Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     9. maijs ir Eiropas diena, kuru svin visas Eiropas Savienības valstis. Šogad aprit 15 gadi kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienības valstu saimē. Rēzeknes Centrālā bibliotēka šajā svētku dienā saviem apmeklētājiem piedāvāja dažādas aktivitātes.

 

     Visas dienas garumā ikviens interesents varēja piedalīties “Eiropas eksāmenā 2019”, tādējādi  pārbaudot un pilnveidojot  savas zināšanas par visdažādākajiem ar Eiropas Savienību saistītajiem jautājumiem.

 

     Skolēni tika aicināti piedalīties radošajā darbnīcā “ES valstu simbolika pašu rokām”. Rēzeknes 5. vidusskolas 4. klases audzēkņi (klases audzinātāja Dzintra Circāne) iepazinās ar Eiropas Savienības simboliku, mācījās atpazīt un atcerēties visu ES dalībvalstu karogus un radošajā darbnīcā veidoja šo valstu karodziņu virtenes.

 

      Noslēgumā tika izveidots Eiropas Savienības karogs ar 12 zvaigznēm, uz kurām dienas gaitā bibliotēkas apmeklētāji varēja uzrakstīt savu novēlējumu Eiropas Savienībai nākamajiem gadiem. Pēc aktivitātēm radošajā darbnīcā un kopējās fotografēšanās, baudot svētku cienastu, skolēni un skolotāja dalījās iespaidos par saviem ceļojumiem pa Eiropas Savienības valstīm.

 

     Stāstu  pēcpusdienā “ES un es. 15 stāsti”  klātesošie varēja paust savas pārdomas  un atziņas par tiem ieguvumiem, ko Latvijai devusi dalība ES, par to, cik mūsu valsts un katrs tās iedzīvotājs ir izmantojis ES dotās iespējas.

 

     Tematiskajā izstādē “Latvijas 15 gadi Eiropas Savienībā” tika izstādīti materiāli, kuri stāsta par Latvijā  un Rēzeknē sasniegto  laika periodā no 2004. līdz 2019. gadam. 15 gados mūsu pilsētā, pateicoties Eiropas Savienības līdzfinansējumam parādījās tādi nozīmīgi objekti kā Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”, Latgales vēstniecība “Gors”, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultāte, Rēzeknes tehnikuma renovētais korpuss, tika rekonstruēta Latgales iela un Atbrīvošanas aleja, pašlaik tiek būvēts olimpiskais centrs “Rēzekne”. Nosauktais ir tikai daļa no tā, kas ir tapis un top ar ES finansiālu atbalstu.

 

     Eiropas dienas  aktivitātes Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā atbalstīja EDIC Austrumlatgalē un LR Ārlietu ministrija.