ab1eb1ae 0395 4d3d b12b 95db4702d18c 11zon

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Šogad aprit 35 gadi Baltijas ceļam. Tā bija miermīlīga politiska demonstrācija 1989. gada 23. augustā, kad aptuveni divi miljoni cilvēku sadevās rokās 600 km garā ķēdē cauri Baltijas valstīm, apliecinot vienotību centienos pēc brīvības.


1980. gadu nogalē Molotova–Ribentropa pakta sekas Baltijas valstīs joprojām bija skaudri jūtamas. 1989. gada augusta dienās Baltijā virmoja doma, kā atzīmēt 1939. gadā 23. augustā parakstītā Molotova-Ribentropa pakta 50. gadadienu. Šajā sakarā Pērnavā (Igaunija) sanāca Baltijas tautas kustību padome, kuru pārstāvēja triju Baltijas republiku Tautas frontes vadība. Tās sēdē dzima Igaunijas Tautas frontes līdera Edgara Savisāra ideja veidot rokās sadevušos cilvēku ķēdi. 23. augusta vakarā uz 10 minūtēm visā šosejas Tallina – Rīga – Viļņa garumā cilvēki sadevās rokās, lai apliecinātu savu ticību netaisnības un apspiestības drīzajam galam. Šai nevardarbīgas atbrīvošanas manifestācijai pasaulē nebija analoga, neviens nevarēja iedomāties, ka tai būs tāda atbalss pasaulē un šo ideju pielietos vēl un vēl.


Līdz augusta beigām lasītavā var iepazīties ar tematisku izstādi “Tas bija tautas laiks”. Izstādē apskatāmas grāmatas un žurnāli, kas sniegs ieskatu par šo Baltijas valstu vērienīgo akciju pirms 35 gadiem.