“Lelles – pašu rokām darinātas”

     No 2018. gada 3. līdz 30. aprīlim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā ir skatāma rēzeknietes,  pirmsskolas izglītības iestādes “Laimiņa” skolotājas Svetlanas Ločmeles darināto leļļu izstāde “Lelles – pašu rokām darinātas”.

 

     Izstādē izvietotas 20 lelles – dzīvespriecīgs Karlsons, kolorīts pavārs Kazimirs, azartisks makšķernieks, enerģisks džigits, sportisks futbolists, kaprīzas princeses, nebēdnīgas laumiņas un vēl, un vēl... Katrai lellei, gluži kā cilvēkam, ir savs raksturs. Svetlanas rokām darinātas, tās ir tik dažādas un neatkārtojamas.

 

     Māksliniece atklāj, ka pirmā lelle, raganiņa, tapusi pirms daudziem gadiem, izmantojot internetā uzieto paraugu un pamācību. Rotaļlietu darināšanas process un rezultāts tā aizrāvis, ka pašlaik viņa var lepoties ar veselu kolekciju.

 

     Leļļu izgatavošanā pamatā tiek izmantots kaprons, sintepons un stieples. Kā atzīst Svetlana, visatbildīgākais, interesantākais un radošākais process sākas, veidojot sejiņu – jāuzbur izteiksmīgs acu skatiens, deguns, mute, jārada sejas vaibsti. Tā ikvienai rotaļlietai tiek piešķirts mākslinieces prasmīgo roku radīts raksturs un stāsts. Tad sākas lelles ietērpšanas process – drēbes tiek šūtas no dažādu audumu materiāliem, saimniecībā pāri palikušiem atgriezumiem, mežģīnēm, kažokādām, no visa, kas mājās ir pieejams un der radošajam pielietojumam.

 

     Katrai lellei ir svarīgi aksesuāri un atribūti: brilles, rotaslietas, darbarīki. Tie lielākoties tiek izgatavoti no saimniecībā izmantotiem priekšmetiem – stieples pārtop brillēs, diegu spole – cigārā, zāļu pudelīte – Karlsona ievārījuma burkā, zaru saišķis – raganas slotā. Pat šķietami nevajadzīgai lietai tiek atrasts savs pielietojums un dots otrs mūžs.

 

     Jāsaka, ka leļļu prototipi ir dažādi. Tie ir bērnībā lasīto pasaku tēli, grāmatu un multiplikācijas filmu varoņi, arī dzīvē sastaptie personāži, ir tapušas arī rotaļlietas, kas ir Svetlanas pašas fantāzijas un radošās izdomas rezultāts.

 

     Lielās lelles vairāk noder kā interjera priekšmeti, jo to materiāls ir ļoti trausls, turpretī ar mazajām var spēlēties bērni, tās, protams, var izmantot arī kā dekoru, rotājot istabu vai automašīnas salonu. Reizēm Svetlana lelles izmanto savā darbā, piemēram, rūķis tapis, lai būtu palīgs, vadot atklāto nodarbību bērnudārzā.

 

     Sievietes aizraušanās ir ne tikai rotaļlietu darināšana, bet arī tamborēšana. Top dažādi paklāji, apģērbi, moderni aksesuāri. Tiek izdomāti un darināti arī darbam bērnudārzā nepieciešamie izdales un uzskates materiāli: piramīdas, sēnes, augļi un dārzeņi, dažādas didaktiskās spēles, oriģināli dekori, radot prieku sev un citiem.

 

     Laipni gaidīti bibliotēkā smelties prieku vai pat iedvesmu, lūkojoties brīnišķīgajos Svetlanas Ločmeles darbos! (Fotoieskats izstādē pieejams šeit.)