AZigure

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

18. oktobrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā VKKF projektā “Vārda mākslinieki tuvplānā” notika interesanta tikšanās ar diplomāti un rakstnieci Annu Žīguri, piesaistot plašu interesentu pulku. Pasākuma vadītāja kultūržurnāliste Liega Piešiņa uzsāka sarunu par A. Žīgures daudzpusīgo dzīvi, akcentējot viņas ieguldījumu literatūrā un diplomātijā.

A. Žīgure dalījās ar pieredzi par to, kā pie viņas “atnāk” grāmatas. Viņa ir Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mazmeita, rakstīt grāmatas sāka vēlu, taču daudz tulkoja. Studijas Tartu Universitātē viņai bija svarīgas, un došanās uz Tartu nebija bēgšana no mājām, bet gan apzināts solis, jo Latvijas augstskolās tajā laikā bija liels konkurss.

Sarunā viņa dalījās arī ar atmiņām par dzīvi komunālajā dzīvoklī, kur kaimiņi bija radoši cilvēki, un kultūras pasākumi bieži norisinājās ap viņiem. A. Žīgure uzsvēra, ka, tā kā citu dzīvi nepazina, pieņēma to, kā bija, pat ja tas nebija viegli.

A. Žīgure pašlaik strādā pie grāmatas par savu vectēvu Edvartu Virzu, atzīstot, ka ir grūti rakstīt par cilvēku, kuru nekad nav satikusi. Ceļojot pa Virzas vietām Romā, viņa sajuta motivāciju un vēlmi pastāstīt par E. Virzas dzīvi un darbu, jo viņš bija ļoti daudzšķautņaina personība.

Runājot par savu diplomātes karjeru, A. Žīgure uzsvēra, cik svarīgi ir godīgi stāstīt par Latviju un kā pozitīva attieksme no somiem pret neatkarību atguvušo valsti ietekmēja viņas darbu. Viešņa arī dalījās ar novērojumu, ka somi lasa vairāk nekā latvieši, un to var izskaidrot ar valsts politiku, kas veicina lasīšanu un atbalsta autorus.

Visbeidzot viņa pieminēja, ka Latgalē radu nav, tāpēc pirmo reizi šajā novadā ieradās vēlu. Ir apmeklēta Abrene, Balvi, Viļāni un arī citas vietas.

Pasākums bija bagāts ar personīgiem stāstiem un vērtīgām atziņām par literatūru, kultūru un identitāti.

Īpašs paldies visiem apmeklētājiem par viņu klātbūtni un aktīvo līdzdalību, kas padarīja šo pasākumu vēl īpašāku!

VKKF