedzīvojumi. Un viņi nebaidās ne no kā, jo kopā ir ļoti stipri. Viņiem ir arī daudz citu draugu un mazs, omulīgs namiņš pie upes.

Pārbaudīt pieejamību

 

Karīne Lorēna  “Vistiņa iemīlējusies” (2014. gadā 5+)

Brīnišķīga vistiņa Dūdiņa ir šuvēja vistu kūtī, kura slepus iemīlējusies balodī Volafonā. Dūdiņa ir ļoti kautrīga, viņai šķiet, ka ir pārāk maza un tukla. Kādu dienu viņai rodas ģeniāla doma, kā savaldzināt daiļo un pašapzinīgo balodi. Viņa sev uzšuj tērpu kā... ūbelei.

Pārbaudīt pieejamību

 

Pija Lindenbauma “Brigita un brāļi aļņi” (2015. gadā 5+)

Brigitai ir apnicis būt vienīgajam bērnam ģimenē – tāda dzīve ir pārāk klusa. Ja meitenei būtu brālis vai māsa, viņai nebūtu tik garlaicīgi. Kādu dienu, pārnākusi mājās, Brigita ierauga pie savām durvīm sēžam trīs aļņus un nolemj vest tos sev līdzi, lai tie kļūtu par viņas brāļiem. Bet izrādās, ka aļņi nemaz nav tādi brāļi, kādus Brigita ir iedomājusies. Viņi zīmē dīvainus zīmējumus, pieprasa popkornu un iekārtojas uz gulēšanu skapī. Varbūt miers un klusums – tas nemaz nav tik slikti…

Pārbaudīt pieejamību

 

Inese Zandere “Lupatiņu rīts” (2016. gadā 5+)

Četri mazi Lupatiņi – Zeķīte, Cimdiņš, Spilventiņš un Lakatiņš – ir audumu bērniņi no audumu mājas. Lupatiņi lieliski prot spēlēties, bet daudz kas cits viņiem vēl jāiemācās. Cik labi, ka blakus ir gudrais Kaķis, kurš vienmēr var palīdzēt! Grāmata stāsta par Lupatiņu grūtajiem rīta darbiem – kā pamosties pašiem un pamodināt gaismu, kā apsēsties pie galda, ja krēsliņi grib auļot un virpuļot? Vai brokastīs labāk uzvesties kā zvirbulim vai kā kazlēnam?

Pārbaudīt pieejamību

 

Ķēstutis Kasparavičs “Īsi stāstiņi par lietām” (2017. gadā 5+)

Grāmatas galvenie varoņi ir visdažādākās lietas – matu fēns, sienas pulkstenis, televizors un citas, kurām autors ir piešķīris cilvēciskas aprises un rakstura īpašības. Katrs stāsts atklāj šo lietu pārdzīvojumus, atziņas un diskusijas, kuru dinamika un cilvēcība “liek” stāstu izlasīt līdz galam, piemēram, lai uzzinātu, vai saimnieks nokodīs Zobu Birstes galvu un vai autora draudi Televizoram piespiedīs to rādīt kaut ko ļoti skaistu un krāsainu?

Pārbaudīt pieejamību

 

3. vieta

 

Staņislavs Marijanovičs “Mazie mājas briesmonīši” (2001. gadā)

Asprātīga rokasgrāmata par ģimenes mošķiem Šķavsni, Akcikjauku, Tūlītligu, Esmanmani, Klačuklopsi, Klupurāpi,Mīunžē, Vēderprieku, profesoru Nezkurē, Garlaika Dulleni, Baiso Patumsi, Trubālūri, Skandalellu, Vaikukarsts, Hoplalā, Bažuburvi, Traumumurgu, Tasnedernederneder, māsām Cukurmutēm un citiem, no kuriem katram saprātīgam cilvēkam

vajadzētu uzmanīties.

