Fjodoram Dostojevskim – jubileja

     2021. gada 11. novembrī apritēs 200 gadi, kopš dzimis slavenais rakstnieks, domātājs, filozofs un publicists Fjodors Dostojevskis.

 

     Pasaules literatūras vēsturē samērā reti sastopami piemēri, kad rakstnieka ietekme pēc viņa nāves ne vien nemazinās, bet pat pastiprinās. Fjodora Dostojevska ietekme uz citu rakstnieku daiļradi, filozofiju un sabiedrisko domu ir bijusi milzīga.

 

     Piemēram, Zigmunds Freids rakstīja, ka “Brāļi Karamazovi” ir dižākais romāns no visiem jebkad sarakstītajiem, bet “Leģenda par lielo inkvizitoru” ir viens no pasaules literatūras augstākajiem sasniegumiem, ko pārvērtēt nav iespējams.

 

     Dostojevska darbi tulkoti 170 valodās, visos laikos tie ir bijuši spēcīgs stimuls ne tikai filozofiskiem spriedumiem, zinātniskiem pētījumiem, teātra un kino uzvedumiem, bet arī krievu valodas apguvei ārzemniekiem. 

 

     UNESCO dati apliecina, ka Dostojevskis šodien ir viens no visvairāk citētajiem un tulkotajiem krievu autoriem pasaulē.

 

Noderīgas saites

 

     Par F. Dostojevski informāciju atradīsiet arī bibliotēkas abonētajās datu bāzēs EBSCO eBook Public Library Collection un Britannica. (Atgādinām, ka piekļuves datus iespējams saņemt attālināti.)

 

Iesakām ieskatīties arī