Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Katram cilvēkam ir sava deja, un tā ir jāatrod pašam. Protams, ir dažādi iemesli, kāpēc cilvēks sāk dejot. Un ne vienmēr tas ir tikai un vienīgi saistīts ar sevis pilnveidošanu. Daudzi grib gan pašapliecināties, gan pierādīt sev un citiem, ka ir spējīgi dejot.

 

     Dejojot tiek apgūta ritma izjūta, kustību koordinācija, skatuves kultūra, stāja, māksla sevi pasniegt auditorijas priekšā. Dejas pasaulē vienmēr ir kaut kas nezināms un neatklāts – tieši tas ir visinteresantākais.

 

     Arī jaunajiem dejotājiem mūsdienās ir plaša iespēja iegūt pirmo skatuves pieredzi dažādos deju stilos un virzienos: viņi mācās uzvesties uz skatuves, kontrolēt savus žestus un mīmiku, attīsta stāju un gaitu.

 

Dejotāju izteikumi par deju

 

Deja:

-          liek man justies labi;

-          ir visa mana dzīve;

-          lielisks veids ļauties emocijām;

-          dod prieku, enerģiju;

-          mana aizraušanās/ sirdslieta/ hobijs/ dzīvesveids;

-          uzstāšanās sniedz gandarījumu.

 

     Deju kolektīvu dalībnieki piedalās dažādās sacensībās kā Rēzeknē, visā Latgalē un Latvijā, tā arī ārpus tās robežām, sniedz priekšnesumus dažādos festivālos, svētku koncertos, labdarības un sabiedriskajos pasākumos.

 

     Rēzekne ir bagāta ar saviem deju kolektīviem: tautas un modernās dejas, austrumu un Latīņamerikas dejas; visu paaudžu deju pūrs ir ļoti daudzveidīgs. Pateicoties novadpētniecības materiāliem, izstādē „Pāri visam dejas prieks!” mūsu lasītājiem tiek piedāvāta iespēja plašāk iepazīties ar Rēzeknes pilsētas deju kolektīviem. Izstāde ir veltīta Starptautiskajai dejas dienai (29. aprīlis) un Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā būs apskatāma līdz 5. maijam.

 

 

Informāciju par deju un dejošanu varat meklēt arī šajās grāmatās

 

Tava labāka grāmata par Latviju. 6. grāmata

 

I. Saulīte Deju svētki Latvijā. Skaitļi un fakti (1948 – 1990)

 

Rūtaļdejas. Spēles

 

K. Spensa Mūzika