Pārbaudīt pieejamību

 

Uldis Auseklis “Ko dara runcis Francis” (2002. gadā)

Izcils un veiksmīgs dzejas tēls. Dzejoļus par runci Franci iemīļojuši daudzi, līdz ar Bērnu žūrijas pozitīvo vērtējumu, viņš ir kļuvis par populārāko varoni bērnu dzejā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Jānis Baltvilks “Mīklupanti” (2003. gadā)

Mazais lasītājs, lasot šo dzejoļu krājumu, var līdzdarboties, minot, ko tad īsti pie dīķa nobaidījis ods, kā uz strazdu noraugās kaķis un kas vispār šajā zaļi zilajā pasaulē notiek.

Pārbaudīt pieejamību

 

Latviešu tautas pasaka “Stūrgalvīgais vilcēns” (2004. gadā)

Reiz āzis, auns, zostēviņš, gailis un kaķis kopā dodas pastaigāties, bet mežā tos pārsteidz nakts. Bet kas tādiem spēkavīriem ko mazu būdiņu neuzcelt? Tāds nieks vien ir! Āzis ar ragiem baļķus salauž, auns ar pieri zarus nošķibī, kaķis ar nadziņiem sūnas sakasa, gailis upmalā meldrus salauž, bet zostēviņš ar platajiem spārniem izrādās labu labais jumiķis.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ingrīda un Dīters Šūberti  “Žurks Lauvassirds” (2005. gadā)

Žurks ir ļoti drosmīgs un ļoti mīl savu draudzenīti Žurcīti: “…es apietu apkārt visai pasaulei, lai tikai būtu kopā ar Tevi! Neviena jūra man nebūtu par dziļu, neviens kalns – par augstu”. Kāpēc  Žurku tagad sauc par Lauvassirdi, uzzināt var, izlasot šo grāmatu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Miks Valdbergs “Burtu zagļi” (2006. gadā)

Kāds jauks vasaras rīts ir sācies ar pamatīgu jezgu. Daudzos uzrakstos pazuduši burti. Meža iemītnieki meklē burtu zagļus.

Pārbaudīt pieejamību

 

“Braucam Rīgu lūkoties” (2007. gadā)

Rīga. Lielā, skaistā Rīga… Rīgas apciemošana jau senos laikos daudziem jo daudziem iepriecināja sirdis. Tautas dziesmās ar smaidu apdziedāti pavisam jokaini Rīgā braucēji: runcis ar kaķenīti, suns, vistiņa ar gailīti un pat cūciņa…

Pārbaudīt pieejamību

 

Māris Rungulis “Pasaka par Tebras bebru” (2008. gadā)

Grāmatā atrodami krāšņi ilustrēti Māra Runguļa dzejoļi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ojārs Vācietis “Mēnesim robs” (2009. gadā)

Klasiskais Ojāra Vācieša dzejolis pārvērties pirmsskolas vecuma bērniem domātā bilžu grāmatā. Tā stāsta par to, kā briesmīgais milzenis Šlopster-Klopsters nozaga Mēnesi un cik grūti dažādu tautību mazajiem puikām bija atrast sevī tik lielu drosmi, lai stātos viņam pretī. Tomēr pašam mazākajam un parastākajam no viņiem tas izdodas, un izrādās, ka briesmonis ir briesmīgs tikai tikmēr, kamēr no viņa baidās.

Pārbaudīt pieejamību

 

Māra Cielēna “Divas pastaigas” (2010. gadā)

Grāmata sastāv no diviem dzejoļiem, kur vienā dzejolī ir apslēpti skaitļi no 1 līdz 10 un otrā ir apslēpti burti, kas palīdz iemācīties ne tikai burtus un ciparus, bet arī ielūkoties augu un dzīvnieku pasaulē, apskatot skaistos zīmējumus.

