milestiba pasaule staro

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

    No 2. līdz 30. septembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā apskatāma Ievas Trimalnieces fotogrāfiju izstāde “Mīlestība pasaulē staro”.

     Ieva Trimalniece dzimusi 1969. gadā Rīgā. Pārcēlusies uz Latgali 1991. gadā un šobrīd dzīvo Mākoņkalna pagasta Apšeniekos. Viņa ir beigusi Ogres meža tehnikumu un desmit gadus strādājusi mežsaimniecībā, pirmos gadus Salaspilī par mežu mērnieci un vēlāk Rēzeknes novada Maltas mežniecībā par mežsardzi.

      Ieva teic, ka mežs viņai ir vairāk nekā mājas, un tajā viņa jūtas droši un pasargāta. Vēlāk viņa studējusi Rēzeknes Augstskolā baltu filoloģiju, bet pēc tam ieguvusi profesionālā bakalaura grādu tirgzinībās kā sabiedrisko attiecību menedžere Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Ieva ir aktīva sabiedriskajā dzīvē, darbojoties dažādās biedrībās: radošajā kopā “Riekšava”, lauku sieviešu apvienībā “Sidrabrasa”, literātu kopā “Latgales ūdensroze” un vēstures rekonstrukcijas klubā “Kroma kolna broliste”.

     Ieva par sevi saka tā: “Ik pa brīdim manī sastopas divas pasaules mākslas. Dzīvais vārds, kuru smeļu no tīras gaismas, un vēl viena gaismas izpausme – fotogrāfija. Man patīk ceļot tālu un tuvu. Ceļojumu laikā vēroju cilvēkus, izbaudu citu klimatu un citādāku arhitektūru. Visvairāk man patīk vērot, kā saule aust un riet. Tas ir vairāk kā skaisti.”

     Ievas literārajā krājumā ir gan dzejas, gan prozas teksti, bet šobrīd top dzejproza. Savus darbus viņa publicējusi žurnālos “Tikšanās” (2008) un “Zintnieks” (2006.–2007.), kā arī dzejas almanahos “Rēzekne” sākot no 2014. gada. Viņa ir četru grāmatu autore: “Lai paliek viens vārds” (2008), “Zvaigznes plaukstā” (2012), “Zemei piedošanu lūdzot” (2015) un “Mīlestība pasaulē staro” (2022).

     Ievas fotogrāfijas ir redzamas dzejas un fotoalbumā “Latgales sirdspuksti” (2015), fotoalbumā “Latgales ainava” (2018), kā arī vairākos dzejas autoru kolektīvu kopkrājumos: “Lai katram sava laimes zvaigzne” (2019), “Sava tautasdziesma” (2023), “Par baltiem liedagiem” (2023), Irēnas Ločmanes grāmatā “Virs mākoņiem” (2024). Fotogrāfijas ir tikušas arī izmantotas citu autoru grāmatu vāku noformējumiem.

     Izstādē eksponētajās fotogrāfijās redzama Itālijas pilsēta Asīze. Tā ir skaista pilsēta ar bagātīgu vēsturi un garīgu nozīmi, kas spēj aizraut ar savu arhitektūru, ainavu un atmosfēru. Asīze ir ievērojama ar to, ka tajā ir dzimuši franciskāņu ordeņa aizsācējs Asīzes Francisks un itāļu svētā Asīzes Klāra.

     Laipni gaidīti bibliotēkā!