Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa no 13. līdz 19. novembrim jau divdesmito reizi apvienos gan Ziemeļvalstu gan Baltijas valstu bibliotēkas, skolas un biedrības. Šogad izvēlētais vadmotīvs ir Ziemeļu salas.

 

     Ziemeļvalstu reģionā ir ļoti daudz salu – gan tūkstošiem nelielu saliņu, kas atrodas gar Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas piekrasti, gan lielās salas – Grenlande, Islande, Fēru salas un Ālandu salas. Tādēļ nav brīnums, ka salas ir kļuvušas par populāru motīvu gan Ziemeļvalstu vizuālajā mākslā, gan tautas mutvārdu tradīcijās, gan Ziemeļvalstu literatūrā.

 

     Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas laikā tiek lasīta literatūra, kur sala atspoguļota gan kā ģeogrāfisks lielums, gan kā simbolisks lielums, kas ataino piederību un izolāciju. Tā kā 2017. gads ir zīmīgs ar to, ka Somija svin savu simtgadi, tieši somu literatūrai atvēlēta īpaša vieta šī gada Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas lasījumos.

 

     16. novembrī Rēzeknes 2. bibliotēkā, Krēslas stundas lasījumam sveču gaismā, tika izvēlēta Mauri Kunnas (Mauri Kunnas) grāmata “Bagātību sala”, kuras pamatā ir Roberta Lūisa Stīvensona klasiskais pirātu stāsts.