Pārbaudīt pieejamību

 

Elizabete Cellere “Kima var būt stipra” (2011. gadā)

Grāmatas autores rosina diskutēt par ļoti smagu tēmu – vardarbību un mobingu bērnudārzā un sākumskolas skolēnu vidū. Grāmatā ir minēti paņēmieni, kā bērns var apturēt pret sevi vērstu agresiju. Līdztekus apburošām ilustrācijām un emocionālam stāstījumam, grāmata sniedz bagātīgu materiālu sarunām ar bērniem par pašcieņu un pašaizsardzību. Tā piedāvā arī praktiskus un vecuma grupai saprotamus iespējamos situācijas risinājumus.

Pārbaudīt pieejamību

 

Evija Gulbe “Koko un Riko” (2012. gadā)

Grāmatā atrodamas asprātīgas un pamācošas pasaciņas par divu žurkulēnu Koko un Riko piedzīvojumiem, nedarbiem un draudzību. Lai gan dažkārt žurku puikas pastrādā kādu nerātnību, viss beidzas labi, ja līdzās ir uzticams draugs.

Pārbaudīt pieejamību

 

Inese Zandere “Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti” (2013. gadā 5+)

I. Zanderes dzejoļi palīdzēs bērniem slimnīcā veseļoties un nebaidīties no ārstiem, no analīzēm, no zālēm, no Ulriha Ultrasonogrāfa, no Šļirces un Katetra. Grāmatiņa izārstēs bērnus no garlaicības.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš “Ahoi! Plūdi Daugavā” (2014. gadā 5+)

Grāmatā krāsainās lielformāta ilustrācijās, kuras papildina atbilstošs teksts, atainots trīs bērniem tuvu varoņu – kaķa, suņa un gaiļa – ceļojums ar ledus gabalu pa Daugavu cauri Rīgai, sākot no Doles salas līdz pat Rīgas ostai. Ceļojuma laikā lasītāji tiek iepazīstināti ar krastā redzamajiem nozīmīgajiem objektiem – jauno Dienvidu tiltu, dzelzceļa tiltu, televīzijas torni, Akmens un Vanšu tiltiem, topošo bibliotēku – Gaismas pili, atainots arī Rīgas kanāls ar tirgus paviljoniem, Vecrīgas panorāma, Prezidenta pils un Rīgas osta.

Pārbaudīt pieejamību

 

Mārtiņš Zutis “Nenotikušais atklājums” (2015. gadā 5+)

Dabas pētnieks Kārlis Darviņš dodas izņemt no pastkastes žurnālu, bet pamana pagalma sniegā kāda vienkājaina radījuma pēdas. Mēģinot to izsekot un izdarīt atklājumu, viņš pārsteigts redz, ka pēdu skaits arvien pieaug. Kad viņa minējumi jau sasniedz desmitkājainu citplanētieti vai piecus bandītus, dabas pētnieks nolemj, ka šoreiz atklājums labāk lai paliek neizdarīts, un mūk. Toties bilžu grāmatas lasītājam pašam tiek viss patiesības noskaidrošanas prieks.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš “Lauvas rūciens” (2016. gadā 5+)

Grāmatas tekstu apdzīvo gan rakstnieka iemīļotais literārais varonis-lācītis Tobiass, gan gluži jauni tēli-piecgadīgā Rasa, suns Zorro un nelaimīgais lauva Leo, kas pazaudējis Rūcamo un gaida, kad viņu Zooloģiskā dārza direktors norakstīs. Viņš pat nenojauš, ka vēl neiepazīti draugi ir gatavi Leo uzmundrināšanai ne vien no dakteres izprasīt piparmētru kēksiņa recepti, bet nedaudz riskējot, ar kameņu, bišu, dunduru un odu palīdzību pat sagādāt lauvam Rūcamo un izglābt Leo no traģiskā Nekurnederīguma un Norakstīšanas likteņa.

Pārbaudīt pieejamību

 

Maikls Bonds “Pasaka par peļu pili” (2017. gadā 5+)

Reiz brīnumjaukā leļļu namiņā mitinājās kupla peļu saime. Taču kādu dienu notika kas negaidīts…

Pārbaudīt pieejamību